24.5 C
București
miercuri, mai 31, 2023

Energie – Teodor CHIRICA, Nuclearelectrica: Energia nucleară trebuie să facă parte din mixul energetic pentru o tranziție la economia verde – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Nu putem avea tranziție la o economie verde fără energia nucleara, a apreciat Teodor CHIRICA, Președintele Consiliuui de Administrație Nuclearelectrica, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence, pe 22 mai.

Potrivit domnului Chirica, reactoarele modulare mici (SMR) au caracteristici de siguranță deosebite, de exemplu raza de excludere: „Este demonstrat și este avizat de catre reglementatorul nuclear al Statelor Unite – care este cel mai important reglementator nuclear din lume – ca raza de excludere este la limita gardului...

Energia nucleara trebuie să facă parte din mixul energetic pentru o tranziție la economia verde, pentru că este nevoie de mai multe surse de energie fara emisii de carbom sau emisii reduse, a mai spus Teodor CHIRICA: „Pentru echilibrarea sistemelor energetice vis-a-vis de fluctuatiile regenerabilelor...

*La reactorul mic modular de la Doicești, există interes și pentru producția de hidrogen

Nu putem avea tranziție la o economie verde fără energia nucleara, a apreciat Teodor CHIRICA, Președintele Consiliuui de Administrație Nuclearelectrica, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence, pe 22 mai. (VEZI PREZENTAREA The Future is Now). 

 

El a explicat: “Intr-adevăr, sunt anumite mișcări turbulente în Uniunea Europeană pe subiectul gazului natural si al energiei nucleare, necesitand un mare efort al statelor membre interesate de aceste doua surse de energie sa fie incluse in în taxonomie. În momentul de față, proiectele nu sunt înghețate, mergem înainte, chiar in conditiile unui proces intentat de Austria, la Curtea Europeană de Justiție, impotriva Comisiei Europene.

Franța a mobilizat toate statele pro-nucleare, dar si state care nu au în prezent energie nucleară, de exemplu Italia sau chiar initial si-au anuntat intentia de a inchide centralele nucleare, de exemplu Belgia. Am avut o convorbire, recent, cu domnul ministru Adolfo Urso, care e a exprimat interesul Guvernului italian să reia energia nucleară, precum și interesul de a fi parte, ca și până acum, în proiectele nucleare din România.”

Domnul Chirica a mai precizat: „Înafară de preocuparea mea pentru Nuclearelectrica, sunt fondatorul Forului Atomic Român, sunt în board-ul Forului Atomic European, unde ducem o activitate sustinuta pentru promovarea energiei nucleare.

Franța a adunat statele membre pro-nucleare sau doritoare să reia energia nucleară, ca să facem o alianță foarte puternică care să contracareze niște exagerări care nu se bazează pe argumente științifice (n.n. legate de siguranta energiei nucleare).”

Potrivit domnului Chirica, reactoarele modulare mici (SMR) au caracteristici de siguranță deosebite, de exemplu raza de excludere: „Este demonstrat și este avizat de catre reglementatorul nuclear al Statelor Unite – care este cel mai important reglementator nuclear din lume – ca raza de excludere este la limita gardului. Gardul centralei sau suprafața acoperită de un SMR de tipul celui de la Doicești cu 6 module, este de 14 hectare. Noi am rămas în minte cu kilometrul în jurul centrului reactorului, care este specific apei grele. A nu se confunda reactoarele cu apă sub presiune cu centralele cu apă grea”.

Energia nucleara trebuie să facă parte din mixul energetic pentru o tranziție la economia verde, pentru că este nevoie de mai multe surse de energie fara emisii de carbom sau emisii reduse, a mai spus Teodor CHIRICA: „Pentru echilibrarea sistemelor energetice vis-a-vis de fluctuatiile regenerabilelor, reactorele mici modulareși mijlocii au capacitatea de a se încărca și a se descărca foarte rapid și pot să mențină stabilitatea sistemului. ”

Bateriile reprezinta un vis mare. Eu nu văd încă baterii de mii de megawați care să poată să se încarce și să se descarce rapid, dar pe langa SMR cred ca trebuie sa se dea credit centralelor hidro cu pompare-acumulare”

Domnia sa a mai mentionat: „Avem în vedere și utilizarea energiei produse și pentru fabricarea hidrogenului. La reactorul mic modular de la Doicești, există interes și pentru hidrogen.

Grupul Beltrame, care analizeaza  optiunea de intra ca parte la proiectul de SMR de la Doicesti, fiind interesat, atât să aibă o alimentare directă din stația centralei, cât și pentru fabricația hidrogenului. Sunt convins că hidrogenul are un viitor și viitorul este alături de energia nucleară, de energiile regenerabile.”

Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL au lansat, in septembrie 2022, RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, județul Dâmbovița.

Pe 20 mai, preşedintele  american Joe Biden a anunţat la summit-ul G7 o finanțare record pentru dezvoltarea proiectului SMR în România de cca. 4 miliarde de dolari, precum si sprijinul SUA, Japoniei, Republicii Coreea si al Emiratelor Arabe Unite de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul SMR din România.

Țara noastră, prin compania de proiect RoPower, este prima țară din Europa și a doua dupa Statele Unite ale Americii care face primii pași pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module și o putere instalată de 462 MWe. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura cca. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!