12.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Imobiliare – Prețurile principalelor categorii de materiale pentru construcții au scăzut cu până la 25%  în 2023. Analiza Mathaus – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Prețurile materialelor de construcții și ale materiilor prime pentru mobilier au înregistrat scăderi majore începând cu a doua jumătate a acestui an, arată o analiză făcută de retailerul în domeniu, Mathaus. În 2023, cele mai importante ajustări ale prețurilor au fost înregistrate la materiile prime pentru mobilier, unde materiale precum PAL sau MDF au fost

Prețurile materialelor de construcții și ale materiilor prime pentru mobilier au înregistrat scăderi majore începând cu a doua jumătate a acestui an, arată o analiză făcută de retailerul în domeniu, Mathaus. În 2023, cele mai importante ajustări ale prețurilor au fost înregistrate la materiile prime pentru mobilier, unde materiale precum PAL sau MDF au fost vândute cu 30%, respectiv 34% mai ieftin față de perioada similară din 2022.

Mai exact, în octombrie 2023 comparat cu aceeasi perioadă a anului trecut, prețul la PAL a scăzut cu 30%, al MDF cu 34%, PAL melaminat cu 20%, iar blaturile de bucătărie au fost și ele mai ieftine cu 30%.

Alte materiale ale căror prețuri au scăzut cu până la 25% sunt oțelul beton și materialele pentru realizarea termosistemelor.

Prețul oțelului a scăzut cu 25%, iar țevile și profilele pentru construcții au înregistrat și ele o reducere de 10%. În cazul zidăriei din cărămidă și BCA  prețul mediu pe tonă este mai mic cu 5%. Plăcile OSB au o diminuare a prețului cu 20%, polistirenul expandat cu 24% iar vata minerală cu 8%, în timp ce mortarele au prețuri mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut cu până la 5%.

În ceea ce privește produsele de amenajări exterioare, prețul profilelor WPC este cu 10% mai mic.

Statistica realizată de retailerul de materiale pentru construcții, renovări sau reparații, parte a grupului Arabesque, a fost bazată pe evoluția prețurilor monitorizate în perioada septembrie – octombrie 2023 versus perioada similară a anului 2022. Au fost analizate principalele categorii de materiale și produse dintre cele mai vândute de retailer atât online cât și în magazinele fizice.

 Prețurile vor scădea în continuare

În plus, specialiștii Mathaus susțin că există o tendință de scădere a prețurilor, la care se mai adaugă încă un val de scăderi accentuate în perioada Black Friday. Spre exemplu, Mathaus are reduceri de până la 50% începând cu 8 noiembrie.

“Clienții care au avut ca obiective constucția, renovarea locuinței sau eficientizarea costurilor cu energia prin termoizolare au avut de câștigat anul acesta. Statisticile noastre arată că prețurile în multe categorii de produse au scăzut comparativ cu 2022 și sperăm ca piața să își continue proiectele având în vedere aceste informații. În ciuda scăderilor, sunt anumite categorii care și-au pastrat prețul sau au suferit ușoare creșteri cum am observat la parchet, sanitare sau la categoria electricelor cum ar fi corpurile de iluminat”  a declarat Cristi Matei, director de retail al Mathaus.

Reducerea prețurilor la materialele pentru construcții este o consecință directă a evoluției pieței globale. După diminuarea semnificativă a importurilor din China, producătorii locali și regionali și-au mărit prezența în mixul de produse al retailerului român. Chiar dacă importurile din China au fost reluate sau sunt în curs de reluare, alte țări devin tot mai prezente în magazinele Mathaus. România, Germania, Turcia, Bulgaria, Ucraina și Polonia sunt țările cu o prezență semnificativă a brand-urilor în portofoliul retailerului.

Mathaus este brandul de retail al Arabesque, cel mai mare furnizor de solutii integrate pentru piața construcțiilor din Romania și înglobează 8 magazine fizice locale și site-ul www.mathaus.ro.

În oferta online sunt disponibile peste 46.000 articole de la cei mai importanți producători și furnizori, locali și internaționali, de soluții pentru casă, curte și grădină.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!