9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Analize și Trenduri – Ministerul Finanţelor: Agenția de rating Fitch reconfirmã ratingul suveran al României și perspectiva stabilã – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Agenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 8 septembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilă, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor...

În comunicat se precizează: “În evaluarea realizatã, Fitch menționeazã atât reziliența economicã de care a dat dovadã România în perioada recentã (2022 și prima jumãtate a anului 2023), cât și stabilitatea politicã de care s-a bucurat țara noastrã începând cu finalul anului 2021...

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condițiile în care țara noastrã va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliențã (PNRR).

Agenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 8 septembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilă, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

Decizia reconfirmãrii ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținutã, în opinia agenției, de statutul de membru al Uniunii Europene și de fluxurile de capital de la Uniunea Europeanã care sprijinã investițiile și stabilitatea macroeconomicã a țãrii, precum și de evoluția pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanțã și dezvoltare umanã, care se situeazã la niveluri superioare țãrilor din aceeași grupã de rating (BBB), conform evaluãrii agenției.

„Anunțul Fitch reprezintã o recunoaștere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri și pentru a promova o creștere economicã sustenabilã. Încrederea agențiilor de rating ne oferã un cadru solid pentru a continua sã dezvoltãm și sã implementãm politici fiscale responsabile și proiecte de infrastructurã care sã sprijine creșterea pe termen lung. Prioritãțile Ministerului Finanțelor rãmân implementarea mãsurilor care asigurã consolidarea fiscal-bugetarã și a celor necesare asigurãrii unei creșteri economice sustenabile a României. Suntem hotãrâți sã ne menținem pe calea reformelor și sã continuãm sã ne îmbunãtãțim ratingul și perspectiva economicã în viitor”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

În comunicat se precizează: “În evaluarea realizatã, Fitch menționeazã atât reziliența economicã de care a dat dovadã România în perioada recentã (2022 și prima jumãtate a anului 2023), cât și stabilitatea politicã de care s-a bucurat țara noastrã începând cu finalul anului 2021. Totodatã, agenția evidențiazã și datoria publicã stabilã a României, precum și trendul descendent al inflației din țara noastrã.

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,9% în anul 2023, respectiv de 3,2% în anul 2024, în condițiile în care țara noastrã va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliențã (PNRR).

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar care ar susține și o scãdere fermã a datoriei publice exprimatã ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum și îmbunãtãțirea structuralã a poziției contului curent prin reducerea îndatorãrii externe și a riscurilor privind finanțarea externã.

Pe de altã parte, persistența unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendentã a ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, cât și deteriorarea semnificativã a rezervelor de lichiditate externã,  urmare a menținerii unor deficite de cont curent mari și a reducerii intrãrilor de capital extern, sunt citați ca factori care ar putea conduce la înrãutãțirea ratingului de țarã.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!