3.6 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Analize și Trenduri – Exclusiv Guvernul se îngroapă în datorii. În următorii patru ani plătim 37,5 miliarde de euro pe dobânzi. Care sunt scenariile negre pentru 2024 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În următorii patru ani plătim 37,5 miliarde de euro pe dobânzi.

Executivul va plăti aproape 200 de miliarde de lei, adică 37,5 miliarde de euro, în următorii 4 ani doar pe dobânzi.

Dacă adăugăm și promisiunile de majorare a salariilor pentru bugetari și creșterea pensiilor, anul viitor, potrivit unor surse, datoria publică anuală o să depășească 50% din PIB.

Guvernul se îngroapă în datorii. Executivul va plăti aproape 200 de miliarde de lei, adică 37,5 miliarde de euro, în următorii 4 ani doar pe dobânzi. Dacă adăugăm și promisiunile de majorare a salariilor pentru bugetari și creșterea pensiilor, anul viitor, potrivit unor surse, datoria publică anuală o să depășească 50% din PIB.

Ca o comparație, din PNRR România va încasa până la începutul anului 2027 aproape 28,5 miliarde de euro, în timp ce va cheltui cu aproape 9 miliarde de euro mai mult pe dobânzi.

Câți bani cheltuie România pe dobânzi:

  • 39, 6 miliarde lei în 2024
  • 44,4 miliarde lei în 2025
  • 49,2 miliarde lei în 2026
  • 54 miliarde lei în 2027

Specialiștii spun că în contextul în care Coaliția de guvernare va majora salariile și pensiile în 2024, deficitul României va fi undeva între 5,5% și 6% din PIB.

Guvernul s-ar putea confrunta cu mai multe probleme, printre care împrumutri la dobânzi mult mai mari decât anul acesta, ceea ce va crește datoria publică, care ar putea depăși 50% din PIB, ceea ce înseamnă ca trebuie aplicată legea responsabilității fiscale (înghețarea angajărilor, salariilor, investițiilor și a pensiilor).

De asemenea, investițiile străine directe se vor reduce, iar creșterea economică a României ar putea să încetinească puternic. România ar putea pierde și în ceea ce privește ratingul de țară care ar putea fi retrogradat la JUNK (investitorii instituționali se retrag din România, iar Guvernul va ajunge la mâna FMI).

La un calcul simplu, în 2024 fiecare român plătește pentru dobânzile statului aproximativ 2.100 lei, iar în 2027 suma ar ajunge la 2.850 de lei. În următorii patru ani, fiecare român va plăti pentru dobânzile statului aproape 10.000 de lei.

În 2023, ținta de deficit a fost de 4,4% din PIB, dar din cauza colectării slabe, cel mai probabil execuția bugetară anuală se va încheia cu un deficit de peste 5,5% din PIB.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!