2.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Analize și Trenduri – Exclusiv Marcel Boloș: Deficitul a ajuns la 45 de miliarde de lei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus la Digi24 că deficitul bugetar a ajuns la 2,66% din PIB, adică 45 de miliarde de lei.

Nu știu dacă am adăugat, grosso modo, 7 miliarde de lei în ultimele luni.

Printre măsurile discutate a fost creșterea TVA pentru panouri fotovoltaice de la 5% la 9% și creșterea TVA pentru produse alimentare care conțin o cantitate mare de zahăr.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus la Digi24 că deficitul bugetar a ajuns la 2,66% din PIB, adică 45 de miliarde de lei.

„Suntem la 2,66% din PIB, ceea ce înseamnă 45 de miliarde de lei. Nu știu dacă am adăugat, grosso modo, 7 miliarde de lei în ultimele luni. Aceasta este acum situația, în momentul în care vorbim”, a spus Boloș.

Declarația ministrului vine în condițiile în care în această seară a avut loc o ședință a coaliției în care s-a discutat despre pachetul de măsuri fiscale menite să țină deficitul bugetar sub control.

El a spus că sunt 3 măsuri principale pentru consolidarea bugetului. Prima prevede reducerea cheltuielilor și este legată de modul în care sunt folosiți banii publici. A doua este legată de combaterea evaziunii fiscale și o colectare mai bună a impozitelor și taxelor. A treia măsură vizează ajustarea fiscală, care implică prevederi fiscal-bugetare dezbătute în ședința coaliției, după negocierile cu CE.

Printre măsurile discutate a fost creșterea TVA pentru panouri fotovoltaice de la 5% la 9% și creșterea TVA pentru produse alimentare care conțin o cantitate mare de zahăr.

În cazul domeniului HoReCa, TVA rămâne la 9%.

Măsurile includ și creșterea unor taxe și eliminarea unor facilități fiscale.

Atât PSD, cât și PNL au votat pentru asumarea răspunderii în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale, deși forma finală a acestuia nu a fost încă adoptată. Cele două partide nu sunt de acord cu toate măsurile propuse de partenerul de coaliție.

Boloș a precizat la Digi24 că TVA nu va crește peste 19%, deși Comisia Europeană propusese o creștere la 21%, pentru creșterea veniturilor la buget.

Marcel Boloş a vorbit și despre nemulţumirea unora dintre liberali în legătură cu măsurile pregătite de Guvern.

„Este o supărare care este fundamentată până la urmă, dar nici nu se putea discuta despre un pachet de măsuri care, atât în relaţia cu Comisia Europeană, a suferit modificări. A fost discutat cu Comisia Europeană şi de obicei de acolo venim, poate, cu o solicitare de măsuri suplimentare fiscal-bugetare. Până la urmă, e o decizie a coaliţiei de guvernare care îşi asumă o decizie politică pe pachetul de măsuri fiscale şi e lesne de înţeles că discuţiile pe fond pot să aibă loc după ce acest pachet de măsuri fiscal-bugetare e consolidat şi agreat”, a explicat Boloș.

Editor : M.B.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!