16 C
București
joi, mai 23, 2024

Imobiliare – Constantin Sebeșanu, CEO Impact: Peste cinci ani o să avem cea mai mică ofertă de apartamente noi în București din ultimii 30 de ani – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Constantin Șebeșanu, CEO-ul dezvoltatorului Impact Developer & Contractor, care construiește cartierul Greenfield din nordul Bucureștiului și care mai are terenuri pentru noi proiecte de locuințe, este de părere că blocajul urbanistic de la nivelul Capitalei va duce la scăderea ofertei în următorii ani. „De anul viitor încolo, nu mai e stoc de locuințe. Autorizațiile noi

Constantin Șebeșanu, CEO-ul dezvoltatorului Impact Developer & Contractor, care construiește cartierul Greenfield din nordul Bucureștiului și care mai are terenuri pentru noi proiecte de locuințe, este de părere că blocajul urbanistic de la nivelul Capitalei va duce la scăderea ofertei în următorii ani.

„De anul viitor încolo, nu mai e stoc de locuințe. Autorizațiile noi nu au mai venit, pentru că nu sunt Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri). Cererea e mai mare ca oferta, iar în circa cinci ani o să avem cea mai mică ofertă din ultimii 30 de ani”, a declarat Tinu Sebeșanu pentru Economica.net.

Aceasta mai spune că există un dezechilibru între cerere și ofertă, dar și că majorările dobâzilor au blocat partea de credite ipotecare. În ceea ce privește evoluția prețurilor la apartamenele noi, acestea vor crește și se vor corecta cu inflația, însă odată cu această corecție, se va vedea și creșterea dobânzilor în prețuri.

„Ne-am erodat marja de profit. Stăm în avizare cinci, șapte ani și construim în doi ani. Nu mai putem să facem buget, iar pentru noi, la ora actuală, acest blocaj e cel mai mare obstacol. La Iași a durat un an până am luat autorizația de construire, și vorbim acolo de o investiție de peste 100 de milioane de euro. Sunt blocaje în tot sistemul, dar nicăieri nu se spune ce se întâmplă după ce trec cele 30 de zile de când trebuiau eliberate avizele”, exemplifică Sebeșanu cum stă situația cu alte proiecte pe care nu le construiește în București.

Impact a obținut în vara acestui an autorizația de construire pentru ansamblul de la Iași, Greenfield Copou, care va avea la finalizare 1.000 de apartamente. Valoarea de piață a proiectului este de 175 de milioane de euro.

Într-un context în care vânzările de locuințe noi scad, Sebeșanu spune că va crește foarte mult piața chiriilor. Pentru asta, compania a lansat încă de anul trecut Spatzioo, o companie de administrare și întreținere și mentananță proprietăți, care sprijină închirierea și gestionarea unităților finalizate în cadrul proiectelor proprii.

„Nu mai puteam controla prețurile”

În vara anuui trecut, Impact prelua 51% din firma RCTI Company din Braşov, principalul său partener în construcţii. Era o perioadă în care prețurile la materialele de construcții au crescut vertiginos pe fondul războiului din Ucraina, iar achiziția a fost o metodă pentru companie de a se proteja de efectele pe care le genera conflictul de la granița noastră.

„Nu mai puteam controla prețurile. Treaba ar merge mult mai bine dacă am fi lăsați să construim. Trebuie să dăm de lucru oamenilor. Noi construim o fază în circa 16-18 lunui, povestește Sebeșanu arătând către macaralele care văd de la biroul său din Greenfiled din nordul Bucureștiului.

Afacerile RCTI Company au crescut cu 75% anul trecut și au ajuns la 33 de milione de euro, față de aproape 19 milioane de euro în 2021.

Lângă clădirea de birouri din complexul rezidențial, Sebeșanu mai arată și spre terenurile goale, puse la dispoziție de dezvoltator pentru construcția de unități de invățământ și spune că autoritățile nu au făcut niciun pas în acest sens. „Sunt cel puțin 1.000 de copii în complex”, mai spune Sebeșanu.

Pe lângă componenta de educație pe care o va avea în viitor proiectul, compania a deschis în toamna anului trecut centrul comercial Greenfield Plaza, dar și un club de wellness, care are deja circa 1.000 de abonați.

Impact Developer & Contractor (IMP) este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari români, cu o prezență pe piață de peste 30 ani. Acționar majoritar este omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cu o participație de 57,76%, Adrian Andrici, cu 12,75%, în timp de 19,71% este deținut de persoane juridice, iar 9,78% de persoane fizice.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!