24 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

HoReCa – Premierul Greciei, gata să impună restricții privind vizitele navelor de croazieră în cele mai populare insule – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În 2023, Grecia a primit 32,7 milioane de turiști, cu 18% mai mulți decât în 2022, iar în primul trimestru din acest an a înregistrat o creștere de aproape 25% a numărului de vizitatori.

De asemenea, croazierele au generat anul trecut venituri de 847,4 milioane de euro, mai mult decât dublu față de cifra din 2022.

Renumită pentru peisajele și apusurile sale fotogenice, Santorini a fost anul trecut cea mai populară destinație insulară din Grecia pentru navele de croazieră, în condițiile în care au fost înregistrate 800 de nave de croazieră, care au adus cu ele aproape 1,3 milioane de vizitatori, potrivit Hellenic Ports Association.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, spune că a venit timpul să fie introduse restricții cu privire la numărul navelor de croazieră care vizitează cele mai populare insule, aceasta fiind prima măsură a Executivului de la Atena pentru a contracara efectele „supraturismului”.

„Cred că o vom face anul viitor”, a spus Mitsotakis într-un interviu pentru Bloomberg, cu privire la decizia de a plafona vizitele navelor de croazieră. Noile reguli ar putea duce la restricționarea numărului total de dane din insule sau la introducerea unui sistem de licitație pentru sloturi, a adăugat Mitsotakis.

Pentru Grecia acesta este un subiect extrem de important. Turismul este responsabil pentru aproape un sfert din Produsul Intern Brut al Greciei, iar după încheierea pandemiei de Covid, țara a depășit record după record când vine vorba de vizitele și cheltuieile turiștilor, scrie Agerpres.

În 2023, Grecia a primit 32,7 milioane de turiști, cu 18% mai mulți decât în 2022, iar în primul trimestru din acest an a înregistrat o creștere de aproape 25% a numărului de vizitatori. De asemenea, croazierele au generat anul trecut venituri de 847,4 milioane de euro, mai mult decât dublu față de cifra din 2022.

Chiar dacă decizia premierului Mitsotakis va trage un semnal de alarmă în industria croazierelor, este puțin probabil ca noile restricții să aibă un impact semnificativ asupra sectorului turistic, în condițiile în care navele de croazieră vor continua să viziteze majoritatea insulelor grecești, iar multe vase vor ancora în portul Pireu, în apropiere de Atena.

În schimb, comentariile lui Mitsotakis ridică semne de întrebare cu privire la balanța dintre beneficiile economice aduse de marile nave de croazieră și impactul lor asupra mediului.

În interviul acordat pentru Bloomberg, Mitsotakis a atras atenția în legătură cu presiunile puse asupra celor mai populare destinații turistice din Grecia, precum insula Santorini.

„Santorini, în sine, este o problemă”, a spus premierul grec, adăugând că ar putea exista o discrepanță între numărul de nave care trag la chei în insula Santorini și cât de mult contribuie ele la activitatea economică. În plus, există riscul ca alte persoane care doresc să viziteze insula Santorini să fie descurajate de traficul navelor de croazieră, a spus Mitsotakis.

„Sunt oameni care cheltuie foarte mulți bani în Santorini și care nu vor ca insula să fie invadată. În plus, insula nu își permite asta, chiar și din punct de vedere al securității”, a subliniat premierul grec.

Renumită pentru peisajele și apusurile sale fotogenice, Santorini a fost anul trecut cea mai populară destinație insulară din Grecia pentru navele de croazieră, în condițiile în care au fost înregistrate 800 de nave de croazieră, care au adus cu ele aproape 1,3 milioane de vizitatori, potrivit Hellenic Ports Association. Este vorba de o creștere de 17% comparativ cu 2022. Aceasta în condițiile în care în Santorini trăiesc aproximativ 15.000 de rezidenți permanenți.

Și alte insule grecești resimt presiunile de pe urma „supraturismului”. Mykonos a fost vizitată de 749 de nave de croazieră în 2023, fiind devansată doar de Santorini, în creștere cu peste 23% comparativ cu 2022.

„Santorini este în cea mai sensibilă situație. Mykonos este a doua”, a spus premierul Kyriakos Mitsotakis. Potrivit acestuia, chiar dacă multe insule grecești au probleme, ca urmare a popularității lor în rândul turiștilor, acestea sunt cele „care suferă în mod clar”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!