25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Analize și Trenduri – Încep reuniunile anuale de primăvară ale Instituțiilor Bretton Woods – FMI, Banca Mondială, Comitetul Bretton Woods; Dr Andrei Rădulescu analizează evenimentele de la fața locului, în exclusivitate pentru Financial Intelligence – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Totodată, FMI va publica săptămâna viitoare și raportul de monitorizare a finanțelor publice (pe 17 aprilie) și raportul asupra stabilității financiare în plan global (pe 16 aprilie), care vor evidenția riscurile la adresa activității economice, inclusiv nivelul redus al marjei de manevră a politicilor fiscal-bugetare, după eforturile fără precedent din perioada de după incidența pandemiei coronavirus (cea mai severă criză sanitară mondială din ultimul secol).

Dacă estimăm rata reală de dobândă din Statele Unite ale Americii (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de aproximativ 28 mii miliarde dolari la finalul anului trecut) pe baza datelor Rezervei Federale (FED) ar rezulta un nivel actual la maximul din vara anului 2007 (momentul declanșării Marii Recesiuni...

Aceste reforme vizează o alocare mai eficientă a capitalului și forței de muncă și sunt mai importante ca oricând astăzi pentru a ameliora productivitatea multifactorială a factorilor de producție (evoluția nefavorabilă a acestui indicator în ultimii ani a contribuit la deteriorarea ritmului anual potențial de creștere economică pe plan global cu aproximativ un punct procentual comparativ cu perioada 2000 – 2019)...

de Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est), Cercetător Senior, Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române

Luni după-amiază debutează la Washington reuniunile anuale de primăvară ale instituțiilor Bretton Woods (Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comitetul Bretton Woods).

Reuniunile de săptămâna viitoare au o importanță aparte, dat fiind că se vor aniversa 80 ani de la Conferința de la Bretton-Woods, care a pus bazele arhitecturii valutar-financiare internaționale de după Al Doilea Război Mondial.

În cadrul reuniunilor se lansează raportul macroeconomic de primăvară al Fondului Monetar Internațional (FMI) (pe 16 aprilie), care include previziunile pe termen mediu pentru economiile țărilor membre, actualizate prin încorporarea celor mai recente evoluții ale indicatorilor din economia reală și din economia financiară.

Totodată, FMI va publica săptămâna viitoare și raportul de monitorizare a finanțelor publice (pe 17 aprilie) și raportul asupra stabilității financiare în plan global (pe 16 aprilie), care vor evidenția riscurile la adresa activității economice, inclusiv nivelul redus al marjei de manevră a politicilor fiscal-bugetare, după eforturile fără precedent din perioada de după incidența pandemiei coronavirus (cea mai severă criză sanitară mondială din ultimul secol).

Tematica reuniunilor din primăvara 2024 la Banca Mondială este Viziune cu impact, printre punctele cele mai importante care vor fi dezbătute menționându-se potențialul economic al Africii și accesul populației mondiale la servicii medicale.

Nu în ultimul rând, la jumătatea săptămânii viitoare va avea loc Reuniunea de primăvară a Comitetului Bretton Woods, grupul economiștilor de elită pe plan mondial, care va trata temele de importanță fundamentală astăzi, inclusiv tranziția la energia verde, modificările climatice și provocările din sfera finanțelor publice.

La început de 2024 climatul macroeconomic mondial continuă să fie puternic afectat de consecințele șocurilor din ultimii ani, inclusiv nivelul ridicat al costurilor reale de finanțare și persistența tensiunilor geo-politice, cu impact nefavorabil pentru ritmul investițiilor.

Dacă estimăm rata reală de dobândă din Statele Unite ale Americii (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de aproximativ 28 mii miliarde dolari la finalul anului trecut) pe baza datelor Rezervei Federale (FED) ar rezulta un nivel actual la maximul din vara anului 2007 (momentul declanșării Marii Recesiuni, cea mai severă criză economico-financiară pe plan global de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial), aspect evidențiat în graficul de mai jos.

