25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Imobiliare – Europa nu se confruntă cu riscul unei crize imobiliare sau a datoriilor în UE, în urma majorării dobânzilor – comisar european – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Europa nu se confruntă cu pericolul unei crize imobiliare sau a datoriilor, ca rezultat al creşterii rapide a dobânzilor de către BCE, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters.

Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor, scrie Agerpres.

„Sectorul imobiliar creează probleme diferite în ţări diferite – depinde de cât de mult sunt sau nu conectate creditele ipotecare la inflaţie”, a explicat oficialul european.

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor, scrie Agerpres.

În urma deciziei BCE, au sporit costurile de împrumut pentru guverne, multe fiind deja puternic îndatorate după măsurile de sprijin economic adoptate în timpul pandemiei şi în urma efectelor invadării Ucrainei de către Rusia.

De asemenea, a crescut plata ratelor creditelor ipotecare care sunt legate de rata inflaţiei.

Gentiloni a apreciat că unele ţări s-ar putea confrunta cu dificultăţi dar nu UE în ansamblu. „Sectorul imobiliar creează probleme diferite în ţări diferite – depinde de cât de mult sunt sau nu conectate creditele ipotecare la inflaţie”, a explicat oficialul european.

Acesta a adăugat: „În puţine ţări vor exista dificultăţi, dar per ansamblu nu văd o criză europeană din acest punct de vedere şi nu văd dificultăţi reale în problema gestionării datoriilor în Europa”.

„Da, majorarea dobânzilor sporeşte costul datoriei, dar aceasta se întâmplă într-un mod limitat şi cât se poate de abordabil”, a declarat comisarul european pentru economie.

Luni, Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei zonei euro la 1,1% în 2023, respectiv la 1,6% în 2024. Pe fondul presiunilor persistente asupra preţurilor de bază, inflaţia a fost, de asemenea, revizuită în sens ascendent comparativ cu scenariul din iarnă, ajungând la 5,8% în 2023 şi la 2,8% în 2024 în zona euro.

Şi ministrul de Finanţe al Irlandei, Michael McGrath, a cărui ţară s-a confruntat cu criză imobiliară în urmă cu peste un deceniu, a dat asigurări că nu există semne ale unei crize pe piaţa imobiliară, cererea fiind sprijinită de creşterea populaţiei. „Acesta nu este un motiv de îngrijorare în privinţa Irlandei”, a declarat ministrul de Finanţe.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!