0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Analize și Trenduri – Noiembrie 2022 – Pensia reală pentru limită de vârstă, în scădere cu 4,26% – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna noiembrie 2022 de 1.991 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Conform datelor CNPP, urmașii (cei care primesc bani în baza contribuției unui fost membru al familiei) au reprezentat aproape 10% din numărul total, cei încadrați în clase de invaliditate 8,7% iar cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale (majoritatea cu șanse minime de angajare la o vârstă relativ înaintată) 2%...

Doar 0,17% dintre pensionari au reușit să se încadreze în cerințele impuse pentru a beneficia de drepturile de asigurări sociale fără penalizări iar categoriile care intră la invaliditate, orfani, văduve de război – I.O.V.R. – (0,012%) și includerea excepțională la ajutor social (0,0032%) sunt neglijabile numeric...

de Dan Pălăngean

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna noiembrie 2022 de 1.991 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma a fost cu 10,41% mai mare față de aceeași lună a anului trecut dar puterea ei de cumpărare (pensia reală) a scăzut cu 4,26%, în contextul unei creșteri a prețurilor la consumator de 15,32%, potrivit INS.

Suma amintită mai sus privește circa 3,65 milioane de beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, cu sau fără a avea și vechimea normată prevăzută de lege. Ei beneficiază de așa-numitele old age benefits (beneficii pentru persoanele în vârstă care au contribuit la sistemul de asigurări sociale al statului) și reprezintă 79% dintre cei care au primit lunar pensii.

Celelalte persoane sunt asimilate calității de fost lucrător ajuns la vârsta de pensionare, iar sumele încasate de acestea diferă semnificativ, la fel și ritmurile anuale de creștere pe categorii de beneficiari. Astfel, per total, se ajunge la o medie a plăților în sistemul asigurărilor sociale de 1.778 lei lunar și la un avans de circa 10,6% nominal.

Conform datelor CNPP, urmașii (cei care primesc bani în baza contribuției unui fost membru al familiei) au reprezentat aproape 10% din numărul total, cei încadrați în clase de invaliditate 8,7% iar cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale (majoritatea cu șanse minime de angajare la o vârstă relativ înaintată) 2%.

Doar 0,17% dintre pensionari au reușit să se încadreze în cerințele impuse pentru a beneficia de drepturile de asigurări sociale fără penalizări iar categoriile care intră la invaliditate, orfani, văduve de război – I.O.V.R. – (0,012%) și includerea excepțională la ajutor social (0,0032%) sunt neglijabile numeric.

Ritmurile de creștere ale sumelor plătite de stat au fost ceva mai mari în cazul pensiilor anticipate parțiale (+12,10%) și pensiilor anticipate (+11,27%) – deși puterea de cumpărare a intrat pe minus cu 2,8% – 3,5% și în cazul acestora. Suprinzător pentru politica socială derulată, majorarea a fost de doar 6,11% nominal în cazul persoanelor cu dizabilități (aproximativ -8% în termeni reali) și marginală (+1,02%, respectiv -12,4% ca putere de cumpărare) în cazul puținelor persoane care mai primesc pensii I.O.V.R.

De reținut, calculele efectuate pe baza datelor detaliate prezentate de CNPP arată că pensia medie pentru limită de vârstă pentru femei (care reprezintă 56% din numărul de beneficiari sau 2,04 milioane persoane) a fost în luna septembrie 2022 de 1.735 lei, aproape exact trei sferturi din suma medie încasată de bărbați (2.315 lei, media pentru 1,61 milioane persoane).

Aceasta constituie o problemă majoră pentru luarea unor decizii viitoare, deoarece ponderea de 58% pensie din salariul mediu net pe economie la bărbați înseamnă cu totul altceva prin comparație cu ponderea de doar 43% în cazul doamnelor retrase din activitate (diferența va crește după ce se va produce egalizarea duratelor normate de muncă, la care se face raportarea punctajelor personale cumulate).

Din datele oferite de CNPP, rezultă o sumă cheltuită de stat pentru plata pe acest an a tuturor tipurilor de pensii de asigurări sociale de 98,3 miliarde lei sau 7,05% din PIB-ul prognozat pe anul 2022 (1.396,2 miliarde lei). Acest procentaj se situează semnificativ sub cota de 9,4% impusă prin PNRR, diferența fiind constituită de alte tipuri de venituri asimilate pensiilor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!