19.9 C
București
luni, iunie 17, 2024

Analize și Trenduri – Lazea: Toate fenomenele afectează moralitatea unei anumite epoci; aceasta se transpune în politici monetare şi fiscale – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Toate fenomenele, precum cele tehnologice, sociale, politice, familiale, religioase afectează moralitatea unei anumite epoci, iar aceasta se transpune în politici monetare şi fiscale, a declarat, miercuri, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la o dezbaterea asupra lucrării sale “O istorie morală a politicilor monetare şi fiscale”.

“Cartea tratează trei perioade, cu trei moralităţi diferite, respectiv moralitatea burgheză de la sfârşitul secolului 19 până la Primul Război Mondial, care era cu totul şi cu totul alta decât cea de acum, moralitatea i-am zis eu predominant proletară de la 1914 până la 1971, când încă se mai respectau nişte criterii economice, mai mult decât acum, dar nu la fel de mult ca în prima perioadă şi moralitatea ultimă, asta consumeristă, în care trăim de 50 de ani şi în care generaţiile născute după 1970 nici nu cunosc altceva pentru că li se pare că lumea a început cu ei.

Aceştia sunt cei mânaţi de curiozitate intelectuală şi care au reuşit să scape cumva prin meandrele învăţămîntului acestuia românesc, cu bătut în cap şi cu linii trase peste degete, puţini ce-i drept la număr...

Toate fenomenele, precum cele tehnologice, sociale, politice, familiale, religioase afectează moralitatea unei anumite epoci, iar aceasta se transpune în politici monetare şi fiscale, a declarat, miercuri, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la o dezbaterea asupra lucrării sale “O istorie morală a politicilor monetare şi fiscale”.

“Vreau să subliniez câteva diferenţe de abordare în generaţiile vechi faţă de generaţiile actuale. De exemplu, problema plăţii datoriilor…Atitudinea faţă de muncă şi faţă de învăţătură. Atitudinea faţă de crizele economice. Înainte erau acceptate şi suişurile şi coborâşurile, acum coborâşurile nu sunt acceptate de niciun fel, iar suişurile care se îndepărtează de la echilibru sunt şi mai stimulate cu politici prociclice. Atitudinea omului de rând faţă de drepturi şi obligaţii, drepturile lui şi obligaţiile lui. Cartea este scrisă utilizând următoarea schemă de gândire. Toate fenomenele tehnologice, sociale, politice, familiale, religioase afectează moralitatea unei anumite epoci, care moralitate se transpune în politici monetare şi fiscale. Deci noi suntem rezultatul unui conglomerat de fenomene care se întâmplă contemporan cu noi şi care influenţează gândirea omului şi care gândire influenţează politicile montare şi fiscale fie că recunoaştem acest lucru, fie că nu. Deci practic e o metodă, dacă vreţi, de analiză istoricistă. Istoria, dacă ne uităm la ea, ne învaţă două lucruri total contradictorii, care se bat cap în cap. Pe de o parte istoria ne învaţă că emoţiile omului sunt aceleaşi de 3.000 de ani…Pe de altă parte, tot istoria ne arată că ideile, deci nu sentimentele şi emoţiile, ci ideile se schimbă foarte des. Şi noi oamenii nu suntem conştienţi de acest lucru de cele mai multe ori”, spus Valentin Lazea, potrivit Agerpres.

El a menţionat că metoda seamănă cu analiza lui Karl Marx, numai că la acesta toată analiza era trunchiată pentru că influenţa asupra ideilor deriva strict din economic şi politic. Valentin Lazea a dat şi exemple din prezent de utilizare greşită a metodei istoriciste.

