-
Ucraina l-a felicitat pe Donald Trump înainte ca acesta să câștige alegerile din SUA, miercuri dimineață.
-
Trump s-a lăudat că ar putea „pune capăt războiului” dintre Rusia și Ucraina în 24 de ore dacă va fi ales, semnalând că va deconecta finanțarea Ucrainei pentru a o forța să ajungă la o înțelegere negociată cu Rusia.
-
Analiștii spun că Ucraina ar putea fi împinsă apoi într-o „pace nefastă” cu vecinul său puternic.
Ucraina l-a felicitat miercuri dimineață pe Donald Trump, înainte ca acesta să câștige oficial alegerile din SUA, liderii de la Kiev arătându-se curajoși în fața victoriei republicane care este văzută ca un rezultat negativ pentru Ucraina în ceea ce privește ajutorul militar și, potențial, integritatea sa teritorială, scrie CNBC.
Zelenski îl felicită pe Donald Trump, pentru impresionanta sa victorie: Apreciez angajamentul președintelui Trump față de abordarea „pace prin putere” în afacerile globale
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost printre primii lideri care l-au felicitat pe Trump, acesta declarându-și victoria în alegerile prezidențiale miercuri dimineața devreme.
Postând pe X, Zelenski l-a lăudat pe Trump pentru „victoria sa electorală impresionantă” și a declarat că este optimist că el și fostul președinte al SUA, care a amenințat că va reduce rapid finanțarea pentru Ucraina dacă va fi reales, ar putea lucra împreună pentru pacea în Ucraina.
„Apreciez angajamentul președintelui Trump față de abordarea „pace prin forță” în afacerile globale. Acesta este exact principiul care poate apropia pacea justă în Ucraina. Am speranța că îl vom pune în aplicare împreună”, a comentat Zelenski.
Potrivit CNBC, este posibil ca republicanii să obțină o victorie clară, obținând controlul atât asupra Camerei Reprezentanților, cât și asupra Senatului SUA. Acest lucru ar facilita blocarea viitoarelor finanțări militare pentru Ucraina de către o administrație republicană.
Trump s-a lăudat anterior că ar putea „pune capăt războiului” în 24 de ore dacă va fi ales, semnalând că va întrerupe finanțarea Ucrainei pentru a o forța să ajungă la o înțelegere negociată cu Rusia.
Analiștii spun că Ucraina ar putea fi împinsă într-o „pace nefastă” cu vecinul său puternic și ar putea fi forțată să renunțe la aproape 20 % din teritoriul său din sud și est, care este în prezent ocupat de forțele ruse.
Ucraina este foarte dependentă de partenerii săi internaționali pentru ajutorul militar, financiar și umanitar care îi permite să continue să funcționeze ca stat și să lupte împotriva Rusiei după aproape trei ani de război. Alegerile din SUA și viitorul acestei finanțări și al acestui sprijin au fost văzute ca un moment decisiv pentru Kiev.
Miercuri, Zelenski a declarat că Ucraina așteaptă „cu nerăbdare o eră a Statelor Unite ale Americii puternice sub conducerea decisivă a președintelui Trump” și că Kievul „continuă sprijinul bipartizan puternic pentru Ucraina în Statele Unite”.
Înaintea votului, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru CNBC că o eventuală oprire a finanțării Ucrainei de către republicani ar fi „foarte nefavorabilă pentru Ucraina” și că, deși Kievul are „opinia sa despre diferiți candidați”, speră că se poate baza pe sprijinul SUA până la obținerea victoriei și a unei „păci drepte”.
Trump împotriva unui ajutor mai mare
Trump a criticat puternic pachetele masive de ajutor pentru Ucraina și l-a criticat pe Zelenski, descriindu-l în iunie drept „poate cel mai bun vânzător dintre toți politicienii care au trăit vreodată”. El a sugerat că solicitările Ucrainei pentru – și primirea – pachetelor de ajutor militar din partea SUA s-au bazat mai degrabă pe îndemânarea și abilitățile de diplomat ale lui Zelenski, decât pe nevoile reale ale Ucrainei.
Trump a adăugat că „de fiecare dată când vine în țara noastră, pleacă cu 60 de miliarde de dolari”, referindu-se la un pachet major de ajutor din partea SUA, asupra căruia s-au luptat republicanii și democrații și care a fost în cele din urmă convenit în aprilie.
Înaintea votului din 5 noiembrie, s-a convenit pe larg că o administrație Trump și republicanii de linie dură ar fi mult mai ostili acordării de fonduri suplimentare Ucrainei. J.D. Vance, contracandidatul lui Trump, a fost explicit în opoziția sa față de continuarea ajutorului pentru Kiev, susținând că SUA ar trebui să încurajeze țara să încheie un acord de pace cu Rusia și că Ucraina ar trebui să fie pregătită să cedeze teren Moscovei.
O victorie a lui Trump creează o incertitudine considerabilă atât pentru Ucraina, cât și pentru ceilalți parteneri internaționali ai acesteia, potrivit lui Matthew Savill, director de Științe Militare la think tank-ul de apărare Royal United Services Institute.
„Președintele Zelenski l-a felicitat deja pe Trump și speră, fără îndoială, că dorința acestuia din urmă de a fi văzut ca un „învingător” înseamnă că își va arăta sprijinul pentru Ucraina. Însă dorința sa de a ajunge la un acord – și probabil unul rapid – nu este de bun augur pentru un sprijin susținut din partea SUA, mai ales având în vedere presiunea actuală asupra Ucrainei.
Trump va trebui să se confrunte cu Congresul, dar există un scepticism semnificativ cu privire la Ucraina în rândul multor republicani și o concentrare generală a SUA asupra Chinei”, a declarat el.
Savill a continuat, în comentariile trimise prin e-mail, că Rusia va vedea probabila victorie a lui Trump drept „un stimulent pentru a continua să insiste asupra avantajului său numeric. Între timp, Europa și NATO, ca instituție, ar trebui să se gândească unde își pot asuma mai mult, în timp ce președintele Biden ar putea alege, în ultimele sale luni de mandat, să utilizeze restul fondurilor disponibile pentru sprijinirea Ucrainei în cadrul Autorității prezidențiale de retragere, care se ridică la peste 5 miliarde de dolari”.
Într-o dezbatere prezidențială aprinsă cu rivalul său democrat Kamala Harris în septembrie, Trump a fost întrebat de mai multe ori dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul sau dacă este în interesul SUA ca Kievul să obțină victoria.
El a răspuns insistând că dorește ca războiul să înceteze pentru a salva vieți și că ar încerca să negocieze un acord cu Rusia. El nu a precizat cum se va ajunge la o înțelegere și nici dacă aceasta va implica cedarea de către Ucraina a teritoriilor ocupate Rusiei – o concesie pe care Kievul a refuzat anterior să o facă.
Trump a mai susținut că războiul nu ar fi început dacă el ar fi fost la putere în 2022 și că președintele rus Vladimir Putin „ar fi stat la Moscova și nu ar fi pierdut 300.000 de bărbați și femei” în război.
Cifrele exacte ale victimelor războiului nu sunt cunoscute, deoarece nici Rusia, nici Ucraina nu publică astfel de informații sensibile, dar serviciile de informații americane au estimat în decembrie anul trecut că aproximativ 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în război, până la acel moment.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).