6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Analize și Trenduri – Traderii europeni depozitează gaze naturale în Ucraina, datorită preţurilor mici – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Comercianţii au spus că există o logică comercială în depozitarea în Ucraina, în plus faţă de pe teritoriul UE, pentru a profita de preţurile mai mici acum, faţă de livrarea viitoare.

Gazul pentru livrarea în septembrie are un preţ de 30 de euro (32,96 dolari) pe MWh, comparativ cu preţurile forward pentru primul trimestru din 2024, aflate la 49 de euro, conform preţurilor de pe piaţa futures pe gaz olandeză TTF.

Naftotgaz a spus că clienţii străini ar putea folosi mai mult de 10 miliarde de metri cubi (bcm) de stocare din capacitatea ţării de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, mai ales în vestul ţării, care este departe de linia frontului...

Traderii europeni de gaze naturale au început să depoziteze gaze naturale în Ucraina, pentru a profita de preţurile mai mici şi de capacitatea disponibilă acolo, indiferent de riscurile implicate de războiul aflat în desfăşurare, au declarat trei comercianţi şi oficiali ai unor companii, citați de Reuters și News.ro.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, începută în februarie anul trecut, Uniunea Europeană (UE) a încercat să realizeze niveluri ridicate de stocare a gazelor pentru a compensa scăderea ofertei ruseşti, în special în lunile de iarnă cu cea mai mare cerere.

Există în prezent aşteptări ca UE să atingă obiectivul de a-şi umple facilităţile de depozitare până la 90% până la 1 noiembrie.

Comercianţii au spus că există o logică comercială în depozitarea în Ucraina, în plus faţă de pe teritoriul UE, pentru a profita de preţurile mai mici acum, faţă de livrarea viitoare.

Gazul pentru livrarea în septembrie are un preţ de 30 de euro (32,96 dolari) pe MWh, comparativ cu preţurile forward pentru primul trimestru din 2024, aflate la 49 de euro, conform preţurilor de pe piaţa futures pe gaz olandeză TTF.

Grupul ceh EPH a declarat pentru Reuters că decizia de a utiliza capacităţile de stocare ucrainene este, de asemenea, un semn de încredere în ţară.

„EP Commodities transportă gaze naturale în Ucraina şi utilizează facilităţi de stocare a gazelor din Ucraina. Credem în fiabilitatea sistemelor de transport şi stocare a gazelor din Ucraina, dovedite chiar şi într-o situaţie de război atât de dificilă”, a declarat Miroslav Hasko, preşedintele EP Commodities al EPH.

Acest nu a dezvăluit volumele.

Unităţile de stocare a gazelor din ţările UE erau pline în proporţie de 87% pe 7 august, potrivit platformei de transparenţă GIE.

„Vedem o tendinţă pozitivă în ceea ce priveşte injectarea de gaze de către comercianţii străini în unităţile noastre (de depozitare),” a declarat compania ucraineană de stat Ukrtransgas, parte a Grupului Naftogaz.

Naftotgaz a spus că clienţii străini ar putea folosi mai mult de 10 miliarde de metri cubi (bcm) de stocare din capacitatea ţării de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, mai ales în vestul ţării, care este departe de linia frontului.

SPP, companie deţinută de stat în Slovacia, care aprovizionează cea mai mare parte a pieţei slovace, parţial cu gaz rusesc, a declarat că analizează posibilitatea de a utiliza capacitatea de stocare ucraineană, având în vedere că rezervoarele slovace sunt deja pline în proporţie de 90%.

„Considerăm stocarea gazelor în Ucraina drept una dintre oportunităţile de afaceri interesante pe care le luăm în considerare în prezent”, a declarat SPP pentru Reuters.

Alţi comercianţi europeni au spus că există riscuri din cauza posibilelor lovituri militare sau a întrebărilor cu privire la ce se întâmplă cu reţeaua dacă Rusia încetează să mai pompeze gazul pe care încă îl trimite spre vest prin Ucraina.

„Imaginaţi-vă că o rachetă bine ţintită loveşte o staţie de compresor sau o altă infrastructură. Trebuie să-ți asumi acest risc”, a spus Martin Pich, şeful de tranzacţionare la firma cehă MND.

El a afirmat că volumele la spread-urile actuale ar putea să nu fie mari, dar ar putea creşte dacă preţurile spot scad. Pich nu a comentat despre tranzacţiile MND.

Grupul de reflecţie Bruegel a declarat luna trecută că Ucraina ar putea creşte capacitatea de stocare a Europei cu aproximativ 10%.

„Folosirea capacităţii suplimentare de 100 TWh disponibile în Ucraina va oferi un impuls bun perspectivelor de iarnă ale Europei şi o creştere binevenită a veniturilor Ucrainei”, a spus Bruegel.

Gazul pentru depozitare în Ucraina poate fi achiziţionat oriunde şi pompat folosind fluxuri reale sau virtuale în conducte din Ungaria, Polonia şi Slovacia. Au crescut nominalizările pentru conducta care transportă gaz rusesc din Ucraina în Slovacia la graniţa Velke Kapusanî pentru fluxuri în Ucraina – fluxuri inverse virtuale. Au fost până la 10 mcm pe zi din iulie. Fluxurile fizice din Slovacia în Ucraina au început, de asemenea, în august prin punctul Budince, cu volume zilnice de aproximativ 17 mcm.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!