“Cartea tratează trei perioade, cu trei moralităţi diferite, respectiv moralitatea burgheză de la sfârşitul secolului 19 până la Primul Război Mondial, care era cu totul şi cu totul alta decât cea de acum, moralitatea i-am zis eu predominant proletară de la 1914 până la 1971, când încă se mai respectau nişte criterii economice, mai mult decât acum, dar nu la fel de mult ca în prima perioadă şi moralitatea ultimă, asta consumeristă, în care trăim de 50 de ani şi în care generaţiile născute după 1970 nici nu cunosc altceva pentru că li se pare că lumea a început cu ei. Şi de fapt această carte este destinată tinerilor, nu este celor ca noi, de aici, de 40, 50, 60 de ani, ci e destinată tinerilor ca să se trezească la realitate”, a spus Valentin Lazea.

Acesta a precizat că lucrarea este “de citit seara, în loc să te uiţi la un film” şi că nu este numai cu macroeconomie şi cu finanţe.

“Cartea aceasta este făcută să deschidă mintea tinerelor generaţii, respectiv tinerilor studenţi. Drept pentru care vă adresez dumneavoastră rugămintea, cei care aveţi legătura cu universităţile, cu facultăţile, să încercaţi să o promovaţi şi să o bage profesorii în programa de lectură. Eu deja am obţinut lucrul acesta la Iaşi, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, şi la Craiova, la Universitatea din Craiova, dar nu este suficient. Ideea este următoarea. Ea fiind tipărită pe hârtie şi nu electronic din start pe marea majoritate a tinerilor i-am pierdut. Aceştia sunt cei care nici nu-şi pun problema să vină la autostrada cunoaşterii şi să folosească harta, GPS-ul dat de această carte, pentru că lor le place să stea undeva pe câmp şi să se distreze. Autostrada cunoaşterii este un lucru care nu îi interesează din start. Nici autostrada, nici GPS-ul, nu-i interesează sub nicio formă. Vine, după aceea, categoria a doua, cei care au înţeles că pe autostrada cunoaşterii e bine să fii, dar care nu ştiu să folosească GPS-ul…A treia categorie, mai sunt nişte oameni care sunt pe autostrada cunoaşterii, adică citesc, şi ştiu să folosescă şi GPS-ul. Adică citind nişte idei contradictorii încep să gândească. Poate aici are dreptate acesta, poate aici nu are dreptate. Aceştia sunt cei mânaţi de curiozitate intelectuală şi care au reuşit să scape cumva prin meandrele învăţămîntului acestuia românesc, cu bătut în cap şi cu linii trase peste degete, puţini ce-i drept la număr, dar pe care noi va trebui să ne bazăm în viitor ca să conducă ţara asta pentru că altcineva nu ştiu cine ar putea să facă lucru asta”, a mai spus Valentin Lazea.

Evenimentul a fost deschis de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a afirmat că l-a îndemnat pe autor să scrie cartea.

“Valentin Lazea are dreptate, eu l-am încurajat, chiar l-am îndemnat ca să nu zic că l-am împins, l-am îmbrâncit să scrie această carte, însă nu a spus tot adevărul, ca să zic aşa. Nici nu avea de unde să ştie el ce motive interioare aveam eu să-l…Deci nu numai pentru că i-am citit câteva articole pe tema respectivă şi mi s-au părut foarte bune şi i-am spus domnule, merită să le aduni într-o carte. Dar pentru îl cunosc de prin anii 90′, cred că prin 93′ a ajuns în Banca Naţională, a pornit de jos, referent, şi scria foarte clar. Şi acesta e un alt motiv. Nu toţi economiştii scriu clar şi pe înţeles, aşa…Uneori scrie prea clar, ca să zic aşa. Aproape că nu are diplomaţie. Le zice aşa pe faţă de îmi creează mie probleme. Cine e domnule x-ulescu. Mai am pe cineva tot din Banca Naţională care îmi creează probleme când apare în public şi nu ştiu cum să-l opresc”, a spus Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a menţionat că a mai avut un motiv pentru care l-a îndemnat pe Valentin Lazea să scrie cartea. El a spus că Valentin Lazea este un economist care gândeşte şi te face să gândeşti.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!