17.8 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Agribusiness – Cotaţia grâului scade, după prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cotaţia grâului la bursa de cereale de la Chicago (CBOT) a scăzut joi cu 2%, la 6,25 dolari per bushel, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, şi după un declin de peste 3% înregistrat miercuri.

“În final, extinderea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră este o veste extraordinară, se evită cel mai sever scenariu, al anulării acordului.

Ţinând cont că în mod repetat Rusia şi-a exprimat insatisfacţia privind acordul, extinderea a venit ca o surpriză pe pieţe iar, ca rezultat, cotaţia grâului a scăzut semnificativ după anunţ”, a apreciat analistul Paul Joules de la Rabobank.

Cotaţia grâului pe plan global a scăzut şi mai mult joi, după ce extinderea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră a atenuat temerile privind aprovizionarea pe plan mondial, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cotaţia grâului la bursa de cereale de la Chicago (CBOT) a scăzut joi cu 2%, la 6,25 dolari per bushel, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, şi după un declin de peste 3% înregistrat miercuri.

“În final, extinderea acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră este o veste extraordinară, se evită cel mai sever scenariu, al anulării acordului. Ţinând cont că în mod repetat Rusia şi-a exprimat insatisfacţia privind acordul, extinderea a venit ca o surpriză pe pieţe iar, ca rezultat, cotaţia grâului a scăzut semnificativ după anunţ”, a apreciat analistul Paul Joules de la Rabobank.

Ucraina ar fi vrut extinderea acordului pe o perioadă mai îndelungată şi se menţin incertitudinile privind viitorul acordului după cele două luni, ceea ce ar afecta perspectivele sectorului agricol ucrainean.

“Ţinând cont de perioada scurtă de extindere, piaţa va trebui să continue să facă faţă incertitudinilor referitoare la ce se va întâmpla în viitor. Când a fost prima dată implementat acordul, ideea era să funcţioneze o perioadă de 120 de zile”, susţin analiştii de la ING.

Semnat în iulie anul trecut între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, acordul a permis să fie exportate în ultimele zece luni peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene.

Acordul, care a permis astfel atenuarea crizei alimentare mondiale provocate de război, mai fusese reînnoit înainte pentru 60 de zile, pe data de 19 martie.

Teoretic, prelungirile sunt menite să fie valabile 120 de zile, însă Rusia a spus că acceptă o prelungire de numai 60 de zile.

Moscova afirmă că, dacă exporturile de cereale ucrainene au putut fi reluate, exporturile de îngrăşăminte şi de produse alimentare ruseşti rămân blocate de obstacole legate de sancţiunile impuse Rusiei de ţările occidentale după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!