10 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Fonduri Europene – Ce au adus concret fondurile europene pentru România în ultimii ani – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Mai exact, 16,9 miliarde reprezintă plățile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 – 2021 și 716 milioane de euro prefinanțări pentru 2021 – 2027.

Pentru perioada 2014 – 2020, rata de absorbție a fondurilor este în acest moment de 76% din totalul alocat României, prin programele operaționale aferente acestei perioadei fiind realizate investiții în sectoare esențiale precum mediul de afaceri, transporturi, sănătate, educație, infrastructura de apă și apă uzată, dar și incluziunea socială a persoanelor dezavantajate.

Astfel, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 94.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficienței energetice, formarea angajaților.

Din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană se ridică la 56 de miliarde euro. Dintre acetea, Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro. Mai exact, 16,9 miliarde reprezintă plățile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 – 2021 și 716 milioane de euro prefinanțări pentru 2021 – 2027. De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România a primit până acum 6,35 miliarde de euro prin cele două componente de asistență financiară rambursabilă și nerambursabilă.

Primele apeluri de proiecte finanțate prin programele aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi lansate în cursul lunii viitoare

Pentru perioada 2014 – 2020, rata de absorbție a fondurilor este în acest moment de 76% din totalul alocat României, prin programele operaționale aferente acestei perioadei fiind realizate investiții în sectoare esențiale precum mediul de afaceri, transporturi, sănătate, educație, infrastructura de apă și apă uzată, dar și incluziunea socială a persoanelor dezavantajate.

Astfel, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 94.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficienței energetice, formarea angajaților. De asemenea, noi IMM-uri au luat naștere datorită banilor europeni:

  • Programul Operațional Competitivitate: 73.840 companii sprijinite;
  • Programul Operațional Regional: 3314 companii sprijinite;
  • Programul Operațional Infrastructură Mare: 288 companii sprijinite;
  • Programul Operațional Capital Uman: 16.655 companii sprijinite.

Prin Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Infrastructură Mare s-au realizat investiții în construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi și au fost renovate sau modernizate 170 km de căi ferate.

2 milioane de români beneficiază de acces la rețeaua de apă la standarde conforme și 3,4 milioane beneficiază de acces la rețeaua de apă uzată, prin investițiile în extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei (1.066 km) și a rețelei de apă uzată (1.019 km) finanțate prin POIM.

În domeniul sănătății, prin Programul Operațional Regional au fost reabilitate, modernizate și dotate 205 unități medicale, iar prin POIM a fost alocat un buget de peste 800 de milioane de euro prin care s-au efectuat investiții pentru dotarea unităților sanitare publice cu echipamente și aparatură medicală, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj necesare pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID – 19 și pentru gestionarea situației de urgență provocată de criza COVID – 19 la nivelul unităților sanitare publice. De asemenea, s-au efectuat investiții pentru structurile care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic.

Prin Programul Operațional Capital Uman, peste 540.000 de copii și 30.000 de tineri și adulți au beneficiat de sprijin pentru a participa la programe de educație. Prin Programul Operațional Competitivitate, 230.000 de elevi și studenți au beneficiat de echipamente IT și 12.662 clase și laboratoare au avut acces la echipamentele de ultimă generație necesare procesului educațional.

Nu în ultimul rând, fondurile europene din perioada 2014 – 2020 au sprijinit în mod substanțial românii vulnerabili, astfel încât peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente și mese calde, 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar preșcolarii și elevii din familiile vulnerabile beneficiază de tichete pentru haine și rechizite.

Prin cele 16 programe naționale și regionale aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi deschise, în cursul acestui an, 490 de apeluri de proiecte în valoare de 36,4 miliarde de euro, primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile de proiecte fiind puse în consultare publică începând din luna aprilie, apelurile urmând a fi lansate luna viitoare. De asemenea, prin PNRR vor fi lansate în acest an 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.finantare.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!