25.3 C
București
vineri, iunie 13, 2025

Agribusiness – România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Institutul Național de Statistică (INS) a făcut publice datele provizorii privind producția vegetală la principalele culturi în anul 2023.

Suprafața cultivată și producția agricolă vegetală au crescut în anul 2023, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume și au scăzut la cartofi.

Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0% iar producția cu 9,1%, în principal datorită creșterii randamentelor la hectar.

România, pe primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu floarea-soarelui și porumb boabe. Institutul Național de Statistică (INS) a făcut publice datele provizorii privind producția vegetală la principalele culturi în anul 2023. Suprafața cultivată și producția agricolă vegetală au crescut în anul 2023, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume și au scăzut la cartofi.

România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată cu floarea-soarelui și porumb boabe, iar la producția realizată,  pe locul doi, respectiv locul trei, la nivelul Uniunii Europene.

INS: În anul 2023 suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0%

Suprafaţa cultivată şi producţia principalelor culturi

INS: Suprafaţa cultivată şi producţia principalelor culturi

Producțiile de anul trecut comparativ cu cele din 2022

Potrivit INS, în anul 2023 s-a înregistrat o creștere a suprafețelor și a randamentelor (producția medie la hectar) la principalele culturi.

  •  Suprafețe cultivate și randament la cereale pentru boabe

Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0% iar producția cu 9,1%, în principal datorită creșterii randamentelor la hectar.

Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2023, reprezintă 45,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%.

Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 11,0% a producției de grâu care are o pondere de 46,8% în producția de cereale.

  • Suprafețe cultivate și randament la leguminoase pentru boabe

Producția a crescut față de anul precedent cu 37,8%, ca urmare a creșterii suprafeței cultivate și a randamentului la hectar.

  •  Suprafețe cultivate și randament la plantele uleioase

Producția a crescut cu 15,0%, iar suprafața cultivată cu 9,3%.

Creșteri ale producției s-au înregistrat la rapiță (+45,3%), soia boabe (+23,0%) și scăderi la floarea soarelui (-3,7%).

  •  Suprafețe cultivate și randament la cartofi

Suprafața cultivată a scăzut cu 4,9%, iar producția cu 19,4%.

  •  Suprafețe cultivate și randament la legume

Producția a crescut cu 1,6%, ca urmare a creșterii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate.

Suprafața viilor și a plantațiilor de pomi fructiferi pe rod, producția de struguri și producția de fructe

INS: Suprafața viilor și a plantațiilor de pomi fructiferi pe rod, producția de struguri și producția de fructe

Suprafața și producția pe rod  viilor și a pomilor fructiferi

În anul 2023, față de anul precedent, producția de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar (+7,6%) dar și a suprafeței cultivate cu 1,9%.

Plantații de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod) Producția de fructe din livezi a crescut cu 0,6%, datorită creșterii suprafețelor cultivate.

Suprafețele cultivate și producțiile realizate la grâu, porumb boabe, floarea soarelui și cartofi, în România și în unele State Membre ale Uniunii Europene, în anul 2023 – date provizorii

Suprafața cultivată (mii hectare)

INS: Suprafața cultivată (mii hectare)

Producția realizată (mii tone)

INS: Producția realizată în țările europene la cereale, floarea-soarelui și cartofi (mii tone)

România comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene în anul 2023

  • La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul trei la producția realizată, după Franța și Polonia;
  • La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul doi la producția realizată, după Franța;
  • La grâu, România s-a situat pe locul patru atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia;
  • La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia și pe locul nouă la producția realizată după Germania, Franța, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia, conform datelor INS.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!