-
Modelele cu sursă deschisă ale DeepSeek sfidează dominația tehnologiei americane
-
Liang spune că accentul pus de DeepSeek pe cercetare este diferit de cel al majorității firmelor chineze de tehnologie
-
Industria AI din China nu poate urma la nesfârșit Statele Unite, spune Liang
Liang Wenfeng, fondatorul în vârstă de 39 de ani al startup-ului chinez de inteligență artificială DeepSeek, a devenit în câteva săptămâni imaginea industriei tehnologice din China și speranța acesteia de a depăși un laț tot mai strâns al controalelor la export impuse de Statele Unite, scrie Reuters.
Liang a păstrat un profil extrem de scăzut până la 20 ianuarie, când a fost una dintre cele nouă persoane invitate să țină un discurs la un simpozion cu ușile închise găzduit de premierul chinez Li Qiang.
El a acordat două interviuri rare publicației media chineze Waves anul trecut și în 2023, dar, în afară de aceasta, a stat mai mult departe de ochii publicului. DeepSeek nu a răspuns la o cerere de interviu, spune Reuters.
La simpozion, aspectul tineresc al fondatorului de 39 de ani contrasta cu academicienii cu părul cărunt, oficialii și șefii conglomeratelor de stat care stăteau în jurul său, după cum arată imaginile și înregistrările video publicate de postul de televiziune chinez CCTV.
Faptul că Liang a fost invitat să își împărtășească opiniile cu privire la politica guvernului chinez evidențiază recunoașterea de către Beijing a rolului DeepSeek în răsturnarea potențială a ordinii globale a IA, în favoarea Chinei.
DeepSeek a lansat săptămâna trecută un asistent de inteligență artificială gratuit care, potrivit firmei, utilizează mai puține date la o fracțiune din costul serviciilor actuale, ceea ce a provocat o scădere globală a acțiunilor tehnologice.
Anul trecut, directorul general al Baidu, Robin Li, a vorbit la un simpozion similar prezidat de premierul chinez. Li, care a anunțat primul rival chinez al ChatGPT în martie 2023, a declarat într-un interviu acordat în același an că China nu va recrea niciodată succesul OpenAI susținut de Microsoft și că firmele chineze ar trebui să se concentreze pe aplicarea modelelor existente de inteligență artificială în scopuri comerciale.
Sub conducerea lui Liang, DeepSeek a evitat în mod deliberat crearea de aplicații. În schimb, și-a concentrat talentul și resursele de cercetare asupra creării unui model care ar putea egala sau chiar depăși OpenAI și speră ca pe viitor să continue să se concentreze asupra modelelor de ultimă generație care vor fi utilizate de alte companii pentru a crea produse AI destinate consumatorilor și întreprinderilor.
Abordarea lui Liang a ieșit în evidență într-o industrie tehnologică chineză care era obișnuită să preia inovații din străinătate, de la aplicații pentru smartphone-uri la vehicule electrice, și să le dezvolte rapid, adesea mult mai rapid decât țările în care invențiile au fost realizate inițial.
„IA din China nu poate fi în poziția de a urma la nesfârșit. Spunem adesea că există un decalaj de unul sau doi ani între IA din China și cea din Statele Unite, dar adevăratul decalaj este diferența dintre originalitate și imitație”, a declarat Liang într-un interviu acordat Waves în iulie anul trecut.
Interviurile lui Liang relevă convingerea că industria tehnologică din China a ajuns la o răscruce în care îi lipsește încrederea, dar nu și capitalul necesar pentru a se angaja în descoperiri fundamentale în domeniul cercetării și dezvoltării.
CURIOZITATE ȘI DORINȚĂ DE A CREA
„În ultimii treizeci de ani, (industria tehnologică din China) a pus accentul doar pe a face bani și a ignorat inovarea. Inovația nu este determinată doar de afaceri, ci are nevoie și de curiozitate și dorința de a crea”, a declarat el în iulie.
DeepSeek a luat decizia de a face toate modelele sale open-source, spre deosebire de rivalul său american OpenAI. În cazul modelelor open-source, codul de bază este disponibil public pentru ca orice dezvoltator să îl poată utiliza și modifica după bunul plac.
Interviurile lui Liang arată că acesta a aderat la cultura open-source, despre care specialiștii în tehnologie din SUA susțineau anterior că era unul dintre motivele pentru care Silicon Valley din SUA avea un avantaj față de omologii săi chinezi.
„Chiar dacă OpenAI este cu sursă închisă, nu îi poate opri pe alții să recupereze teren… Open-source este mai degrabă o practică culturală decât o practică de afaceri… o companie care face acest lucru va avea putere soft”.
Liang a crescut în provincia sudică Guangdong, care în anii ’80 și ’90 a condus țara în adoptarea capitalismului de piață. Liang a declarat că pe atunci era înconjurat de oameni care puneau mai mult preț pe începerea unei afaceri decât pe studii, însă el era mai înclinat spre mediul academic.
La vârsta de 17 ani s-a înscris la universitatea de elită Zhejiang, specializându-se în inginerie electronică și comunicații, înainte de a urma un masterat în inginerie informatică și comunicații, pe care l-a finalizat în 2010.
Liang a co-fondat apoi, în 2015, un fond de hedging cantitativ, care utilizează algoritmi matematici complecși pentru tranzacționare, spre deosebire de analiza umană.
Portofoliul fondului a totalizat peste 100 de miliarde de yuani (13,79 miliarde de dolari) până la sfârșitul anului 2021, dar în aprilie 2023, acesta a anunțat pe contul său WeChat că își va extinde atribuțiile dincolo de industria investițiilor și își va concentra resursele pentru „a explora esența AGI”. DeepSeek a fost creat o lună mai târziu.
OpenAI definește AGI (inteligența generală artificială) drept sisteme autonome care depășesc oamenii în cele mai valoroase sarcini din punct de vedere economic.
Angajații DeepSeek sunt în principal absolvenți și doctoranzi de la universitățile de top din China, despre care Liang crede că preferă să lucreze pentru DeepSeek deoarece abordează cele mai mari provocări din domeniul IA.
„Ceea ce atrage cele mai bune talente este, evident, rezolvarea celor mai dificile probleme din lume”, a declarat el în iulie.
„Scopul nostru este în continuare să mergem spre AGI”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).