Nimeni nu poate dicta acestor ţări, nici măcar Indiei, să îşi reducă producţia de energie. Autorităţile europene încă refuză să accepte faptul că au devenit irelevante, iar programele sinucigaşe de „reducere a emisiilor”, deşi CO2 este un element fundamental pentru viaţa pe Terra, vor avea un singur efect.
Bloomberg subliniază că estimările revizuite pentru 2030 sunt departe de a fi nesemnificative. Consumul de cărbune pentru 2023 este cu 6% mai mare faţă de estimarea din anul precedent, iar IEA susţine că nivelul consumului de cărbune din 2030 va fi mai mare decât cel înregistrat în 2010.
De ce va creşte consumul de cărbune? Motivul este simplu şi poate fi priceput chiar şi de persoanele marcate de un analfabetism funcţional comparabil cu al liderilor actuali din ţările Uniunii Europene.
„Cărbunele este fiabil şi nu depinde de condiţiile meteorologice”, subliniază Bloomberg. Ţările în curs de dezvoltare, cum sunt China şi India, ştiu acest lucru, iar cele din Estul Europei ar trebui să înveţe această lecţie şi să o aplice, indiferent de presiunile exercitate de la Bruxelles.
„În afară de cărbune, doar centralele nucleare şi centralele pe gaz pot furniza electricitate 24 de ore din 24”, mai scrie analistul de la Bloomberg, care apoi subliniază că „odată energia solară şi eoliană vor putea face acest lucru în combinaţie cu bateriile, dar stocarea în baterii este de scurtă durată şi minusculă în comparaţie cu necesităţile energetice ale oraşelor chiar şi de dimensiuni medii”.
Bloomberg mai subliniază că „două treimi din creşterea totală a cererii de energie în 2023 a fost acoperită de combustibilii fosili”. Datele vin tot de la IEA.
Creşterea accelerată a cererii de energie electrică nu vine de la centrele de date sau de la inteligenţa artificială, ci „vine de pretutindeni, în special din partea vehiculelor electrice, a sistemelor de aer condiţionat şi chiar a desalinizării apei”.
Pe fondul boom-ului electricităţii din Asia, construirea centralelor pe cărbune este logică, după cum subliniază Bloomberg, care apoi arată că „este timpul pentru o nouă abordare”, deoarece „factorii de decizie ar trebui să înceteze să pretindă că războiul împotriva cărbunelui a fost câştigat”.
Dar tocmai câştigarea războiului împotriva cărbunelui este la mare preţ în Europa, care nu se va trezi prea curând din „coşmarul verde”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).