27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Analize și Trenduri – Puterea de cumpărare a salariului mediu, la cota +6,5% în februarie 2024 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Câștigul salarial mediu brut din luna februarie 2024 a fost de 7.990 lei, cu 14 lei mai mare (+0,2%) decât cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net s-a mărit cu 17 lei (+0,3%), până la 4.859 lei (981 euro la cursul din martie 2024, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

În contextul unei inflații anuale aflate la nivelul de +7,23% și al unui avans nominal de 14,2%, evoluția puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior (salariul real) a crescut cu 6,5%.

de Dan Pălăngean

Câștigul salarial mediu brut din luna februarie 2024 a fost de 7.990 lei, cu 14 lei mai mare (+0,2%) decât cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a mărit cu 17 lei (+0,3%), până la 4.859 lei (981 euro la cursul din martie 2024, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

În contextul unei inflații anuale aflate la nivelul de +7,23% și al unui avans nominal de 14,2%, evoluția puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior (salariul real) a crescut cu 6,5%. Este o îmbunătățire în decurs de un an de peste șapte puncte procentuale (de la -0,6% în februarie 2023), semnificativ peste creșterea economică anunțată recent (+2,1%).

Pe fondul menținerii stabilității cursului euro/leu, puterea de cumpărare echivalentă a salariului mediu a ajuns la 1.654 euro (prețuri relative în România de 59,3%, calculate de Eurostat și publicate în decembrie 2023, față de 57,8% anterior). Totuși, în contextul unei inflații lunare de 0,81%, salariul real a scăzut cu 0,5 puncte procentuale față de luna precedentă, ajungând la 238,6% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).

De reținut, avansul puterii de cumpărare față de aceeași lună a anului precedent s-a menținut la un nivel ridicat dar sub cel consemnat în T4 2023, după majorarea salariului minim pe economie. Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a fost tot cu 6,5% mai mare în primele două luni din 2024 față de aceeași perioadă a anului anterior iar deficitul comercial a revenit peste pragul de 2 miliarde euro.

Trei activități pe minus în termeni reali

Pe primul loc în ce privește puterea de cumpărare față de aceeași lună a anului trecut figurează detașat învățământul (+34,9% avans nominal și +25,8% în termeni reali, pe fondul unor revendicări continue). Urmează, pe podium, sectorul de tranzacții imobiliare (+25,5%, respectiv +17,1%) și fabricarea substanțelor și produselor chimice (+23,4%, respectiv +15,1%).

Semnificativ peste media la nivel național mai figurează sectorul HoReCa (+14,1% în termeni reali dar singurul rămas sub pragul de 3.000 lei) și activitățile de transport și depozitare (+11,7% real). Imediat după acestea, apar administrația publică și apărarea, precum și comerțul ( cu câte +9,1%, după un spor de +17% în termeni nominali.

De remarcat, industria prelucrătoare a avansat undeva cam la jumătate față de media pe economie (+3,3% real) dar puțin peste sectorul IT (+2,9%). Din partea bugetară, sănătatea și asistența socială au rămas cu mult în urma altor activități, pe ultima poziție din partea pozitivă a evoluțiilor salariale, majorarea nominală de 7,8% fiind echivalentă cu o creștere de doar 0,5% a puterii de cumpărare.

 

La finalul clasamentului figurează trei activități în care puterea de cumpărare a scăzut: cercetare-dezvoltare (-0,2%), industria alimentară (-1,7%) și industria extractivă (-2,8%). Adică sectorul cu cea mai mică pondere în PIB dintre statele UE, ramura economică unde avem deficit comercial major, deși condițiile pedo-climatice ar îndreptăți asigurarea hranei pentru întreaga populație, și reducerea conjuncturală a necesarului energetic prin încălzirea globală.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!