16 C
București
joi, mai 23, 2024

Energie – SUA, cel mai mare producător de energie nucleară din lume – 19.04.2024 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud au doborât recent un record într-un experiment de fuziune nucleară - timp de 48 de secunde au menţinut o temperatură de şapte ori mai mare decât cea a nucleului solar.

Dar, generarea de energie viabilă din punct de vedere comercial din fuziunea nucleară rămâne, totuşi, mai mult un SF (science fiction) decât realitate, conform visualcapitalist.com, care aduce în atenţie un clasament al producătorilor de energie nucleară din lume, bazându-se pe datele Institutului de Energie Nucleară, actualizate în august 2022.

Potrivit sursei citate, producţia de profil din SUA, de 772 TWh, este de peste două ori mai mare decât cantitatea produsă de China, care se situează pe locul al doilea în clasament, cu 383 TWh.

Oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud au doborât recent un record într-un experiment de fuziune nucleară – timp de 48 de secunde au menţinut o temperatură de şapte ori mai mare decât cea a nucleului solar.

Dar, generarea de energie viabilă din punct de vedere comercial din fuziunea nucleară rămâne, totuşi, mai mult un SF (science fiction) decât realitate, conform visualcapitalist.com, care aduce în atenţie un clasament al producătorilor de energie nucleară din lume, bazându-se pe datele Institutului de Energie Nucleară, actualizate în august 2022.

Potrivit sursei citate, producţia de profil din SUA, de 772 TWh, este de peste două ori mai mare decât cantitatea produsă de China, care se situează pe locul al doilea în clasament, cu 383 TWh. Urmează Franţa, cu 363 TWh, Rusia – cu 208 TWh, Coreea de Sud – cu 150 TWh, Canada – cu 87 TWh, Ucraina – cu 81 TWh, Germania – cu 65 TWh.

Totalul global se ridică la 2.653 TWh.

SUA realizează 29% din producţia globală de energie nucleară, China şi Franţa – 14% fiecare, Rusia – 8%, Coreea de Sud – 6%, Canada şi Ucraina, 3% fiecare.

Cu toate acestea, energia nucleară reprezintă doar o cincime din energia electrică generată de SUA. Acest lucru este în contrast cu situaţia din Franţa, care generează 60% din electricitate în centrale nucleare.

De menţionat că, în ultimul deceniu, China şi-a crescut rapid capacităţile de energie nucleară. Între 2016 şi 2021, de exemplu, ţara asiatică şi-a majorat ponderea în producţia globală de energie nucleară de la mai puţin de 10% la peste 14%, depăşind Franţa, care a trecut pe locul al treilea, de pe locul al doilea.

La polul opus, cota Regatului Unit a scăzut la 2% în aceeaşi perioadă de timp.

În acelaşi timp, Ucraina s-a bazat în mare măsură pe energia nucleară pentru a-şi alimenta reţeaua de electricitate. În martie 2022, însă, a pierdut accesul la centrala nucleară de la Zaporojie, după ce forţele ruse au preluat controlul asupra instalaţiei. Cu şase reactoare de 1.000 MW, centrala este una dintre cele mai mari din Europa. În prezent, aceasta nu produce energie şi a fost ţinta unor recente atacuri cu drone.

Investiţiile Chinei în energia nucleară au crescut la un nivel maxim de 94,9 miliarde de yuani (13,1 miliarde de dolari) în 2023, în condiţiile în care ţara îşi continuă eforturile către decarbonizarea sistemului său de generare a energiei electrice, anunţă caixinglobal.com.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!