Autor: Andrei Rădulescu
Pe parcursul ultimelor luni cursul nominal al dolarului american raportat la un coș de valute (euro, yen, lira sterlină, dolarul canadian, coroana suedeză și francul elvețian) a revenit pe tendința de apreciere din ultimii ani, crescând cu aproximativ 7% din septembrie 2024 până în prezent.
Dacă analizăm evoluția cursului de schimb real efectiv al dolarului (medie ponderată a cursului dolarului în raport cu monedele țărilor principalilor parteneri comerciali, ajustat cu dinamica prețurilor de consum) vom observa faptul că în ianuarie 2025 a fost înregistrat cel mai ridicat nivel din luna mai 1985, aspect reflectat în graficul de mai sus.
Tendința de apreciere pentru cursul dolarului american a fost susținută în perioada recentă de o serie de factori, printre care se menționează:
- creșterea ratei de dobândă reală (rata de dobândă nominală după ajustarea cu inflația) pe termen lung, pe fondul atenuării presiunilor inflaționiste și politicii monetare în implementare de către Rezerva Federală (FED);
- climatul pozitiv din sfera economiei americane, aspect reflectat și de dinamica productivității muncii (creștere pentru al doilea an la rând în 2024, cu un ritm anual în accelerare la 2,2%, cea mai bună evoluție din anul pandemic 2020);
- momentul favorabil din sfera pieței financiare din Statele Unite, aspect evidențiat de fluctuația indicilor bursieri în jurul maximelor istorice pe parcursul ultimelor săptămâni;
- nivelul ridicat de incertitudine, pe fondul persistenței tensiunilor comerciale și geo-politice;
- provocările structurale cu care se confruntă Zona Euro (competitivitate și convergență).
Astfel, rata reală de dobândă pe termen lung din Statele Unite (prima economie a lumii, cu o dimensiune nominală de aproximativ 30 de mii de miliarde de dolari la finalul anului trecut) a crescut pe parcursul ultimilor patru ani, spre un nivel mediu de 1,82% în 2024, cel mai ridicat din 2007, anul în care am asistat la declanșarea Marii Recesiuni (cea mai severă criză economico-financiară pe mapamond de după Al Doilea Război Mondial), după cum se poate observa în graficul următor.
Totodată, atrag atenția cu privire la programul de reducere a volumului activelor în implementare de către Rezerva Federală, o măsură restrictivă de politică monetară. Astfel, în prezent volumul activelor băncii centrale din SUA se situează la nivelul minim din primăvara anului pandemic 2020, aspect evidențiat în graficul următor.
Totodată, economia SUA a prezentat o evoluție pozitivă pe parcursul ultimelor trimestre, crescând cu un ritm anual de 2,8% în 2024 (în ușoară decelerare de la 2,9% în 2023), potrivit estimărilor preliminare ale Departamentului Comerțului. Această evoluție a fost determinată de momentul favorabil din sfera investițiilor, acestea majorându-se cu o rată anuală în accelerare la 3,7%. Este cel mai bun ritm din anul 2021 și, totodată, superior dinamicii consumului privat, pentru prima oară din anul 2019.
De asemenea, gradul de incertitudine din perspectiva politicilor comerciale pe mapamond și a politicii fiscal-bugetare în SUA s-a intensificat după rezultatul alegerilor din SUA din noiembrie 2024, aspect evidențiat în graficul următor.
Tendința de apreciere a dolarului american ar putea continua în perioada următoare, pe fondul implementării noilor tarife comerciale de către Administrația Trump 2.0. Majorarea tarifelor de comerciale va determina reducerea importurilor în SUA, ceea ce va rezulta în diminuarea ofertei de dolari în străinătate.
La finalul acestei analize atrag atenția cu privire la faptul că, în perioada recentă, am asistat la intensificarea dezbaterilor specialiștilor pe tema unui posibil acord Plaza 2.0, la 40 de ani de la Acordul Plaza (încheiat de G-5 la New York) pentru deprecierea dolarului în raport cu valutele celorlalte țări G-5 (yenul japonez, marca germană, lira sterlină și francul francez).
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).