11 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Imobiliare – Fără zgârie-nori în București. 2024, cel mai slab an din ultimele două decenii pe piața de birouri – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Piața de birouri din București va înregistra cele mai mici livrări din ultimele două decenii, potrivit reprezentanților Colliers România. Anul acesta ar putea fi livrat un singur proiect de anvergură, cu 16.000 de mp, ceea ce face ca 2024 să fie cel mai slab cel puțin din 2004-2005 încoace, când piața de birouri se afla

Piața de birouri din București va înregistra cele mai mici livrări din ultimele două decenii, potrivit reprezentanților Colliers România.

Anul acesta ar putea fi livrat un singur proiect de anvergură, cu 16.000 de mp, ceea ce face ca 2024 să fie cel mai slab cel puțin din 2004-2005 încoace, când piața de birouri se afla în faza incipientă, notează consultanții Colliers.

În același timp, nici în orașele regionale nu se vor înregistra livrări semnificative. Cererea pentru noi spații de birouri rămâne moderată, rata de ocupare a spațiilor libere fiind la nivelul mediei de anul trecut. Cu toate acestea, clădirile bine poziționate și conforme cu standardele ESG sunt mult mai căutate, înclinând piața spre una a proprietarilor în anumite subpiețe/zone din București. Această situație ar putea antrena în continuare creșterea chiriilor, după ce anul trecut acestea au crescut cu circa 10%.

Prea puțini dezvoltatori s-au mai avântat să construiască clădiri de birouri. În ultimii ani au fost finalizate clădiri ale căror lucrări au fost demarate chiar înainte de pandemie.

Revin mallurile

După câțiva ani în care parcurile de retail au fost vedeta pieței de profil, consultanții Colliers văd un interes tot mai mare pentru proiectele mari, atât de sine stătătoare, cât și integrate în proiecte mixte mari, și se așteaptă ca în 2024 o mulțime de astfel de proiecte să continue sau să înceapă dezvoltarea la nivel național. După explozia inflației din ultimii ani, consultanții Colliers anticipează că discounterii vor fi din nou în topul preferințelor.

Chiriile pentru depozite au crescut

Sectorul industrial și logistic rămâne unul activ, mai ales în comparație cu nivelurile de dinainte de pandemie, deși creșterea fără precedent a chiriilor, de peste 10% pe an, atât în 2022, cât și în 2023, influențează atractivitatea spațiilor de depozitare din România pentru companiile internaționale.

Perspectivele rămân, însă, încurajatoare, în condițiile în care România a încheiat anul 2023 cu mai puțin de 7 milioane de metri pătrați de spații de depozitare moderne, o ofertă destul de limitată raportat la nivelul țărilor europene, mai ales în contextul îmbunătățirii continue a infrastructurii și al creșterii anticipate a cererii pe fondul re-shoring-ului.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!