30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Analize și Trenduri – Prețurile industriale la intern, în scădere cu aproape 11% – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Totodată, s-a consemnat o diminuare în termeni anuali a acestui indice până la -7,94%, în condițiile în care indicele pentru piața internă a scăzut cu -2,52% față de luna precedentă iar pe cea externă s-a înregistrat o creștere de 0,15%...

De reținut, IPPI intern a coborât mai adânc în domeniul negativ, la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni (-10,93%), în timp ce IPPI la livrările externe a ajuns la +0,53% față de aceeași lună a anului trecut, după ce avusese o valoare minimă în iulie 2023 (-2,16%).

În structură, s-au consemnat creșteri față de luna precedentă la aproape toate grupele industriale, ceva mai pronunțate la bunuri de uz curent (+0,57%) și la bunuri de folosință îndelungată (+0,56%) însă moderate la bunuri intermediare (+0,30%) și bunuri de capital (+0,39%).

de Dan Pălăngean 

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut semnificativ în martie 2024 față de luna anterioară (-1,78%), potrivit datelor comunicate de INS. Totodată, s-a consemnat o diminuare în termeni anuali a acestui indice până la -7,94%, în condițiile în care indicele pentru piața internă a scăzut cu -2,52% față de luna precedentă iar pe cea externă s-a înregistrat o creștere de 0,15%.

De reținut, IPPI intern a coborât mai adânc în domeniul negativ, la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni (-10,93%), în timp ce IPPI la livrările externe a ajuns la +0,53% față de aceeași lună a anului trecut, după ce avusese o valoare minimă în iulie 2023 (-2,16%). Efectul de bază și stabilitatea cursului de schimb au adus influențe importante.

Una peste alta, s-a menținut tendința de menținere la intern a prețurilor industriale sub nivelul din urmă cu 12 luni și perspectiva de a păstra pe parcursul anului curent această evoluție. Diferența între situația la intern și cea de pe piața externă a fost, pentru a opta lună consecutiv, în favoarea prețurilor interne, adică invers decât se înregistrase până la mijlocul anului trecut.

În structură, s-au consemnat creșteri față de luna precedentă la aproape toate grupele industriale, ceva mai pronunțate la bunuri de uz curent (+0,57%) și la bunuri de folosință îndelungată (+0,56%) însă moderate la bunuri intermediare (+0,30%) și bunuri de capital (+0,39%). Influența determinantă pentru scăderea de ansamblu a fost dată de scăderea semnificativă din industria energetică (-6,05%).

Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, situația este net diferită pe grupe de produse, cu creșteri la bunuri de capital (+6,23%), bunuri de uz curent (+3,96%) și bunuri de folosință îndelungată (+1,76%). Totodată, s-au consemnat scăderi importante în industria energetică (-22,43%) și la bunuri intermediare (-4,16%).

De reținut, productivitatea muncii în industrie a coborât anul trecut în domeniul negativ (-3,3%) și s-a situat la -2,8% ca medie pe primele două luni ale anului curent, (totuși în revenire de la -5% în ianuarie spre -0,6% în februarie). Per total, rezultatele din industrie la începutul anului 2024 au fost, în termeni comparabili, cele mai slabe din ultimii șapte ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (circa +24%), fabricarea produselor farmaceutice (+19%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc. (+17%), producerea băuturilor (+12%) și activități de servicii anexe extracției (+10%).

Urmează fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice, marochinăria (ambele cu aproape +8%), fabricarea autovehiculelor, cea a articolelor de îmbrăcăminte (cu câte +7%), a produselor din tutun (+6%), fabricarea de mașini și utilaje (+5%), fabricarea de mobilă și tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (câte +4%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze etc. (-27%), fabricarea produselor chimice (-19%), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-14%), industria metalurgică (-11%) și fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (-10%).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!