23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

IT & E-commerce – Honorius CIRCA, ASF: Suntem pregătiți pentru noul cadru de reglementare privind reziliența operațională digitală în sectorul financiar; Am discutat despre Regulamentul DORA cu toți jucătorii din piață – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este pregătită pentru noul cadru de reglementare privind reziliența operațională digitală în sectorul financiar (DORA), care va intra în vigoare de anul viitor, a spus Honorius CIRCA, Responsabil Conformitate ASF, la Forumul România Digitală, organizat de Financial Intelligence, pe 18 iunie.

DORA (Regulamentul (UE) 2022/2554 privind reziliența operațională digitală în sectorul financiar) este o reglementare europeană mai veche, dar abia acum a apărut în actualitate, pentru că va intra în vigoare anul viitor, a spus oficialul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este pregătită pentru noul cadru de reglementare privind reziliența operațională digitală în sectorul financiar (DORA), care va intra în vigoare de anul viitor, a spus Honorius CIRCA, Responsabil Conformitate ASF, la Forumul România Digitală, organizat de Financial Intelligence, pe 18 iunie.

 

DORA (Regulamentul (UE) 2022/2554 privind reziliența operațională digitală în sectorul financiar) este o reglementare europeană mai veche, dar abia acum a apărut în actualitate, pentru că va intra în vigoare anul viitor, a spus oficialul ASF. Regulamentul presupune o uniformizare a tuturor reacțiilor jucătorilor din piață și a modului în care vor interacționa unii cu alții: “Până acum, fiecare își lua propriul terț care izola serviciile respective și primea fiecare un răspuns. Diferit sau nu. Odată cu implementarea DORA în 2025, deși încă din 2024, vor trebui să înceapă testele, lucrurile vor trebui să aibă o direcție mai unitară.

Autoritatea de Supraveghere va trebui să aibă o coordonare cu jucătorii din piață, ca să știm care sunt riscurile pe care le avem. Mergem pe principiul assume breach. Toată lumea va avea probabil problema asta, va trebui să știm cum reacționăm. Această reacție va trebui să fie eficientă, atât pentru pentru jucătorii din piață, cât și pentru noi, ca autoritate, pentru a nu fi supuși unor riscuri de sistem”.

Domnia sa a amintit că, pe piețele supravegheate de ASF, pot veni jucători în piață prin simplă pașaportare.

Honorius CIRCA a mai spus: “Suntem pregătiți pentru DORA. L-am discutat cu toți jucătorii din piață, știu că urmează. Insa, este o reglementare care afectează doar zona noastră. Suntem în Europa, dar restul lumii are alte reguli și nu întotdeauna le aplică. La noi, piața de capital nu e numai în Europa, ci mai avem și investitii pe alte piete”.

Legat de filmulețele deepfake de pe rețelele de socializare, cu propuneri de investiții false ce promit randamente ridicate, oficialul ASF a spus că trebuie adaptată legislația. Potrivit domniei sale, în prezent, legislația națională prevede faptul că poți face plângere la poliție:

“Lucrăm la modificări legislative, care să ne adapteze la secolul XXI. Ne dorim în primul rând să aducem ASF la secolul XXI. (…) Cu tot efortul colegilor de la CyberInt, DNSC, minister, lucrurile acestea vor exista în continare (n.n. atacuri deepfake), adică să nu ne așteptăm că vor dispărea. Dar, există această preocupare și speram ca vom fi pregătiți, atat cât putem să fim de pregătiți în acest domeniu.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!