27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Analize și Trenduri – Mugur Isărescu, despre cota unică TVA și impozit progresiv: „Nu cred că e de actualitate într-un an electoral” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro.

14 miliarde de euro! Păi când mă gândesc la istorie, au fost ani în care a trăit cu 2-3 miliarde de euro rezerve.

Experţii Fondului Monetar Internaţional au recomandat, recent, autorităţilor de la Bucureşti o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale, creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.

Tema impozitului progresiv nu este de actualitate într-un an electoral, pentru că orice discuţie se duce în plan ideologic, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El a fost întrebat joi dacă România este pregătită pentru cota unică de TVA şi impozit progresiv, în condiţiile în care au existat recomandări din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.

„Nu cred că e de actualitate într-un an electoral (cota unică de TVA şi impozit progresiv – n.r.). Orice discuţie pe tema asta se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic. Se tulbură şi anul electoral. Deci probabilă că la anul o discuţie pe tema asta. Dar Fondul nu impune şi nici nu cere. Vine şi propune şi spune „domnilor, asta e varianta care ar putea să funcţioneze”. Guvernul României, Parlamentul României propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici nu avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional. Şi Fondul nu o să vină în România, am mai spus asta în faţa dumneavoastră, o repet, decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat. Ori, gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României cu un ochi rând şi cu altul plâng. Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro! Păi când mă gândesc la istorie, au fost ani în care a trăit cu 2-3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde de euro au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, potrivit Agerpres.

Experţii Fondului Monetar Internaţional au recomandat, recent, autorităţilor de la Bucureşti o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale, creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, s-a aflat la Bucureşti, la sfârşitul lunii trecute, pentru a analiza ultimele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

În concluziile publicate la începutul acestei luni, la finalul vizitei, experţii prognozează deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor, şi subliniază că, în aceste condiţii, sunt necesare noi măsuri care să reducă deficitele la niveluri sustenabile.

Citește și: Ce a răspuns Mugur Isărescu când a fost întrebat despre un nou mandat la BNR. „Nu pot să vă spun dorințele mele personale”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!