12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Analize și Trenduri – FMI recomandă implementarea de măsuri pentru creșterea veniturilor la buget, eficientizarea cheltuielilor publice și prioritizarea investițiilor publice (Andrei RĂDULESCU) – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Astfel, instituția financiară internațională recomandă adoptarea de măsuri calibrate de consolidare fiscal-bugetară pe termen mediu, atât în țările dezvoltate, cât și în economiile emergente și în dezvoltare, într-un context caracterizat prin nivelurile ridicate ale deficitului bugetar și datoriei publice și campanii electorale (în acest an sunt programate alegeri în țări care contribuie cu peste 50% la formarea PIB-ului mondial).

Nu în ultimul rând, FMI subliniază importanța implementării într-o manieră echilibrată a roadelor Revoluției Inteligenței Artificiale, date fiind riscurile în ceea ce privește piața forței de muncă (60% din locurile de muncă din economiile dezvoltate și 40% din locurile de muncă din economiile emergente și în dezvoltare ar putea fi afectate)...

A treia axă a Agendei Globale din 2024 reconfirmă angajamentul FMI în supravegherea bilaterală și multilaterală, emiterea de recomandări de politică economică și întărirea capacității de intervenție pentru a susține țările membre în implementarea de măsuri pentru redinamizarea activității economice cu accent pe reducerea sărăciei...

de Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est), Cercetător Senior, Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române

În cadrul reuniunilor de primăvară ale Instituțiilor Bretton Woods a fost lansată și Agenda Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru politicile economice pe plan mondial.

Provocările fără precedent cu care se confruntă economia mondială în prezent au determinat instituția financiară internațională să creioneze o agendă de politici economice axată pe trei priorități (3R – Rebuild, Revive, Renew):

  1. ameliorarea marjei de manevră a politicii economice, inclusiv prin implementarea de măsuri de consolidare fiscal-bugetară;
  2. implementarea de măsuri pentru redinamizarea ritmului de evoluție din economia reală;
  3. reconfirmarea angajamentelor FMI în susținerea țărilor membre.

Astfel, instituția financiară internațională recomandă adoptarea de măsuri calibrate de consolidare fiscal-bugetară pe termen mediu, atât în țările dezvoltate, cât și în economiile emergente și în dezvoltare, într-un context caracterizat prin nivelurile ridicate ale deficitului bugetar și datoriei publice și campanii electorale (în acest an sunt programate alegeri în țări care contribuie cu peste 50% la formarea PIB-ului mondial).

Implementarea acestor măsuri trebuie să se realizeze prin planuri credibile pe termen mediu, cu accent pe creșterea gradului de transparență și pe evitarea unor ajustări abrupte la nivelul economiei reale.

FMI recomandă implementarea de măsuri pentru creșterea veniturilor la buget, eficientizarea cheltuielilor publice (inclusiv prin adresarea categoriilor cu grad ridicat de rigiditate) și prioritizarea investițiilor publice.

Pe de altă parte, instituția financiară internațională recomandă o atitudine prudentă în materie de politică monetară, într-un context caracterizat prin persistența inflației la un nivel superior țintei băncilor centrale și nivelul ridicat de incertitudine (inclusiv din perspectiva relației salarii/prețuri).

Cu alte cuvinte, băncile centrale nu trebuie să se grăbească cu reducerea ratelor de dobândă de referință, într-o perioadă în care dinamica anuală a prețurilor de consum prezintă o traiectorie în convergență cu nivelurile țintite pentru inflație.

Totodată, FMI atrage atenția cu privire la monitorizarea riscurilor la adresa stabilității financiare, inclusiv expunerea sectorului financiar pe instrumente de datorie publică, nivelul ridicat al indicatorilor de evaluare pe piețele de acțiuni, deteriorarea indicatorilor de creditare în sectorul privat și provocările cu care se confruntă segmentul comercial al pieței imobiliare.

În ceea ce privește a doua axă a Agendei Globale (redinamizarea ritmului de creștere economică) specialiștii instituției financiare internaționale recomandă implementarea de reforme structurale orientate spre ameliorarea guvernanței, cadrului de reglementare și flexibilizarea pieței forței de muncă, cu impact pozitiv pentru oferta în economie.

De asemenea, FMI recomandă respectarea cadrului Organizației Mondiale a Comerțului și limitarea politicilor unilaterale (inclusiv cele industriale) pentru redinamizarea comerțului internațional, după evoluțiile nefavorabile din ultimele trimestre, în contextul fragmentării geo-economice.

Totodată, specialiștii instituției financiare internaționale atrag atenția cu privire la accelerarea tranziției spre economia verde, prin măsuri de susținere a investițiilor în infrastructura de energie verde și taxarea emisiilor de carbon.

Nu în ultimul rând, FMI subliniază importanța implementării într-o manieră echilibrată a roadelor Revoluției Inteligenței Artificiale, date fiind riscurile în ceea ce privește piața forței de muncă (60% din locurile de muncă din economiile dezvoltate și 40% din locurile de muncă din economiile emergente și în dezvoltare ar putea fi afectate), cu implicații nefavorabile din perspectiva gradului de inegalitate.

A treia axă a Agendei Globale din 2024 reconfirmă angajamentul FMI în supravegherea bilaterală și multilaterală, emiterea de recomandări de politică economică și întărirea capacității de intervenție pentru a susține țările membre în implementarea de măsuri pentru redinamizarea activității economice cu accent pe reducerea sărăciei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!