Ţara noastră riscă să piardă un miliard de euro din fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă(PNRR), pierdere din care jumătate – 500 milioane euro – ar fi cauzată de imixtiunea politică în numirea conducerilor unor companii de stat din energie, conducere alcătuită din persoane incompatibile, afirmă surse guvernamentale citate de G4Media şi Hotnews.
Referitor la aceste aspecte, deşi susţine că nu vom pierde niciun euro din PNRR, premierul Marcel Ciolacu a declarat ieri: „Un incompetent la Energie a făcut selecţie cum credea el prin „92-’96. Credea el că merge cu şmecherii, dar nu a mers cu şmecherii la Comisie”.
Premierul Ciolacu a mai subliniat că reprezentanţii Comisiei Europene au acces la informaţiile privind problemele din companiile energetice şi din alte domenii, inclusiv datorită presei libere din România. „Oamenii ăia au informaţii, că există presă liberă, datorită dumneavoastră Comisia Europeană are toate informaţiile. Au zis: avem rugăminte, reluaţi procedurile că altfel nu luaţi banii”, a precizat, ieri, şeful Guvernului.
Comisia Europeană a indicat că unele companii, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Transelectrica, au numit persoane incompatibile în consiliile de administraţie. În plus, selecţiile nu au fost transparente. Referitor la procedura de la compania Transelectrica, menţionăm că aceasta a fost relatată în mai multe articole care au apărut în Ziarul BURSA.
O altă problemă majoră o constituie procedura de selecţie la Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), aflată sub coordonarea Guvernului. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că această procedură va fi reluată în următoarele 45 de zile, după ce actuala conducere interimară a demisionat în urma criticilor Comisiei Europene.
Din păcate, guvernul Ciolacu nu are în plan să schimbe legislaţia guvernanţei corporative sau să rezilieze contractele persoanelor considerate incompatibile, chiar dacă pierderile ar putea ajunge la aproximativ 500 de milioane de euro din totalul de 2,7 miliarde de euro cât reprezintă tranşa a treia din PNRR. Demiterea acestor persoane ar costa doar 5-6 milioane euro, conform surselor guvernamentale, însă rezistenţa politică faţă de aceste schimbări este mare.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).