0.9 C
București
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Energie – Electricitatea a intrat în epoca neutralităţii climatice – 17.10.2024 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

" foto_pr_coment="În 2023, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile a atins un record istoric de 560 Gigawaţi, ajungând la un total de 4.250 GW.

În 2023, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile a atins un record istoric de 560 Gigawaţi, ajungând la un total de 4.250 GW.

Dacă acest ritm continuă, totalul capacităţii de energie regenerabilă ar putea ajunge la 10.000 de GW până în 2030, consolidând tranziţia către un sistem energetic mai curat.

Peste jumătate din electricitatea globală va proveni din surse cu emisii reduse de carbon până la sfârşitul acestui deceniu, informează un raport publicat de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA). Deşi această evoluţie marchează un progres major în direcţia decarbonizării, raportul subliniază că lumea rămâne departe de atingerea unei traiectorii line către neutralitatea climatică, un obiectiv esenţial pentru 2050.

Surse curate de energie

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, descrie această schimbare majoră ca fiind tranziţia de la era carbonului şi petrolului la „era electricităţii”, unde sursele curate de energie vor juca un rol central. Această nouă eră se bazează în mare parte pe energie regenerabilă, cum sunt cea eoliană şi fotovoltaică, la care se adaugă şi energia nucleară, o soluţie revenită în atenţia mai multor state. În 2023, capacitatea globală de producţie a energiei regenerabile a atins un record istoric de 560 Gigawaţi, ajungând la un total de 4.250 GW. Dacă acest ritm continuă, totalul capacităţii de energie regenerabilă ar putea ajunge la 10.000 de GW până în 2030, consolidând tranziţia către un sistem energetic mai curat.

Provocări pe drumul către neutralitatea climatică

În ciuda progresului înregistrat, IEA avertizează că tranziţia nu este pe deplin realizată. În 2023, două treimi din creşterea cererii globale de energie au fost încă acoperite de combustibili fosili, ceea ce sugerează că dependenţa de resursele tradiţionale este departe de a fi eliminată. Un alt aspect important semnalat de raport este vârful cererii pentru petrol, gaze naturale şi cărbune, care se aşteaptă să fie atins până la sfârşitul acestui deceniu. Aceasta este o previziune contestată de industria petrolului şi gazelor, precum şi de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Cu toate acestea, IEA subliniază că acest declin al cererii poate crea oportunităţi pentru a direcţiona mai multe resurse către investiţii în energie curată.

Apel pentru accelerarea tranziţiei

Deşi există un impuls puternic în favoarea surselor de energie regenerabilă, IEA face un apel clar pentru accelerarea tranziţiei către energia curată. Tranziţia energetică este esenţială pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050, dar provocările sunt încă semnificative. Impactul schimbărilor climatice, presiunile asupra sistemelor energetice şi rezistenţa din partea industriei combustibililor fosili sunt obstacole ce necesită măsuri urgente şi coordonate la nivel global.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!