16 C
București
joi, mai 23, 2024

IT & E-commerce – Majoritatea utilizatorilor de tehnologie se confruntă cu nomofobie sau teama de a trăi fără dispozitivele digitale (Eset) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Peste 90% dintre utilizatorii de tehnologie sunt afectaţi de nomofobie sau teama de a trăi fără dispozitivele digitale, reiese dintr-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul de specialitate al Eset România, potrivit Agerpres.

Potrivit unei analize semnată de Imogen Byers, parte a echipei Eset, la momentul actual, în întreaga lume există aproximativ şapte miliarde de smartphone-uri, echivalentul a circa 85% din populaţia globală, de opt miliarde de persoane.

“Cu abundenţa de aplicaţii de pe piaţă, aceste dispozitive de mici dimensiuni pot simplifica stresul vieţii de zi cu zi, pot elimina plictiseala şi vă pot menţine conectat în permanenţă.

Peste 90% dintre utilizatorii de tehnologie sunt afectaţi de nomofobie sau teama de a trăi fără dispozitivele digitale, reiese dintr-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul de specialitate al Eset România, potrivit Agerpres.

În viziunea experţilor în securitate cibernetică, terminalele mobile au fost proiectate pentru a capta atenţia în mai multe moduri decât fiecare individ îşi poate da seama, de aici rezultând un ataşament nesănătos faţă de acestea, nu numai pentru echilibrul mental, dar şi pentru confidenţialitatea şi securitatea datelor personale.

Potrivit unei analize semnată de Imogen Byers, parte a echipei Eset, la momentul actual, în întreaga lume există aproximativ şapte miliarde de smartphone-uri, echivalentul a circa 85% din populaţia globală, de opt miliarde de persoane.

“Cu abundenţa de aplicaţii de pe piaţă, aceste dispozitive de mici dimensiuni pot simplifica stresul vieţii de zi cu zi, pot elimina plictiseala şi vă pot menţine conectat în permanenţă. În ziua de azi, puteţi chiar experimenta o întreagă relaţie romantică de pe telefon folosind AI. Jocurile mobile înseamnă că vă puteţi distra în călătorii lungi sau delegaţii în care plecaţi singuri, cu universuri virtuale, puzzle-uri sofisticate şi recompense pe măsură. Un alt punct de interes o reprezintă aplicaţiile de fitness, care vă pot ajuta să vă atingeţi obiectivele de tip #newyearnewme. Cu ajutorul acestora puteţi urmări progresul dvs., puteţi descoperi noi antrenamente şi puteţi câştiga motivaţie în acele zile în care ieşirea la alergare nu pare atât de atrăgătoare. Lista este într-adevăr nesfârşită… Şi asta face parte din problemă (…) Dar ceea ce este posibil să nu realizăm este că aceste aplicaţii au caracteristici specifice special concepute pentru a ne face să revenim pentru şi mai multe beneficii. Luând în considerare faptul că o persoană petrece, în medie, peste trei ore pe smartphone în fiecare zi, utilizarea aplicaţiilor online poate depăşi beneficiile şi se poate transforma într-o dependenţă”, notează sursa citată.

Un alt element care atrage utilizatorul către dispozitivul mobil este reprezentat de fluxurile infinite de conţinut. Astfel, ceea ce la început era doar o “verificare rapidă” pentru a vedea ce se întâmplă în propria sferă digitală, s-a transformat ulterior într-o avalanşă de conţinut, cu alte ştiri, postări şi videoclipuri captivante ce apar automat pe măsură ce “feed”-ul din aplicaţiile preferate este derulat.

“Cu algoritmi unici care se asigură că ceea ce vedeţi este similar cu postările şi conţinutul cu care aţi interacţionat anterior, nu este de mirare că nu vă puteţi abţine. Un astfel de exemplu este timpul conectat la platforma TikTok, statisticile arătând că o persoană petrece în medie 90 de minute pe zi în aplicaţie”, explică specialista Eset.

De asemenea, în peisajul dependenţei de tehnologie apare satisfacţia instantanee, atunci când o postare distribuită online a primit cât mai multe “aprecieri” şi “comentarii”.

“Iar tocmai acest sentiment vă îndeamnă să vreţi mai mult. Această validare socială declanşează sistemul de recompense din creier, o reţea complexă care stimulează anumite comportamente prin eliberarea de dopamină (hormonul plăcerii). De asemenea, puteţi obţine această eliberare de dopamină şi din alte lucruri, cum ar fi consumul de ciocolată sau shopping online pentru produsele preferate, motiv pentru care s-ar putea să ajungeţi să consumaţi toată cutia de bomboane sau să goliţi cardul bancar”, se menţionează în materialul de specialitate.

Alte situaţii ce pot duce la apariţia nomofobiei sunt notificările constante şi senzaţia de evadare din stresul cotidian, ce adânceşte şi mai mult privitorul în online.

Nomofobia poate afecta sănătatea şi bunăstarea generală a persoanei dependente, iar pe lista problemelor întâlnite se află: lipsa unui somn de calitate, izolarea socială şi perioade de concentrare redusă.

“Să nu uităm: nu este deloc exagerat să afirmăm că un ataşament nesănătos faţă de tehnologie vă poate determina în cele din urmă să neglijaţi securitatea şi confidenţialitatea personală, până la punctul în care vă puteţi implica în comportamente online cu risc ridicat. Pentru început, dacă sunteţi obosit şi vă este greu să vă concentraţi, şansele sunt mai mari să nu citiţi cu atenţie mesajele şi să daţi click pe un link aparent legitim, dar rău intenţionat, care ajunge în căsuţa dvs. de e-mail. De asemenea, s-ar putea să lăsaţi garda jos atunci când utilizaţi reţele Wi-Fi gratuite, fără să fiţi atent la măsurile de precauţie adecvate sau să reutilizaţi aceleaşi parole pentru mai multe dintre conturile dvs. online. În plus, copiii şi adolescenţii sunt şi mai vulnerabili la pericolele lumii online, aşadar, dacă sunteţi părinte, poate doriţi să vă asiguraţi că propriul comportament reprezintă un bun model de urmat pentru o utilizare sănătoasă a tehnologiei. Pe lângă faptul că discutaţi cu copiii dvs. despre obiceiurile digitale sănătoase, puteţi folosi ESET Parental Control pentru a vă ajuta să stabiliţi limite care să le permită copiilor să profite la maxim de conectivitate, într-un mod sigur şi controlat”, precizează Imogen Byers.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!