25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Imobiliare – Angajaţii preferă munca hibridă, iar acest lucru afectează piaţa clădirilor de birouri – analiză – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

„Un studiu comparativ făcut în 27 de ţări a ajuns la concluzia că angajatorii din aceste ţări au dorit ca angajaţii să se întoarcă la birou mai multe zile pe săptămână decât ar fi preferat aceştia. De asemenea, studiile au relevat că, după pandemie, companiile au trecut la un model hibrid care le cere angajaţilor

„Un studiu comparativ făcut în 27 de ţări a ajuns la concluzia că angajatorii din aceste ţări au dorit ca angajaţii să se întoarcă la birou mai multe zile pe săptămână decât ar fi preferat aceştia. De asemenea, studiile au relevat că, după pandemie, companiile au trecut la un model hibrid care le cere angajaţilor să lucreze 2-3 zile pe săptămână de la birou. Disponibilitatea acestei oportunităţi variază în funcţie de industria specifică în care se află compania.”, arată analiza eToro.

Potrivit sursei citate, companiile din domeniul tehnologiei sunt mai flexibile, în timp ce restaurantele, serviciile de alimentaţie publică şi fabricile necesită o prezenţă totală la birou.

De asemenea, companiile mici, sub 500 de angajaţi, sunt mai flexibile în ceea ce priveşte prezenţa la birou decât cele mai mari, beneficiind astfel de cheltuieli mai mici cu spaţiul de birou şi utilităţile.

„Această situaţie a dus la un grad de ocupare scăzut al spaţiilor de birouri, ceea ce înseamnă că mai puţini angajaţi populează spaţiul închiriat. În Europa, gradul de ocupare al spaţiului de birouri a început să urce de la 43% la 55%, dar este sub media de 70% de dinaintea pandemiei. Angajaţii preferă să vină la birou în mijlocul săptămânii, gradul mediu de ocupare al birourilor fiind mai ridicat marţea (63%), miercurea (62%) şi joia (62%)”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, în Bucureşti, gradul de neocupare a rămas la 15%, acelaşi nivel ca în trimestrul anterior şi ca cel din T1 2022. Ultima dată când a fost înregistrat un nivel mai mare a fost în 2014.

„După un an puternic în 2022, piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o activitate limitată de închiriere în primul trimestru din 2023, cu tranzacţii înregistrate de doar 46.000 mp. Acesta este cel mai scăzut nivel de absorbţie trimestrială din ultimii doi ani şi reprezintă o scădere de 35% de la an la an faţă de volumul înregistrat în T1 2022”, arată analiza.

Totodată, în Europa, gradul de neocupare a clădirilor de birouri este încă scăzut, dar a crescut de la 7,1% la 7,6% în ultimele douăsprezece luni, deoarece chiriaşii au amânat semnarea de noi contracte de închiriere.

„Dar în alte oraşe asistăm la creşteri ale spaţiilor de birouri devenite libere: Dublin (+3.5% la 14,0%), Paris – La Defense (+2,7% la 15,7%) şi Budapesta (+2,4% la 12,2%). Sentimentul negativ privind spaţiile de birouri se bazează în parte pe nivelurile ridicate ale spaţiilor vacante, deşi, în comparaţie cu SUA, Europa pare mai ferită, deoarece oferta de spaţii noi este limitată”, arată analiza.

În primul trimestru al anului 2023, rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri pe piaţa americană s-a situat la 18,6%, cu 5,9% mai mare decât în ultimul trimestru al anului 2019, potrivit celor mai recente proiecţii ale Cushman & Wakefield, o companie de servicii imobiliare comerciale. Acest lucru creează nelinişte în sectorul bancar din SUA. Un număr de 135 de bănci regionale au o expunere de 16,5%, 829 de bănci comunitare au alte 24,3%, iar 2965 de bănci au alte 18,3% din totalul expunerii bancare la real estate-ul comercial (CRE).

eToro este o platformă de trading şi investiţii ce permite oamenilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!