3.7 C
București
vineri, martie 21, 2025

Analize și Trenduri – Economia României a evoluat cu un ritm sub potențial în 2024 (Andrei Rădulescu) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În 2024 economia României a înregistrat un avans mediu anual de doar 0,9%, în decelerare de la 2,4% în 2023, fiind cel mai redus ritm de evoluție din anul pandemic 2020, după cum se poate observa în graficul următor.

Atrag atenția cu privire la deteriorarea ritmului anual potențial de evoluție a activității economice pe plan intern, la doar 2,25% în 2024, nivelul minim din anul 1999, conform estimărilor econometrice elaborate (utilizând baza de date Eurostat) și reprezentate în graficul de mai jos.

Deteriorarea ritmului anual potențial de evoluție a activității economice pe plan intern în 2024 a fost determinată de divergența între decelerarea pronunțată a dinamicii anuale a investițiilor productive și accelerarea nesustenabilă a consumului privat (pe fondul politicii de venituri implementată în context electoral)...

de Andrei Rădulescu

Primele estimări ale Institutului Național de Statistică (INS) indică creșterea economiei naționale cu un ritm anual de 0,7% în trimestrul IV 2024, în decelerare de la 1,2% în trimestrul III. Este cea mai slabă evoluție a dinamicii anuale a PIB-ului din primul trimestru din 2024. Deteriorarea ritmului anual al activității economice la finalul anului trecut a fost determinată de o serie de factori, inclusiv intensificarea percepției de risc investițional, în contextul evenimentelor din plan politic și deteriorării semnificative a finanțelor publice în anul electoral.

Subliniez faptul că România a înregistrat anul trecut cel mai ridicat nivel al raportului deficit bugetar/PIB din anul pandemic 2020, deși economia nu s-a confruntat cu șocuri (endogene sau exogene). Totodată, componenta structurală a deficitului bugetar (ca procent din PIB) a înregistrat un nivel record, cel puțin din perioada 2000 – 2024, potrivit estimărilor econometrice elaborate, considerând datele Eurostat.

În 2024 economia României a înregistrat un avans mediu anual de doar 0,9%, în decelerare de la 2,4% în 2023, fiind cel mai redus ritm de evoluție din anul pandemic 2020, după cum se poate observa în graficul următor.

Atrag atenția cu privire la deteriorarea ritmului anual potențial de evoluție a activității economice pe plan intern, la doar 2,25% în 2024, nivelul minim din anul 1999, conform estimărilor econometrice elaborate (utilizând baza de date Eurostat) și reprezentate în graficul de mai jos.

            Deteriorarea ritmului anual potențial de evoluție a activității economice pe plan intern în 2024 a fost determinată de divergența între decelerarea pronunțată a dinamicii anuale a investițiilor productive și accelerarea nesustenabilă a consumului privat (pe fondul politicii de venituri implementată în context electoral), într-un context caracterizat prin nivelul ridicat al deficitelor gemene și tergiversarea reformelor structurale.

Climatul investițional a fost nefavorabil influențat anul trecut de momentul dificil din economia Zonei Euro (principalul partener economic), nivelul ridicat al costurilor reale de finanțare, incertitudinile din sfera finanțelor publice, tensiunile politice interne și deteriorarea competitivității internaționale a economiei naționale. De altfel, potrivit statisticilor Băncii Naționale a României (BNR) deficitul de cont al balanței de plăți s-a intensificat cu un ritm anal de 36,7%, până la nivelul record de 29,4 miliarde de euro în 2024.

Deteriorarea climatului investițional în ultimele trimestre este confirmată și de declinul volumului producției industriale pentru al treilea an consecutiv în 2024 (cu un ritm anual de 1,5%), precum și de scăderea volumului lucrărilor de construcții (cu o rată anuală de 5,0% în intervalul ianuarie – noiembrie 2024, conform datelor INS).

Pe de altă parte, consumul privat (principala componentă a PIB din perspectiva cererii) a crescut cu un ritm anual în accelerare în 2024, aspect evidențiat de majorarea volumului vânzărilor din comerțul cu amănuntul cu un ritm mediu anual de 8,6%, cea mai bună evoluție din 2021.

INS va publica estimările provizorii (1) cu privire la evoluția PIB-ului și componentelor din trimestrul IV și întreg anul 2024 la începutul lunii martie.

2025 a debutat pozitiv pe piețele financiare internaționale, iar semnalele recente din sfera internațională (inclusiv perspective de negocieri de pace în Ucraina) și din plan intern (în  direcția consolidării finanțelor publice, aspect fundamental pentru menținerea în categoria țărilor recomandate pentru investiții) exprimă perspective de ameliorare a climatului macroeconomic pe plan intern în acest an.

Condiționat de ameliorarea percepției de risc politic și de intensificarea reformelor structurale (pentru consolidarea finanțelor publice și accelerarea implementării PNRR) pe plan intern și de absența unor noi șocuri în sfera internațională economia României ar putea surprinde pozitiv în anul 2025. Cu alte cuvinte, ritmul anual de evoluție a economiei interne ar putea accelera și s-ar putea poziționa peste potențial în 2025.

Acest scenariu este susținut și de perspectivele de ameliorare a climatului macroeconomic din Zona Euro.

Pe de o parte, ciclul investițional post-pandemie ar putea continua, pentru al cincilea an consecutiv, cu impact de antrenare în economie.

Pe de altă parte, consolidarea fiscal-bugetară va contribui la temperarea ritmului anual al consumului privat, cu impact de ajustare pentru deficitul extern (ponderea deficitului de cont curent în PIB s-ar putea ajusta de la peste 8% în 2024 la aproximativ 7% în acest an).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!