FacebookTwitterLinkedIn

Furnizorul de echipamente electrice Promelek XXI, parte a grupului spaniol Elektra, a încheiat anul 2024 cu o cifră de afaceri de 228,3 milioane de lei (45,9 milioane de euro), marcând astfel o creștere de cca. 5% față de anul precedent. 

Evoluția a fost susținută de proiectele de modernizare a sistemelor de iluminat pentru clădirile publice, precum unități de învățământ și spitale, livrarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice și consolidarea prezenței companiei pe segmentul echipării de tablouri electrice și automatizării clădirilor inteligente.

„Creșterea cererii pentru sisteme de iluminat performante și extinderea rețelelor, impulsionată de consumul tot mai ridicat, au contribuit semnificativ la rezultatele noastre din 2024. În paralel, am fost afectați de presiunile din sectorul distribuției de materiale electrice, de scăderea pieței rezidențiale și de stagnarea investițiilor în clădiri de birouri și spații logistice”, a declarat Károly Nagy, Director General Promelek XXI.

Anul trecut, divizia de distribuție a acoperit aproximativ jumătate din cifra de afaceri, iar proiectele au reprezentat mai mult de o treime din vânzări, diferența fiind acoperită de atelierul de producție. Aceste procente vor rămâne stabile, fără a suferi modificări semnificative în 2025, potrivit reprezentantului Promelek XXI.

În ultimul an, compania și-a extins portofoliul de lucrări în domeniul eficientizării energetice, o tendință care va continua și pe viitor. Cele mai multe solicitări au venit din partea clienților din sectorul logistic și al spațiilor office, reprezentând 48% din total, urmate de sectorul public (18%), HoReCa și rezidențial (18%) și cel industrial (16%). Lucrările din domeniul eficienței energetice acoperă în prezent 38% din portofoliul diviziei de proiecte a companiei clujene.

De altfel, potrivit lui Károly Nagy, finanțările locale și europene destinate modernizării instituțiilor publice vor continua să impulsioneze în acest an cererea pentru soluțiile avansate de iluminat și eficiență energetică. 

Divizia de proiecte va fi susținută atât de această tendință, dar și de creșterea interesului pentru managementul și autonomia energetică. 

De asemenea, volumul lucrărilor de construcții ar urma să crească cu 5% în acest an, după un regres de 3,5% în 2024, potrivit Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză*, acesta fiind un alt aspect care va influența favorabil business-ul companiei pe segmentul de proiecte. 

Potrivit instituției, construcțiile noi sunt prognozate să avanseze cu 5,8%, reparațiile capitale cu 1,9%, iar lucrările de întreținere și reparații curente cu 4,3%. Pe de altă parte, lucrările pentru clădiri ar putea scădea cu 1,7% (clădirile rezidențiale +3,7%; clădirile nerezidențiale -5,2%), în timp ce construcțiile inginerești ar putea înregistra un plus de 9,8%.

Compania este deținută, în proporție de 77,6%, de grupul Elektra, în timp ce 19,4% este în proprietatea co-fondatorului companiei, Károly Nagy, iar 3% este deținută de Remus Hațegan, Director Executiv.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.