9.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Imobiliare – Gabriel Blăniţă, Colliers: „Observăm o scădere a tranzacţiilor privind noile locuinţe rezidenţiale” – 22.02.2024 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Scăderea înregistrată anul trecut în privinţa numărului locuinţelor rezidenţiale finalizate de companiile de construcţii se va menţine şi în cursul anului 2024, potrivit lui Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services în cadrul companiei de consultanţă Colliers...

Gabriel Blăniţă a declarat pentru ziarul BURSA: "Vânzările din 2023 au fost cu doar 16% mai scăzute în comparaţie cu recordul din 2022, ceea ce reprezintă un rezultat pozitiv într-un an plin de provocări.

La nivel naţional, numărul tranzacţiilor cu apartamente a înregistrat o scădere de 10% în 2023 faţă de anul precedent şi aproximativ 13% faţă de anul record din 2021.

Scăderea înregistrată anul trecut în privinţa numărului locuinţelor rezidenţiale finalizate de companiile de construcţii se va menţine şi în cursul anului 2024, potrivit lui Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services în cadrul companiei de consultanţă Colliers.

Gabriel Blăniţă a declarat pentru ziarul BURSA: „Vânzările din 2023 au fost cu doar 16% mai scăzute în comparaţie cu recordul din 2022, ceea ce reprezintă un rezultat pozitiv într-un an plin de provocări. La nivel naţional, numărul tranzacţiilor cu apartamente a înregistrat o scădere de 10% în 2023 faţă de anul precedent şi aproximativ 13% faţă de anul record din 2021. În ciuda numeroaselor provocări şi schimbări din ultimul an, piaţa rezidenţială a demonstrat rezilienţă, sprijinită de o creştere semnificativă a veniturilor salariale, care a depăşit atât rata inflaţiei, cât şi creşterea preţurilor locuinţelor în această perioadă. Cu toate acestea, începutul anului 2024 nu este marcat de aceeaşi dinamică pozitivă ca la finalul anului 2023. Creşterea taxelor şi impozitelor, încetinirea pieţei muncii şi scăderea semnificativă a numărului de autorizaţii de construcţie în 2023 vor determina piaţa rezidenţială să atingă un nou nivel de echilibru în acest an, anticipându-se o prudenţă şi mai mare în primele luni. Preţurile au avut o evoluţie mixtă în 2023, în general cu creşteri sub rata inflaţiei, mai ales în cazul proiectelor noi din zone atractive şi cu concurenţă redusă. Această tendinţă a contribuit la o uşoară îmbunătăţire a accesibilităţii, însă ratele ridicate ale dobânzilor limitează capacitatea de achiziţie pentru mulţi dintre potenţialii cumpărători. Numărul de locuinţe finalizate a înregistrat o uşoară scădere în cursul anului trecut, o tendinţă preconizată să persiste şi în perioada următoare”.

Domnia sa a precizat că vânzările de anul trecut şi finalizarea rapidă a unor noi proiecte imobiliare au avut loc prin prisma anticipării creşterii taxelor şi impozitelor la începutul anului 2024, în special majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, fapt ce a determinat mulţi cumpărători să-şi grăbească finalizarea tranzacţiilor către sfârşitul anului trecut.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!