24.5 C
București
miercuri, mai 31, 2023

HoReCa – Brașov -Cetățuia Brașovului, cu o istorie de 500 ani, trecută… – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În 2016, Tribunalul Brașov a hotărât, ca instanță de fond, întoarcerea Cetățuii în proprietatea publică a Statului Român, dispunând și radierea din evidențele de carte funciară a dreptului de proprietate al SC Aro Palace SA și intabularea dreptului de proprietate publică al intervenientului statul român asupra imobilului în cauză.

În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul - Aro Palace SA și  acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale...

Cum i-ar fi stat să fi fost închisă, Alba Carolina? Cetatea Neamțului la fel, Cetatea Sucevei la fel, cum le-ar sta lacătul, pe motiv că cineva, cândva, timp de 10-12 ani dintr-o istorie de cinci sute de ani, a avut un restaurant deschis?”, a declarat avocatul Adrian Rusu, care a reprezentat municipiul Brașov în acest proces, referindu-se la faptul că  în anul 2014 Aro Palace SA a luat decizia de a închide cetatea Brașovului, deoarece, din punct de vedere economic, nu era rentabil să țină deschis restaurantul amenajat în incinta acesteia.

Cetățuia Brașovului, monument care s-a aflat în proprietatea SC Aro Palace și care recent a revenit statului în urma unei hotărâri judecătorești, a fost trecută în proprietatea autorităților locale, anunță Primăria Brașov. Monumentul va fi renovat și introdus în circuitul turistic.

”Cetățuia Brașovului a revenit oficial în proprietatea Brașovului, după ce Guvernul a aprobat, astăzi, hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor, în cea a domeniului public al municipiului. Odată cu intrarea in vigoare a acestei hotărâri și predarea ei către municipalitate, putem începe demersurile de punere în siguranță, într-o primă fază, de consolidare și apoi de repunerea în circuitul turistic a acestui imobil al comunității brașovene”, transmite Primăria Brașov, citată de news.ro.

Primarul Allen Coliban a catalogat drept ”un gest de normalitate” faptul că Guvernul a acceptat solicitarea autorității locale de preluare a cetățuii.

În februarie a fost anunțat că Aro Palace va preda statului Complexul Cetate, un monument pentru care primele înscrisuri datează din 1524.

După mai bine de 6 ani de la prima decizie a instanței, Justiția a decis la finele anului trecut: Cetățuia Brașovului va rămâne în proprietatea statului român.

Magistrații au respins, ca nefondate, recursurile declarate de reclamantul Municipiul Brașov prin Primar, de pârâta S.C. Aro Palace S.A. și de intervenienta accesorie S.I.F. Muntenia S.A. împotriva deciziei nr.1067/Ap din 14 iunie 2017 a Curții de Apel Brașov – Secția civilă.

Aceasta înseamnă că obiectivul va rămâne în proprietatea Statului Român. Judecătorii ÎCCJ au respins ca nefondată și cererea de intervenție formulată de intervenienta Transilvania Investments Alliance S.A.

Judecarea cauzei fusese amânată până acum de trei ori. Pentru ca fortăreața să fie inclusă în circuitul turistic al Brașovului, Primăria a trebuit să obțină acordul Guvernului pentru administrarea acesteia.

Cetățuia Brașovului, monument reprezentativ pentru această zonă, revine astfel în proprietatea statului român, după ce societatea Aro Palace a pierdut, după șapte ani de procese, dreptul asupra ansamblului de construcții amplasat pe dealul Straja.

Primarul Brașovului, Allen Coliban, anunțase că va solicita Guvernului ca cetățuia să devină oficial proprietate a municipiului Brașov, pentru a fi restaurată și „pusă în slujba comunității și a turiștilor”.

Disputa în instanță asupra ansamblului de construcții a început în anul 2015, când Municipiul Brașov a deschis proces prin care contesta faptul că cetățuia se află în proprietate privată. În 2016, Tribunalul Brașov a hotărât, ca instanță de fond, întoarcerea Cetățuii în proprietatea publică a Statului Român, dispunând și radierea din evidențele de carte funciară a dreptului de proprietate al SC Aro Palace SA și intabularea dreptului de proprietate publică al intervenientului statul român asupra imobilului în cauză.

Hotărârea fost luată în baza constatării nulității absolute a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974, a nulității absolute parțiale a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991 (respectiv anularea poziției nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la ,,Complexul Cetate“) și a nulității absolute parțiale a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafață de 5.002 mp, aferentă imobilului „Complex Cetate”, conform datelor transmise de Primăria Brașov.

În 2017, Curtea de Apel a menținut hotărârea instanței de fond, atât cu privire la dreptul de proprietate al statului, cât și cu privire la intabularea statului român. În numele statului, reprezentantul municipiului în acest proces a intabulat, provizoriu, dreptul de proprietate al statului român.

În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța s-a pronunțat pe 8 noiembrie definitiv asupra acestei spețe, respingând cele două recursuri și confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.

În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și  acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne.

,,Am reușit să demonstrez faptul că o cetate nu poate fi un bun de uz mercantil, adică să găzduiască un restaurant, o cofetărie sau o terasă, private. O cetate, prin definiție, este de uz și interes public, de interes public istoric, de interes public social, de interes public pentru mai mulți oameni, adică pentru cetățeni, și nu pentru desfășurarea de activități economice private. Uitați-vă la Cetatea Alba Iulia. Cum i-ar fi stat să fi fost închisă, Alba Carolina? Cetatea Neamțului la fel, Cetatea Sucevei la fel, cum le-ar sta lacătul, pe motiv că cineva, cândva, timp de 10-12 ani dintr-o istorie de cinci sute de ani, a avut un restaurant deschis?”, a declarat avocatul Adrian Rusu, care a reprezentat municipiul Brașov în acest proces, referindu-se la faptul că  în anul 2014 Aro Palace SA a luat decizia de a închide cetatea Brașovului, deoarece, din punct de vedere economic, nu era rentabil să țină deschis restaurantul amenajat în incinta acesteia.

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat că va face solicitare către Guvern pentru ca „în timp cât mai scurt, imobilul să devină oficial proprietatea municipiului Brașov, unde de altfel îi este și locul”.

„În paralel, mergem pe trei direcții. O direcție are în vedere punerea în siguranță – pentru că sunt necesare intervenții urgente, și, la nivel de Comitet Local pentru Situații de Urgență, vom avea această decizie. În paralel, am demarat primele discuții cu Ordinul Arhitecților din România. Avem nevoie de implicarea tuturor celor competenți în complexitatea unui astfel de proces de reabilitare, de restaurare.  Și, totodată, intenția cu privire la viitoarele funcțiuni este de a lansa un proces de consultare publică, un concurs de idei care să ne ajute să înțelegem mai bine felul în care un astfel de element de patrimoniu de prim rang, un monument de clasă A, poate fi pus în slujba comunității și a turiștilor care ne vizitează orașul”, a explicat Allen Coliban. 

Acesta a precizat că, având în vedere gradul de degradare a cetățuii, nu poate avansa un termen la care aceasta ar putea fi deschisă publicului, subliniind că „interesul tuturor, este să revină în circuitul public cât mai repede, măcar la stadiul acesta, de plimbare și de vizionare”, dar numai după ce construcțiile vor fi puse în siguranță.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!