Implementarea proiectelor eoliene ofshore din ţara noastră vor avea un impact pozitiv asupra pieţei muncii, la ele urmând a lucra între 21.000 şi 77.000 de angajaţi în funcţie de aplicarea scenariilor conţinute de studiul „Offshore Wind Roadmap for Romania” realizat de Banca Mondială şi prezentat vineri de Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Lansarea studiului „Offshore Wind Roadmap for Romania” marchează un pas important în direcţia dezvoltării unui nou pilon de energie regenerabilă în România, cu potenţialul de a transforma ţara într-un lider regional în acest sector. Cu investiţii de până la 19 miliarde de euro, crearea a mii de locuri de muncă şi consolidarea securităţii energetice, energia eoliană offshore poate deveni un motor de creştere economică pentru România, contribuind la tranziţia energetică europeană şi la combaterea schimbărilor climatice.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanţa strategică a energiei eoliene offshore pentru ţara noastră, considerând că aceasta este „o şansă unică de dezvoltare a României, pe care nu avem voie să o ratăm”.
Potrivit studiului întocmite de Banca Mondială, Marea Neagră are un potenţial total de energie eoliană de 76 Gigawaţi (GW), împărţit între 22 GW pe platforme fixe şi 54 GW pe platforme plutitoare. În plus, condiţiile naturale sunt favorabile: viteza vântului în zona vizată se situează între 7,5 şi 8 m/s, ceea ce o face ideală pentru dezvoltarea de proiecte eoliene de mari dimensiuni. Din datele prezentate de ministrul Energiei, reţinem că până în anul 2035 ar urma ca în Marea Neagră să fie implementate proiecte de 19 miliarde euro, care vor însemna o capacitate de 7 GW pentru sistemul energetic naţional şi maximum 77.000 noi locuri de muncă.
Studiul a fost realizat în ultimii doi ani de experţii Băncii Mondiale, cu sprijinul Comisiei Europene, prin Direcţia Generală Reformă Structurală (DG Reform), care a oferit fonduri nerambursabile pentru finanţarea acestuia. În plus, România beneficiază de suportul Băncii Mondiale şi al Departamentului de Stat al SUA în continuarea acestui demers. Conform ministrului Burduja, anul viitor va fi crucial pentru finalizarea studiilor privind amplasamentele optime pentru viitoarele centrale eoliene offshore. Această etapă va permite identificarea celor mai bune soluţii tehnice şi economice pentru exploatarea eficientă a potenţialului eolian din Marea Neagră.
Două scenarii propuse de Banca Mondială pentru eolianul offshore din Marea Neagră
Studiul propune două scenarii de dezvoltare până în 2035, fiecare cu un impact semnificativ asupra economiei româneşti şi sistemului energetic naţional:
1.Scenariul cu creştere redusă prevede instalarea a 150 de turbine eoliene prin cinci proiecte, cu o capacitate totală instalată de 3 GW, ceea ce ar acoperi aproximativ 16% din necesarul de energie al ţării. Valoarea totală a investiţiilor în acest scenariu este estimată la 9 miliarde euro, cu un impact economic considerabil: crearea a aproximativ 21.000 de locuri de muncă şi un conţinut local de 28%.
2.Scenariul cu creştere intensivă propune o abordare mai ambiţioasă, cu instalarea a 360 de turbine prin şapte proiecte, rezultând o capacitate instalată de 7 GW, suficientă pentru a acoperi 37% din necesarul de energie. Investiţiile ar atinge aproximativ 19 miliarde euro, iar impactul asupra pieţei muncii ar fi semnificativ, cu crearea a 77.000 de locuri de muncă şi un conţinut local de 38%.
Aceste două scenarii sunt menite să sporească securitatea energetică a României şi să contribuie semnificativ la tranziţia energetică europeană şi la consolidarea poziţiei ţării noastre ca hub regional pentru energie regenerabilă.
Ministrul Sebastian Burduja a declarat: „Prin acest Roadmap, Ministerul Energiei îşi reafirmă angajamentul de a dezvolta infrastructura necesară pentru integrarea energiei din surse offshore, colaborând cu partenerii internaţionali şi statele din regiunea Mării Negre pentru a crea un lanţ de aprovizionare robust şi competitiv. De asemenea, se vor intensifica eforturile pentru utilizarea porturilor româneşti în producţia şi construcţia echipamentelor necesare centralelor electrice eoliene offshore. Astfel va fi consolidată poziţia României ca un centru regional în domeniul energiei regenerabile”.
Potrivit ministrului Energiei, implementarea proiectelor în sectorul eolienelor offshore are un impact de multiplicare semnificativ în economia locală. Ministrul de resort a concluzionat spunând că, odată cu adoptarea legii energiei eoliene offshore, România a devenit prima ţară din regiunea Mării Negre cu un cadru legal clar pentru investitori, un avantaj competitiv pe care trebuie să-l valorifice pentru a atrage investiţii majore şi a-şi consolida rolul de lider energetic regional.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).