18 C
București
joi, mai 23, 2024

Analize și Trenduri – Construcțiile – rezultat bun după primele cinci luni, dar cu anumite scăderi la clădiri – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În luna mai 2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 19,9% pe seria brută dar numai 3,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, performanțele au fost crescute semnificativ (+10,7% pe seria brută și +11,4% pe cea ajustată la sezonalitate).

Per total, se poate spune că în primele cinci luni ale anului s-a consemnat o performanță bună (+11,3% brut și +12,3% sezonier), semnificativ peste estimarea CNSP pentru întreg anul curent (+7%).

de Dan Pălăngean

În luna mai 2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 19,9% pe seria brută dar numai 3,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Explicația principală este dată de dispunerea în calendar a datelor libere în aprilie, urmare a sărbătorilor pascale.

Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, performanțele au fost crescute semnificativ (+10,7% pe seria brută și +11,4% pe cea ajustată la sezonalitate). Per total, se poate spune că în primele cinci luni ale anului s-a consemnat o performanță bună (+11,3% brut și +12,3% sezonier), semnificativ peste estimarea CNSP pentru întreg anul curent (+7%).

 

Pe elemente de structură, indicatorii au fost pozitivi față de aprilie 2023 pe seria ajustată la reparații capitale (+8,1%) și întreținere și reparații curente (+10,7%) dar, de reținut, s-a înregistrat o scădere marginală în termeni ajustați la sezonalitate pe construcții noi (-0,1%, deși +15,3% în termeni bruți).

Față de aceeași lună a anului trecut, performanțele au fost clar pozitive pe toată linia, ajungând pe alocuri la valori cu două cifre, indiferent de indicatorul statististic utilizat. De la începutul anului, rezultatul cel mai bun a apărut la reparații capitale (+31,0%), urmat de construcțiile noi (+11,7%) și mai moderat la întreținere și reparații curente (+2,6%).

Pe obiecte de construcţii, se remarcă performanța excepțională de la construcții inginerești (a se citi, indirect, investiții publice, care au avansat în termeni ajustați sezonier cu 41,7% mai 2023/mai 2022 (deși doar +2,7% față de luna precedentă) și cu 30,8% pe primele 5 luni din 2023 raportat la aceeași perioadă din 2022.

Din păcate, rezultatul cumulat la finele lunii mai a ajuns să fie moderat negativ la clădirile rezidențiale (-1,9%) și clădirile nerezidențiale (-1,5%). Problematică se anunță a fi tendința pronunțată de scădere, situată în termeni mai 2023/mai 2022 la -12% în cazul clădirilor rezidențiale și -7,3% în cazul celor nerezidențiale (date ajustate sezonier), deși în termeni bruți s-au păstrat conjunctural anumite creșteri față de luna precedentă.

Una peste alta, sectorul construcțiilor a început anul curent semnificativ peste nivelul estimat prin prognoza oficială curentă pentru 2023. Au apărut, însă, anumite semne de întrebare referitor la trendul negativ pe partea de clădiri, trend care ar trebui reversat în lunile care urmează iar rezultatul de ansamblu adus înapoi pe plus.

Menținerea în parametrii începutului de an pe parcursul lunilor care urmează s-ar putea dovedi un factor esențial în atingerea creșterii vizate a PIB pe 2023 (+2,8%). Mai ales în condițiile în care industria a avut până acum o evoluție foarte modestă (-4,7% după primele cinci luni) iar agricultura (+10,6%) nu va reveni la nivelul din 2021, după scăderea consemnată în 2022 (-11,6%).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!