Reuniunea anuală din 2025 a Forumului Economic Mondial (WEF) are loc în perioada 20-24 ianuarie la Davos, Elveția. Evenimentul de săptămâna aceasta echivalează cu o petrecere exclusivistă de urmărire a instalării lui Trump la Casa Albă, potrivit Reuters.
Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF), care are loc în stațiunea alpină în fiecare ianuarie, se prezintă ca un loc în care liderii politici, de afaceri și financiari ai lumii se întâlnesc pentru a rezolva probleme majore.
Reuniunea din acest an a fost convocată sub titlul “Colaborarea pentru era inteligentă”. Discuțiile vor viza, printre altele, incertitudinea geo-economică, inteligența artificială, reimaginarea creșterii și protejarea planetei. Dar cei 2750 de delegați își vor petrece cea mai mare parte a timpului monitorizând întoarcerea președintelui american la Casa Albă.
„Dacă prăpastia dintre speranțe și temeri a fost evidentă anul trecut, contextul pentru Davos 2025 nu este mai puțin conflictual. Incertitudinea geoeconomică, tensiunile comerciale, polarizarea culturală și neliniștea legată de climă sunt teme care ne preocupă, dar există și promisiunea unei inovații rapide – inteligență artificială, calcul cuantic și biotehnologie – pentru a crește productivitatea și nivelul de trai”, se arată într-un comunicat de presă al WEF.
În multe privințe, conferința inițiată de Klaus Schwab în urmă cu mai bine de cinci decenii este o dovadă a dorinței permanente a elitei globale de a se întâlni. Indiferent de evoluțiile din domeniul tehnologiei comunicațiilor – și de conștientizarea crescândă a costurilor de mediu ale călătoriilor pe distanțe lungi – mii de politicieni, directori, investitori, birocrați și jurnaliști fac călătoria anuală către Alpii elvețieni. Odată ajunși acolo, aceștia se vor înghesui în săli de conferință supraîncălzite și în party- uri aglomerate pentru a discuta despre afacerile corporatiste, conflictele din Ucraina și Gaza și cele mai recente evoluții în domeniul inteligenței artificiale.
Reuniunea s-a dovedit remarcabil de rezistentă la reacția împotriva elitelor globale, exemplificată de prima victorie electorală a lui Trump în 2016. Teoriile nefondate ale conspirației online și antipatia publicului față de creatura cunoscută sub numele de „Omul Davos”, nu au reușit până acum să afecteze farmecul WEF. În primul semestru 2024, organizația a obținut venituri de aproape 440 de milioane de franci elvețieni – cu un sfert mai mult decât în 2019.
Cu toate acestea, săptămâna aceasta, atenția delegaților va fi îndreptată către un om aflat la aproape 7000 de kilometri distanță. Trump urmează să depună jurământul luni la Capitoliul Statelor Unite, după care intenționează să emită o serie de ordine executive și directive care variază de la energie la imigrație, au declarat săptămâna trecută pentru Reuters două surse familiare cu planificarea.
Aceste măsuri ar putea zgudui piețele financiare și schimba soarta economiilor, industriilor și companiilor din întreaga lume. Finanțiștii și directorii de companii, dintre care mulți au considerat până acum că promisiunile președintelui privind tarifele globale și deportările în masă sunt doar retorică de campanie, vor fi lipiți de ecranele lor pe măsură ce detaliile politice se vor da publicităţii. Fostul prezentator de reality-show urmează să consolideze spectacolul printr-o apariție virtuală în fața mulțimii de la Davos, joi.
Cele două evenimente ale săptămânii – Forumul de la Davos şi instarea lui Trump – au forțat șefii corporațiilor să facă alegeri revelatoare. Șeful Microsoft Satya Nadella, Jamie Dimon de la JPMorgan (JPM.N) și Larry Fink de la BlackRock (BLK.N) trebuie să apară la Davos. Cu toate acestea, inaugurarea lui Trump este cea mai mare atracție pentru alții. Șefii a cinci dintre cei „Șapte magnifici” giganți tehnologici americani vor participa la ceremonia de învestire a președintelui: preşedintele executiv Amazon, Jeff Bezos, şeful Tesla, Elon Musk, şeful Meta, Mark Zuckerberg, şeful Apple, Tim Cook, şeful Alphabet, Sundar Pichai.
Forumul Davos se confruntă anul acesta cu o lipsă relativă de lideri politici. Președintele chinez Xi Jinping nu participă, la fel ca prim-ministrul indian Narendra Modi. Singurul lider din Grupul celor șapte economii dezvoltate care urcă pe scena de la Davos este germanul Olaf Scholz, al cărui partid este pe cale să piardă alegerile generale de luna viitoare, conform sondajelor de opinie.
Lista dezamăgitoare a invitaților întărește sentimentul tot mai răspândit în rândul mulțimii de la Davos că lumea se îndepărtează din ce în ce mai mult de spiritul pro-comerț și internaționalist al WEF. Statele Unite au devenit un utilizator tot mai agresiv al sancțiunilor financiare și al controlului exporturilor împotriva adversarilor lor, inclusiv Rusia și China. Chiar săptămâna trecută, administrația demisionară a președintelui Joe Biden a impus restricții asupra exporturilor de cipuri de inteligență artificială către mai multe ţări, ceea ce a provocat proteste din partea giganților tehnologici precum Nvidia și Oracle.
Între timp, subvențiile industriale vaste – cum ar fi cele acordate prin Legea privind reducerea inflației a lui Biden – au stimulat concurența între țări pentru a atrage investiții și facilități de producție. Tarifele globale de import cu care amenință Trump ar afecta și mai mult lanțurile globale de aprovizionare.
Grupul de la Davos pare pesimist. Dintre experții intervievați de WEF pentru sondajul său anual privind riscurile globale, 23% au identificat „conflictele armate de stat” drept cel mai mare pericol cu care se confruntă lumea în acest an, cu mult înaintea unor amenințări precum fenomenele meteorologice extreme, dezinformarea și pandemiile. Gândurile lui Trump de dinaintea învestiturii despre anexarea Groenlandei de către SUA și revendicarea Canalului Panama întăresc aceste preocupări și se potrivesc cu titlul drăgălaș al reuniunii din acest an: „Colaborarea pentru era inteligentă”. Mai mult ca oricând, participanții se pot întreba dacă Davos și-a depășit scopul.
WEF s-a reinventat în trecut. După ce criza financiară din 2008 a discreditat capitalismul occidental, Schwab a atras delegați proeminenți de pe piețe emergente precum India, China și Africa de Sud. Organizația a reușit chiar să îl coopteze pe Trump, care a făcut de două ori călătoria în munții elvețieni în timpul primului său mandat.
Cu toate acestea, WEF se confruntă cu propriile sale probleme de succesiune. Anul trecut, Schwab, în vârstă de 86 de ani, a declarat că va renunța la responsabilitățile executive. În teorie, acest lucru deschide calea pentru ca un nou lider să regândească scopul Davos-ului în era politică și economică actuală, care este mai tensionată. Pentru moment, însă, astfel de întrebări vor fi complet umbrite de drama de pe micul ecran care se desfășoară la Washington.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).