După alegerile europarlamentare, se pune frână transformării verzi, rămâne accentul pe digitalizare, a spus Radu G. MAGDIN, CEO – EU Affairs and Global Operations, Smartlink Communications, la Forumul România Digitală 2024, organizat de Financial Intelligence, pe 18 iunie.
Domnia sa a spus: “Din punctul meu de vedere, cred că soluția pentru noi toți, majoritatea din sectorul privat sau din zona instituțională care interacționează des cu sectorul privat, este să ne dezvoltăm mai mult ca oricând o gândire ecosistem și să începem să facem ceea ce noi numim în public affairs, leverage: să le oferim altora din ecosistem oportunitatea de a da copy-paste după gândirea noastră acolo unde vedem că alții nu sunt prezenți.
Se vorbea de regulamentul DORA, privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar. Cred că, încet-încet, trebuie să înțelegem că trebuie să fim prezenți în etapele de legiferare, atât în plan național, la București, cât și la Bruxelles.
Sigur că anumite aspecte sunt mai transparente sau mai rapide, în funcție de ecosistem. De exemplu, Bruxelles-ul este mai transparent, dar procesul legislativ este mai lung, doi-trei ani. Bucureștiul este mai rapid, dar poate fi mai puțin transparent. Haideți să folosim ceea ce se numește “invidie competitivă” și anume, dacă constatăm că există cazuri de bune practici între instituții sau între companie – sector privat sau între autorități locale sau agenții sau alte autorități naționale, să venim și să arătăm acele cazuri de bună practică, pentru că așa s-ar putea să câștigăm, pe de e o parte, o minoritate critică vocală și, ulterior, o majoritate care sa ducă la modernizarea României.”
El a mai spus: „Modelul nostru de dezvoltare s-a bazat pe taxe scăzute, pe faptul că am fost plătiți mai puțin decât vecini de-ai noștri și colegi de Uniunea Europeană și pe faptul că bugetul nostru, și așa lăbărțat, avea o capitalizare anuală de pe urma fondurilor europene. De la fondurile europene putem să ne luăm la revedere in vreo patru ani, suntem din ce în ce mai scumpi și ne dorim și noi să fim plătiți mai bine și se mărește toată fiscalitatea atât în România, cât și în alte locuri.
În consecință, trebuie să lăsăm ego-ul deoparte și să ne vedem interesul, să cultivăm această invidie competitivă și să încercăm să promovăm cât mai mult cazurile de bună practică”.
Radu Magdin consideră ca am parcurs o campanie electorală foarte liniștită, fără manipulări prin deepfake, dar că în toamnă lucrurile vor deveni mai interesante, pentru că miza este la prezidențiale.
El a spus: “Eu cred că, natural, românul este deștept, deci cred că ne prindem dacă un deepfake este deepfake. Problema deepfakeurilor nu este dacă sunt deep sau sunt fake. Dacă vrei să fie eficient, din punctul meu de vedere, trebuie să fie ceva care să altereze numai puțin realitatea.
Eu rămân optimist, am scăpat și de extremiști în plan european, o să trecem cu bine și de alegerile acestea. Problema este ce vom vedea fiscal în Q1, dacă va crește TVA sau cota unică. Deja avem presiuni pe instituțiile financiare și cred că este foarte important dialogul. Haideți să îi ajutăm și pe colegii din zona de reglementare, pentru că eu cred că instinctiv, liderii noștri încep să înțeleagă că nu e cazul să adăugăm la birocrație.
Gândiți-vă, de exemplu, ce pariu dificil a avut guvernarea pe zona de combatere a fraudei fiscale, pentru că PSD și PNL nu au avut un feedback bun, dar arată totuși un semnal din partea clasei politice. Societatea românească încă este suspicioasă, percepția este problema. De aceea, cred că, din când în când, sectorul privat ar trebui să salute când vede o reglementare de succes, apropo de crearea de încredere, nu doar să respire ușurat”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).