34.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Analize și Trenduri – Economia României – ritmul de evoluție din trimestrul I revizuit în sus – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Comparativ cu estimările provizorii (1) comunicate pe data de 7 iunie 2024, INS a revizuit în sus datele privind dinamica economiei interne în perioada ianuarie – martie, pe fondul evoluției mai bune a cererii interne (formarea brută de capital și consumul gospodăriilor populației)...

Astfel, conform datelor publicate astăzi de INS economia României a crescut cu un ritm trimestrial de 0,7% în T1 2024 (revizuire în sus de la 0,4%), după ajustarea cu o rată trimestrială de 0,5% înregistrată în ultimul trimestru din 2023.

În dinamică an/an PIB-ul României a urcat cu 0,5% în T1 2024 (revizuire în sus de la 0,1%), pe fondul contribuției pozitive a cererii interne (3,0 puncte procentuale), parțial contrabalansată de deteriorarea cererii externe nete (-2,5 puncte procentuale).

În această dimineață Institutul Național de Statistică (INS) a publicat estimările provizorii (2) cu privire la evoluția PIB-ului și componentelor în trimestrul I al anului curent.

Comparativ cu estimările provizorii (1) comunicate pe data de 7 iunie 2024, INS a revizuit în sus datele privind dinamica economiei interne în perioada ianuarie – martie, pe fondul evoluției mai bune a cererii interne (formarea brută de capital și consumul gospodăriilor populației).

Astfel, conform datelor publicate astăzi de INS economia României a crescut cu un ritm trimestrial de 0,7% în T1 2024 (revizuire în  sus de la 0,4%), după ajustarea cu o rată trimestrială de 0,5% înregistrată în ultimul trimestru din 2023.

În dinamică an/an PIB-ul României a urcat cu 0,5% în T1 2024 (revizuire în sus de la 0,1%), pe fondul contribuției pozitive a cererii interne (3,0 puncte procentuale), parțial contrabalansată de deteriorarea cererii externe nete (-2,5 puncte procentuale).

Se evidențiază continuarea fluxurilor investiționale post-pandemie, evoluție susținută de implementarea programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice – formarea brută de capital fix s-a majorat cu un ritm anual de 7,1% în trimestrul I (revizuire în sus de la o rată anuală de 6,6%).

De asemenea, INS a revizuit în sus contribuția variației stocurilor la dinamica anuală a PIB din T1 2024 de la -1,6 puncte procentuale la 0,0 puncte procentuale.

Totodată, consumul gospodăriilor populației (principala componentă a PIB) a crescut cu 3,8% an/an în perioada ianuarie – martie anul curent (ritm revizuit în sus de la 3,3% an/an), evoluție susținută de climatul pozitiv din piața forței de muncă.

Pe de altă parte, INS a revizuit în jos contribuția consumului public la ritmul anual al PIB din trimestrul I 2024, de la 0,7 puncte procentuale la -0,8 puncte procentuale.
Nu în ultimul rând, cererea externă netă a avut o contribuție negativă la dinamica anuală a economiei din perioada ianuarie – martie 2024 (-2,5 puncte procentuale), dat fiind că exporturile totale au scăzut cu un ritm anual de 3,4%, iar importurile totale s-au majorat cu o rată anuală de 1,6%.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidențiază creșterea valorii adăugate brute în sectorul primar (agricultură, silvicultură și pescuit) cu o rată anuală de 2,0% în trimestrul I din 2024.

De asemenea, valoarea adăugată brută s-a majorat și în ramura IT&C cu un ritm anual de 1,9% în intervalul ianuarie – martie 2024.

Nu în ultimul rând, ramura ciclică comerț/reparare auto-moto/transport și depozitare/HORECA a înregistrat o creștere a valorii adăugate brute cu o dinamică anuală de 0,4% în perioada ianuarie – martie.
Pe de altă parte, valoarea adăugată brută s-a ajustat în construcții (sector intensiv în capital și forță de muncă) cu un ritm anual de 2,3% în trimestrul I 2024.
Totodată, valoarea adăugată brută a scăzut în perioada ianuarie – martie 2024 și în ramurile intermedieri financiare și asigurări, industrie și tranzacții imobiliare cu ritmuri anuale de 1,6%, 0,8%, respectiv 0,4%.

Am revizuit previziunile pentru dinamica economiei naționale pe termen scurt și mediu, prin încorporarea celor mai recente evoluții ale indicatorilor macro-financiari internaționali și interni (inclusiv a estimărilor comunicate de INS astăzi).
Conform prognozelor actualizate, PIB-ul României ar putea crește cu o rată anuală de 2,0% în 2024 (revizuire în sus de la 1,6%), 1,5% în 2025 și 1,9% în 2026, aspect evidențiat în graficul următor.

Scenariul are la bază perspectivele de continuare a fluxurilor investiționale post-pandemie, dar cu ritmuri în decelerare semnificativă după avansul cu peste 14% înregistrat în 2023, pe fondul perspectivelor de deteriorare a climatului din piețele financiare internaționale și de implementare de măsuri de consolidare fiscal-bugetară (dat fiind nivelul ridicat al deficitului din sfera finanțelor publice).

Astfel, formarea brută de capital fix s-ar putea majora cu rate anuale de 5,1% în 2024, 2,8% în 2025 și 5,8% în 2026.

Pentru consumul privat previziunile actualizate indică creștere cu un ritm mediu anual de 1,9% în intervalul 2024-2026.

În acest scenariu consumul guvernamental ar putea urca cu o dinamică medie anuală de 2,6% în perioada 2024-2026.

Nu în ultimul rând, în sfera cererii externe nete, volumul exporturilor totale și volumul importurilor totale s-ar putea majora cu rate medii anuale de 1,3%, respectiv 3,6% în intervalul 2024-2026.

Date fiind perspectivele de evoluție a economiei cu un ritm anual inferior celui potențial (estimat la peste 3,4% an/an în prezent, cel mai ridicat din 2008) și de temperare a presiunilor inflaționiste în trimestrele următoare, precum și prognozele pentru indicatorii macro-financiari internaționali, probabilitatea ca Banca Națională a României să continue ciclul de reducere a ratei de dobândă de referință (inițiat săptămâna trecută) în a doua jumătate a anului curent este foarte ridicată.

În scenariul macroeconomic actual, rata dobânzii de politică monetară ar putea să fie redusă până la 6,00% la final de 2024, cu perspectiva unor ajustări mai pronunțate, dacă vom asista la intensificarea semnificativă a percepției de risc pe piețele financiare internaționale în lunile următoare.

În acest context, atrag atenția cu privire la faptul că prima de risc pe piața de acțiuni din Statele Unite a scăzut la un nivel minim istoric în luna iunie anul curent, aspect care nu este sustenabil, având în vedere tensiunile din economia mondială și provocările cu care se confruntă prima economie a lumii (inclusiv deteriorarea finanțelor publice și creșterea ratei șomajului).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!