de Dan Pălăngean
Câștigul salarial mediu brut din luna octombrie 2022 a fost de 6.461 lei, cu 4 lei (+0,1%) mai mare decât cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a majorat cu 5 lei (tot 0,1% dar interesant din perspectiva cotei unice), până la 4.008 lei (816 euro la cursul din luna noiembrie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).
Chiar în contextul unei inflații anuale în scădere conjuncturală (15,32%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a rămas în domeniul negativ (-1,9%, deoarece creșterea nominală a salariilor a fost de 13,1%). Astfel, diminuarea puterii de cumpărare existente în urmă cu 12 luni este ceva mai mare decât în luna precedentă și, atenție, -3,7% față de octombrie 2020).
Pe fondul aprecierii leului în raport cu euro, puterea de cumpărare exprimată în euro a salariului mediu a atins nivelul record nominal de 1.470 euro (prețuri relative calculate de Eurostat pentru România la 55,5%). Totuși, salariul real de referinţă a scăzut cu 1,2 puncte procentuale față de luna anterioară, ajungând la 216,5% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).
De reținut din perspectiva echilibrelor macroeconomice, în pofida majorării nominale semnificative a salariilor, vânzările au rămas cu 4,5% în plus față de aceeași lună a anului anterior (și tot +4,5% cumulat ianuarie – octombrie) iar deficitul comercial pe primele zece luni ale anului s-a majorat cu 48%, până la circa 28,4 miliarde euro.
Sănătatea, departe la coada clasamentului
Pe primul loc în ce privește puterea de cumpărare față de aceeași lună a anului trecut figurează agricultura (+13,2%, după o majorare de peste 30% în termeni nominali, impusă pe cale administrativă). La mare distanță, apar pe plus doar industria prelucrătoare, tranzacțiile imobiliare (ambele cu +3,4% real), sectorul HoReCa (+1,8% dar cu cel mai redus nivel nominal, 2.238 lei) și sectorul energetic (+0,9%), la care se adaugă comerțul (+0,2%) și industria extractivă (+0,1%).
Reduceri mai mici, prin niveluri de indexare apropiate de media națională, au consemnat salariații din distribuţia apei, salubritate, deşeuri (-1,9%), transport şi depozitare (-2,2% real, deși +12,8% nominal), construcții (-2,6% real, respectiv +12,3%), intermedieri financiare și asigurări (-2,7%, respectiv +12,2%), servicii administrative (-3,1%, respectiv +11,8%) și cercetare-dezvoltare (-3,2%, respectiv +11,7%).
Scăderi mai mari ale puterii de cumpărare au înregistrat angajații din fabricarea produselor de cocserie și prelucrarea țițeiului („premianții” lunii trecute, acum cu un avans nominal de doar 7,8% și unul real de -6,6%), telecomunicații (+8% nominal dar -6,3% real) și tehnologia informației (+9,7% nominal și -4,9% real).
La coada evoluțiilor salariale din România pe parcursul ultimelor 12 luni s-au situat domeniile bugetare, aflate sub presiunea necesității de ajustare a bugetului public. Astfel învățământul, administrația publică și sănătatea încheie la mare distanță clasamentul, cu un avans nominal între +0,5% (!?) și +6,6% și o scădere a puterii de cumpărare care merge până la aproape 13%.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).