7 C
București
marți, martie 28, 2023

IT & E-commerce – George Tuță: Certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate și în formă electronică – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

290/2004 privind cazierul judiciar inițiată de deputații PNL George Tuță și Sebastian Burduja, susținută și de alți 69 de parlamentari, a fost adoptată de plen cu 250 de voturi pentru, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.

O veste bună și pentru lucrătorii din Ministerul de interne, care nu vor mai avea de cozi la ghișee între 08.00 – 12.00 și 14.00 – 16.00 așa cum e astăzi cel mai întâlnit program de lucru pentru obținerea cazierului.

Sunt convins că specialiștii din Ministerul Afacefrilor Interne și cel al Digitalizării vor găsi cea mai rapidă și convenabilă soluție de a putea obține acest document, poate chiar pe ghișeul.ro. Pe parcursul vieții avem 90k de ore pe care le lucrăm...

Lege pentru completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar inițiată de deputații PNL George Tuță și Sebastian Burduja, susținută și de alți 69 de parlamentari, a fost adoptată de plen cu 250 de voturi pentru, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.

”Am spus de la această tribună că nu ne vom opri la simpla eliminare a copiilor inutile și plimbate de cetățeni pentru alte autorități ale statului.  Actuala configurație parlamentară demonstrează că are planuri de digitalizare pe care le-aș califica normale în raport cu viața oamenilor pentru care vreau să vă mulțumesc.  Aceste chestiuni de bun simț care trebuiau făcute acum mult timp. Sunt gesturi administrative aparent simple, dar care cu siguranță pot porni un bulgăre de zăpadă al împăcării între stat și cetățeni. Un obiectiv pe care mi l-am asumat de la începutul mandatui meu de parlamentar.  Cazierul judiciar obținut de acasă este un astfel de demers.  Un gest de normalitate pentru cei peste 2 milioane de români din țara și străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile și secțiile de poliție.  O veste bună și pentru lucrătorii din Ministerul de interne, care nu vor mai avea de cozi la ghișee între 08.00 – 12.00 și 14.00 – 16.00 așa cum e astăzi cel mai întâlnit program de lucru pentru obținerea cazierului. Sunt convins că specialiștii din Ministerul Afacefrilor Interne și cel al Digitalizării vor găsi cea mai rapidă și convenabilă soluție de a putea obține acest document, poate chiar pe ghișeul.ro. Pe parcursul vieții avem 90k de ore pe care le lucrăm, dacă ne gândim doar la timpul petrecut pentru a printa și plimba aceste hârtii vedem un beneficiu real. Iar prin această lege eliminăm o parte din risipă. Și cu cât vom încuraja serviciile digitale și utilizarea acestora vom putea avea mai mult timp la dispoziție pentru lucrurile pe care le prețuim cu adevărat fiecare dintre noi. Avem pe traseul legislativ mai multe proiecte legislative în aceeași direcție pe care vă încurajez să le susțineți. Închei prin a aminti o vorbă de-ale unui bun prieten care spunea, apropo la cazier, că situația optimă în care te poți regăsi este atunci când nu îl ai. Ceea ce vă doresc tuturor”, a declarat deputatul PNL George Tuță.

Principalele prevederi:

”Lege pentru completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar (…) 1.

 I. – La articolul 28 din Legea nr.290/2004 privind cazierul judiciar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.777 din 13 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(31), cu următorul cuprins:

  •  „(31) La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.
  • Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”

II.- În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

  •  În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

 Mai multe detalii aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=20250


Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!