9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Analize și Trenduri – Sondaj BestJobs: O treime dintre angajaţi lucrează exclusiv remote, 40% merg zilnic la birou – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Un procentaj de 40% dintre angajații white-collar se duc zilnic la birou în prezent, în timp ce 28% lucrează în sistem hibrid, iar o treime exclusiv remote, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Ca urmare, unii dintre proprietarii clădirilor de birouri din România deja se orientează către soluții alternative de utilizare a spațiilor goale, în timp ce companiile redistribuie bugetele pe care le-ar fi alocat chiriei și utilităților...

În prezent, dintre angajații white-collar, 28% lucrează în sistem hibrid, în timp ce alți 40% se duc zilnic la birou.

Un procentaj de 40% dintre angajaţii white-collar se duc zilnic la birou în prezent, în timp ce 28% lucrează în sistem hibrid, iar o treime exclusiv remote, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs. „Piaţa de birouri a avut mult de suferit în ultimii ani, întrucât tot mai mulţi angajaţi au preferat biroul de acasă în locul sediului companiei. Ca urmare, unii dintre proprietarii clădirilor de birouri din România deja se orientează către soluţii alternative de utilizare a spaţiilor goale, în timp ce companiile redistribuie bugetele pe care le-ar fi alocat chiriei şi utilităţilor. Cu toate acestea, modul de lucru hibrid este una dintre soluţiile care contribuie la menţinerea ratei de ocupare a spaţiilor de birouri, în timp ce răspunde nevoii angajaţilor de a reduce timpul dedicat navetei, dar şi aceleia de a se întâlni cu colegii. În prezent, dintre angajaţii white-collar, 28% lucrează în sistem hibrid, în timp ce alţi 40% se duc zilnic la birou. Totodată, circa o treime dintre angajaţi lucrează exclusiv remote”, arată BestJobs într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit autorilor analizei, în perioada pandemiei, 7 din 10 respondenţi ai sondajului au lucrat de acasă sau într-o formulă hibridă. Astfel, datele indică faptul că foarte puţini angajaţi s-au mai întors la stilul clasic de lucru, ce presupune mersul zilnic la birou.

Mai mult, companiile au fost nevoite să se adapteze, introducând noi facilităţi pentru a atrage oamenii înapoi la birou sau opţiuni flexibile de lucru. În acest sens, 14% dintre respondenţi spun că angajatorul le permite lucrul de acasă pentru perioade limitate, 26% în regim hibrid, iar 21% pe termen nelimitat.

Flexibilitatea modului de lucru a devenit atât de importantă încât 60% dintre respondenţi au declarat că ei înşişi (27%) sau colegi de-ai lor au luat în calcul să-şi schimbe jobul din acest motiv, optând pentru unul care să le permită să lucreze cum îşi doresc.

„Raportul de forţe dintre companii şi angajaţi s-a schimbat după pandemie, iar acest lucru se vede în puterea angajaţilor de a schimba un job care nu le oferă flexibilitatea de care au nevoie acum. Modul de lucru remote a schimbat abordarea oamenilor, care au ajuns să aprecieze acum drept un avantaj standard ceea ce altădată era perceput ca fiind un beneficiu extra”, a explicat Ana Vişian, marketing manager Bestjobs.

Revenirea la birou, în cazul celor care s-au întors în formulă completă sau hibridă, a avut loc treptat. Jumătate dintre angajatori au decis în cursul anului 2022 să-şi aducă echipele la sediu, 12% s-au hotărât în acest an, iar pentru alţi 4% urmează. Printre motivele pe care angajatorii le-au oferit angajaţilor pentru a justifica nevoia întoarcerii la birou se numără nevoia de reconectare a echipelor şi de socializare între colegi şi departamente (36%), faptul că munca remote a fost necesară doar în timpul restricţiilor (19%), scăderea performanţei echipelor (12%) şi afectarea culturii organizaţionale (5%). 28% însă nu au oferit angajaţilor nicio justificare.

În noul context de lucru, şedinţele cu echipa s-au mutat şi ele preponderent online (70%), întrucât reunirea echipelor în acelaşi loc fizic a devenit tot mai dificilă.

Sondajul a fost efectuat în luna iunie, pe un eşantion de 1.382 de utilizatori de internet din România.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!