Pe de o parte, nivelul ridicat al costurilor reale de finanțare din Statele Unite (barometru pentru costul de finanțare pe plan mondial) determină companiile la o abordare prudentă în ceea ce privește politica de investiții, îndeosebi planurile pe termen mediu-lung.

De altfel, investițiile productive din SUA au crescut cu o rată anuală de doar 0,6% în 2023, în decelerare de la 1,3% în 2022, conform estimărilor Departamentului Comerțului.

Subliniez faptul că pe plan mondial dinamica investițiilor productive a decelerat semnificativ în perioada post-criză financiară, cu implicații din perspectiva ritmului anual potențial de creștere economică.

Pe de altă parte, ratele ridicate ale dobânzilor reale au impact nefavorabil pentru consolidarea fiscal-bugetară, reprezentând un factor de risc la adresa stabilității financiare pe plan mondial.

Totodată, tensiunile geo-politice persistă la un nivel ridicat (aspect confirmat și de evenimentele recente din Orientul Mijlociu (atacurile Iranului asupra Israelului)), fapt care va determina continuarea cursei înarmării, cu impact nefavorabil pentru percepția de risc investițional și pentru marja de manevră a politicilor fiscal-bugetare.

În cadrul raportului macroeconomic mondial de primăvară Fondul Monetar Internațional va atrage atenția cu privire continuarea tendinței de deteriorare pentru ritmul anual potențial de creștere la nivel mondial, dacă nu vor fi accelerate reformele structurale.

Aceste reforme vizează o alocare mai eficientă a capitalului și forței de muncă și sunt mai importante ca oricând astăzi pentru a ameliora productivitatea multifactorială a factorilor de producție (evoluția nefavorabilă a acestui indicator în ultimii ani a contribuit la deteriorarea ritmului anual potențial de creștere economică pe plan global cu aproximativ un punct procentual comparativ cu perioada 2000 – 2019).

Specialiștii instituției financiare internaționale evidențiază importanța implementării de politici pentru ameliorarea concurenței, comerțului, accesului la finanțare, flexibilității pe piața forței de muncă și pentru încorporarea revoluției inteligenței artificiale (aceasta ar putea contribui la creșterea ritmului potențial cu până la 0,8 puncte procentuale).

Ediția din primăvara 2024 a raportului de monitorizare a finanțelor publice va trata politicile industriale în implementare pe plan mondial astăzi pentru susținerea inovării în anumite sectoare (inclusiv IT&C), în contextul provocărilor determinate de tensiunile geo-politice.

Experții entității financiare internaționale atrag atenția cu privire la importanța implementării de politici fiscal-bugetare care susțin inovarea în toate sectoarele, cu accent pe cercetare-dezvoltare în țările dezvoltate și susținerea transferului tehnologic la nivelul economiilor emergente și în dezvoltare.

Nu în ultimul rând, raportul asupra stabilității financiare va trata riscurile cibernetice la adresa stabilității macro-financiare pe plan mondial, în contextul fragmentării între blocul euro-atlantic și cel euro-asiatic și persistenței tensiunilor geo-politice la un nivel înalt.

Pe 15 aprilie (prima zi a reuniunilor anuale ale Instituțiilor Bretton Woods) se vor desfășura paneluri pe teme macro-financiare relevante astăzi, inclusiv creșterea rolului fondurilor private de investiții, interacțiunea între băncile centrale și autoritățile de reglementare a piețelor financiare și ameliorarea gradului de colectare a taxelor în economiile emergente și în dezvoltare.

În cadrul Comitetului Bretton Woods (din care fac parte de la final de 2023, singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est) mâine după-amiază este programată dezbaterea pe ameliorarea cooperării într-o economie mondială caracterizată printr-un grad ridicat de fragmentare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!