27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

IT & E-commerce – Ciucă: Găzduirea Centrului european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice la Bucureşti este un succes de ţară – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Găzduirea Centrului european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice la Bucureşti este un succes de ţară şi, în acelaşi timp, reconfirmă, la 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, maturitatea ţării noastre în calitate de stat membru, precum şi contribuţia directă şi relevantă pe care o aduce la consolidarea construcţiei europene, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, marţi, la ceremonia de lansare a activităţii în România a Centrului european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice (European Cybersecurity Competence Centre – ECCC).

Am optat pentru organizarea la 9 mai a ceremoniei de lansare a activităţii la Bucureşti a Centrului de competenţe în materie de securitate cibernetică tocmai pentru că acesta are o valoare simbolică specială, fiind este prima agenţie europeană pe care o găzduieşte ţara noastră”...

Lansarea sa la Bucureşti este semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituţional în România, reconfirmând, la 16 ani de la aderare, maturitatea ţării noastre în calitate de stat membru, precum şi contribuţia directă şi relevantă pe care ţara noastră o aduce la realizarea, la consolidarea construcţiei europene.

Găzduirea Centrului european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice la Bucureşti este un succes de ţară şi, în acelaşi timp, reconfirmă, la 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, maturitatea ţării noastre în calitate de stat membru, precum şi contribuţia directă şi relevantă pe care o aduce la consolidarea construcţiei europene, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, marţi, la ceremonia de lansare a activităţii în România a Centrului european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice (European Cybersecurity Competence Centre – ECCC).

La începutul evenimentului, Maria Răducanu, elevă la Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu”, a interpretat imnul naţional al României şi imnul Uniunii Europene.

“Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi, alături de dumneavoastră, la sediul Politehnicii din Bucureşti, într-o clădire, într-o infrastructură care a fost construită cu fonduri europene. Şi nu cred că era un loc şi un moment mai potrivit decât acesta pentru a lansa o instituţie a Uniunii Europene prezentă pentru prima dată în România. De asemenea, nu este lipsit de relevanţă că inaugurăm acest centru, astăzi, de Ziua Europei. Am optat pentru organizarea la 9 mai a ceremoniei de lansare a activităţii la Bucureşti a Centrului de competenţe în materie de securitate cibernetică tocmai pentru că acesta are o valoare simbolică specială, fiind este prima agenţie europeană pe care o găzduieşte ţara noastră”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

El a precizat că, într-o primă fază, Centrul de competenţe are sediul temporar în clădirea Campus a Universităţii Politehnica din Bucureşti, urmând ca după parcurgerea tuturor procedurilor, statutul sediului să fie unul permanent.

“De astăzi, Centrul de competenţe are un sediu temporar în clădirea în care ne aflăm, ceea ce permite noilor angajaţi ai acestuia să lucreze la Bucureşti, în birouri care sunt destinate utilizării lor exclusive. În curând, tot aici va fi găzduit şi sediul permanent. Este doar o chestiune de timp până ce vor fi finalizate toate lucrările şi toate procedurile şi atunci centrul va putea să funcţioneze în deplinătatea sa”, a mai precizat Ciucă.

Pe de altă parte, şeful Executivului a subliniat faptul că lansarea Centrului Cyber la Bucureşti reprezintă un semnal clar că Uniunea Europeană este prezentă instituţional în România.

“Dincolo de importanţa ca Centrul de competenţe să-şi implementeze mandatul de la Bucureşti, din oraşul desemnat ca sediul său, aş dori să marchez şi un alt aspect relevant din perspectivă simbolică. Lansarea sa la Bucureşti este semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituţional în România, reconfirmând, la 16 ani de la aderare, maturitatea ţării noastre în calitate de stat membru, precum şi contribuţia directă şi relevantă pe care ţara noastră o aduce la realizarea, la consolidarea construcţiei europene. În plus, prezenţa la Bucureşti a Centrului de competenţe este un mesaj clar că Uniunea Europeană vine către cetăţenii săi, indiferent de cât de aproape sau de departe se află statul membru, din perspectivă geografică, de Bruxelles”, a mai declarat Ciucă.

El a arătat că valoarea adăugată a politicilor Uniunii o resimţim cel mai bine prin expunerea directă a cetăţenilor la activitatea instituţiilor şi organismelor sale.

“Şi doresc să subliniez foarte mult importanţa acestei legături, astăzi, de Ziua Europei, moment la care celebrăm Uniunea Europeană, valorile şi contribuţia semnificativă a acesteia pentru dezvoltarea, prosperitatea şi stabilitatea continentului nostru”, a spus Ciucă.

Totodată, a reliefat faptul că activitatea Centrului survine şi pe fondul multiplicării atacurilor de natură hibridă, a provocărilor din perspectiva securităţii cibernetice la adresa Europei, care s-au accelerat progresiv, crescând semnificativ de la finele anului 2021 şi în anul 2022 nu doar în ceea ce priveşte numărul, ci şi complexitatea şi nivelul lor de pregătire.

“Să nu uităm, în context, nici războiul nejustificat şi neprovocat al Rusiei în Ucraina, care a definit o nouă etapă în termeni de riscuri majore, rol şi impact al războiului cibernetic în cadrul crizelor. Tocmai de aceea, prezenţa în această parte a Europei a unei componente esenţiale pentru consolidarea rezilienţei cibernetice a Uniunii reconfirmă atenţia acordată eforturilor noastre comune de a proteja economia, cetăţenii şi instituţiile publice”, a adăugat Ciucă.

Premierul a evidenţiat şi faptul că decizia de selectare a Bucureştiului ca oraş-gazdă al Centrului de competenţe a luat în considerare şi ecosistemul foarte atractiv existent aici în termeni de cunoaştere, competenţe, inovare şi talent românesc în domeniul securităţii cibernetice.

“Avem, prin urmare, la Bucureşti, toate ingredientele ca Centrul de competenţe să se dezvolte şi să îşi implementeze cu eficienţă mandatul. Contăm la fel de mult – ca şi partenerii noştri europeni – pe capacitatea Centrului de competenţe de a accelera investiţii în cercetare, tehnologie şi dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică. Acest efort comun va fi esenţial în a valorifica potenţialul mai multor actori – şi aici mă refer la industrie, sector public, comunităţi academice şi de cercetare -, pentru a îmbunătăţi şi a consolida capacităţile tehnologice şi industriale în materie de securitate cibernetică, întărind rezilienţa strategică a Uniunii Europene”, a mai afirmat Ciucă.

La eveniment au mai participat, printre alţii, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, precum şi oficiali europeni, între care directorul general al DG Connect din cadrul Comisiei Europene, Roberto Viola.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!