Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atacat la Curtea de Apel de Apel București decizia CNSC cu privire la achiziția de echipamente IT pentru cloud-ul guvernamental, potrivit surselor noastre.
Vezi dosar instanță aici: https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000439847&id_inst=2
La începutul acestei luni, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis contestaţia grupului austriac Kontron privind decizia STS de a desemna câştigătoare asocierea Metaminds/ Trencadis în licitaţia pentru Cloud-ul guvernamental şi a decis ca STS să reia evaluarea ofertelor şi să ofere informaţii despre oferta depusă de Metaminds și Trencadis.
Prin atacarea în instanță, STS cere acum Curții de Apel București admiterea plângerii, desființarea în integralitate a Deciziei CNSC ca fiind nelegală și netemeinică și menținerea ca fiind legale și temeinice a Raportului procedurii din 24 iulie (n.r. când a fost desemnat câștigătorul) și a tuturor actelor întocmite de Comisia de Evaluare.
Dacă instanța consideră netemeinice cererile de mai sus, STS vrea ca instanța, în virtutea respectării principiilor tratamentului egal și al proporționalității, să dispună ca măsurile de remediere din decizia CNSC să fie aplicate și în privința ofertei clasate pe locul 2, depusă de asocierea Kontron Services România – TAIKUN Cloud – Trend Import Export.
STS susține, în plângerea CAB, că uzează de dreptul de a suspenda ducerea la îndeplinire a Deciziei CNSC, precum și dreptul de a suspenda procedura de atribuire până la comunicarea de către instanță a hotărârii de soluționare a plângerii.
Potrivit STS, decizia CNSC este nelegală și nemeinică, instituția invocând atât critici de nelegalitate, cât și critici de netemeinicie.
Printre altele, STS spune că interpretarea CNSC și măsura de remediere dispusă sunt contrare dorinței și modului de înțelegere a cerinței de către Autoritatea contractantă și restrâng concurența și limitează modul de îndeplinire a cerinței minime de calificare prin prezentarea în mod exclusiv doar de contracte din care să reyulte, la nivelul fiecăruia, toate activitățile care concură a operaționalizarea de cloud computing.
STS susține: “CNSC modifică pur și simplu modul în care ar trebui interpretată și evaluată cerința minimă de calificare privind experiența similară, ignorând complet punctul de vedere al Autorității contractante, contrar oricăror norme deontologice. Autoritatea Contractantă a avut în vedere atât configurația minimală, cît și activitățile ce concură la livrarea și operaționalizarea de platforme de cloud computing, nu doar configurația minimală astfel cum în mod eronat afirmă CNSC”.
De asemenea, STS susține că în situația în care ar aplica în evaluarea ofertei interpretarea limitativă impusă de CNSC în decizia atacată, s-ar concluziona că nici oferta depusă de Contestator (n.r. Kontron) nu ar îndeplini cerința minimă de calificare privind experiența similară, întrucât nu toate contractele invocate de aceasta au ca obiect operaționalizarea unei platforme de cloud computing, iar fără acestea din urmă, Contestatorul nu ar îndeplini cerința minimală privind numărul de echipamente solicitate prin caietul de sarcini.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anunțat: “Admite contestaţia formulată de KONTRON SERVICES ROMÂNIA SRL, în contradictoriu cu SERVICIUL DE TELECOMUNICAŢII SPECIALE şi anulează decizia de stabilire câştigătoare a ofertei depusă de asocierea METAMINDS SĂ – TRENCADIS CORP SRL, decizia de stabilire ca fiind admisibile a ofertelor depuse de ofertaţii poziţionaţi pe locurile 3-7, precum şi actele subsecvente acestora.
Obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea deciziei Consiliului, cu respectarea prevederilor legale, să facă aplicarea aspectelor de fapt şi de drept, stabilite de Consiliu prin motivarea sa, în ceea ce priveşte oferta depusă de asocierea METAMINDS SĂ – TRENCADIS CORP SRL şi ofertele poziţionate pe locurile 3-7 în clasament şi să continue procedura de atribuire”.
Grupul austriac Kontron a contestat licitația de peste 400 de milioane de lei, la începutul lunii august, susţinând că rezultatul evaluării este „viciat” şi cerea reevaluarea ofertelor şi „stabilirea unui nou rezultat, legal, al procedurii de atribuire”.
Licitaţia fusese câştigată de asocierea Metaminds – Trencadis Corp cu un punctaj maxim de 100 puncte, preţul ofertat fiind în valoare de 427.185.074,00 lei fără TVA.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).