11.4 C
București
miercuri, octombrie 16, 2024

IT & E-commerce – Arabia Saudită se așteaptă să aibă acces la cipurile Nvidia de înaltă performanță „în cursul anului viitor” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„Va însemna mult” pentru Arabia Saudită să aibă acces la cipuri, a spus Habib – referindu-se la Nvidia H200, cele mai puternice cipuri ale firmei, care sunt utilizate în GPT-4o al OpenAI.

Arabia Saudită investește sume considerabile în dezvoltarea unui ecosistem robust de inteligență artificială în regat, dezvăluind într-un raport al SDAIA că își propune ca inteligența artificială să reprezinte 12% din produsul intern brut până în 2030.

Aceste eforturi fac parte din Vision 2030, o inițiativă lansată de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru modernizarea economiei saudite și diversificarea veniturilor sale în afara petrolului.

Arabia Saudită este optimistă cu privire la obținerea accesului la cipurile Nvidia ale producătorului american de cipuri de înaltă performanță, care i-ar permite să dezvolte și să opereze cele mai avansate modele de inteligență artificială, potrivit CNBC.

Vorbind joi pentru CNBC, un oficial de top de la Autoritatea saudită pentru date și inteligență artificială, Abdulrahman Tariq Habib, a declarat că regatul se așteaptă să facă un astfel de pas în următorul an.

„Cred că în următorul an”, a declarat Habib, director general adjunct al biroului de gestionare a strategiei SDAIA, pentru Dan Murphy de la CNBC, după ce a fost întrebat despre un calendar potențial. Este o așteptare semnificativă, având în vedere că controalele stricte la export ale Statelor Unite au împiedicat până acum exportul cipurilor în regat. Habib a făcut aceste comentarii în marja GAIN, summitul internațional al Arabiei Saudite privind inteligența artificială, care a avut loc la Riad în această săptămână.

„Va însemna mult” pentru Arabia Saudită să aibă acces la cipuri, a spus Habib – referindu-se la Nvidia H200, cele mai puternice cipuri ale firmei, care sunt utilizate în GPT-4o al OpenAI.

„Va facilita afacerile dintre Arabia Saudită și SUA”, a spus el. „De asemenea, va deschide o mulțime de uși pentru construirea capacității de calcul în regat. Dar, cel mai important, nu doar capacitatea de calcul este importantă. Am muncit din greu în ultimii trei ani la consolidarea capacităților umane, dar și a capacităților de date. Așadar, lucrăm și colaborăm cu întreaga comunitate internațională și contribuim [la] a fi una dintre primele țări active în analiza datelor.”

Arabia Saudită investește sume considerabile în dezvoltarea unui ecosistem robust de inteligență artificială în regat, dezvăluind într-un raport al SDAIA că își propune ca inteligența artificială să reprezinte 12% din produsul intern brut până în 2030. Conform raportului, publicat la 9 septembrie, Fondul de investiții publice al regatului, în valoare de 925 de miliarde de dolari, va conduce investițiile.

Aceste eforturi fac parte din Vision 2030, o inițiativă lansată de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pentru modernizarea economiei saudite și diversificarea veniturilor sale în afara petrolului.

În luna martie, surse au confirmat pentru CNBC că PIF se află în discuții cu firma americană de capital de risc Andreessen Horowitz și, eventual, cu alții pentru a crea un fond de 40 de miliarde de dolari pentru investiții în inteligența artificială.

Restricții la exportul de cipuri din SUA

Vestea că guvernul SUA ia în considerare relaxarea regulilor sale de export pentru a permite Arabiei Saudite accesul la cipurile râvnite – raportată pentru prima dată de Semafor – este un indicator al relației pozitive dintre Riad și Washington în spațiul IA, a declarat Habib.

„Aceasta arată colaborarea și munca pe care o facem cu organizația internațională în general și cu SUA în special”, a spus el. „Și asta arată, de asemenea, înțelegerea modului în care Arabia Saudită este o putere emergentă în IA, în investiții și în producerea de produse în IA”.

Administrația Biden a impus o serie de restricții asupra exporturilor de cipuri în ultimii doi ani, în încercarea de a împiedica accesul Chinei la acestea. În mai, a extins aceste restricții, introducând cerința ca firmele să obțină o licență specială din partea guvernului SUA pentru a exporta semiconductori avansați și materiale pentru fabricarea cipurilor către multe țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Restricțiile au apărut ca urmare a preocupărilor privind securitatea națională legate de relația strânsă a Riadului cu Beijingul. China este cel mai mare partener comercial al Arabiei Saudite și este un investitor important în Vision 2030. Între 2016 și 2020, exporturile chineze de arme către regat au crescut cu aproape 400% față de perioada precedentă de cinci ani, potrivit Centrului de Cercetare al Golfului.

Se pare că guvernul saudit lucrează pentru a satisface cererile Washingtonului în ceea ce privește relația sa cu China și preocupările de securitate ale SUA, păstrând în același timp ușa deschisă către Beijing în cazul în care SUA refuză să își exporte cipurile către regat, se arată în raportul Semafor.

Într-un comentariu pentru CNBC, un purtător de cuvânt al Departamentului Comerțului din SUA a declarat: „Deși nu ne putem referi la licențe sau tranzacții specifice, autoritatea guvernului SUA cu privire la transferul unor astfel de tehnologii se bazează pe controlul exporturilor, care include cerințele și condițiile de acordare a licențelor aflate în vigoare în prezent pentru exportul, reexportul sau transferul în țară a anumitor produse către regiune, capacitatea noastră de a impune o cerință de acordare a licențelor pentru anumite societăți prin desemnarea pe lista entităților și potențiale controale viitoare.”

Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Deciziile privind controlul exporturilor în ceea ce privește licențele, listele de entități și orice acțiuni politice viitoare fac obiectul unui proces interinstituțional riguros care include departamentele comerțului, de stat, al apărării și al energiei.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!