12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Agribusiness – VIDEO Protest al fermierilor față de folosirea sistemelor anti-grindină, în mai multe zone din țară. „Niște băieți deștepți iau 50 de milioane de euro, fac ce fac iar pe noi ne nenorocesc.” – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Chiar dacă ajută, degeaba ajută 5000 de hectare de vie și nenorocesc o sută de mii de hectare de culturi în zona de sud a județului.

Acesta a subliniat că sistemul antigrindină beneficiază anual de un buget de peste 50 de milioane de euro care „pur și simplu sunt aruncați în aer” „Niște băieți deștepți iau 50 de milioane de euro, fac ce fac iar pe noi ne nenorocesc”; spune Mocanu...

Fermieri din mai multe județe din țară au participat la proteste spontane, ei fiind nemulțumiți față de folosirea sistemelor antigrindină și susținând că folosirea acestor rachete pentru dispersarea norilor le „nenorocesc culturile”, care sunt afectate de secetă.

În zona Moldovei, au participat la protest fermieri membri ai Asociației Grânarii Iași. Ei au mers în zonele punctelor de lansare a rachetelor antigrindină din județele Iași și Vaslui, pentru a atrage atenția asupra excesului utilizării rachetelor antigrindină, proces despre care fermierii susțin că afectează activitatea agricolă, arată news.ro.

„Deși nu contestă beneficiile privind combaterea fenomenului de grindină, fermierii reiterează faptul că un astfel de proces ar trebui reglementat riguros, inclusiv din perspectiva frecvenței și a direcției lansărilor. În lipsa unui studiu științific care să ateste eficiența și impactul asupra agriculturii, mai mulți cultivatori de cereale se plâng că tehnologia antigrindină provoacă seceta”, au transmis, luni, reprezentanții Asociației Grânarii Iași.

În județul Prahova, zeci de fermieri s-au adunat, cu tractoare, la Valea Călugărească, unde un sistem anti-grindină este pus în funcțiune în fiecare primăvară.

„Acest sistem anti-grindină induce seceta. Asta am observat în mulți ani, Prahova a fost inclusă în programul pilot al acestui sistem. Când ajung norii în zona de deal, nu știm ce le fac, dar pur și simplu norii de ploaie dispar în zona de acțiune a rachetelor. Noi am mai citit că rachetele nu garantează protecția la grindină. Chiar dacă ajută, degeaba ajută 5000 de hectare de vie și nenorocesc o sută de mii de hectare de culturi în zona de sud a județului. Ei trag cu aceste rachete degeaba, să se afle în treabă. Noi am început să vedem de prin anul 2012 efectele. Nu e prima dată când noi, fermierii prahoveni, am încercat să tragem un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă, dar nu am fost luați în seamă”, a declarat pentru News.ro președintele Asociației Cultivatorilor de cereale și plante tehnice din Prahova, Adrian Mocani.

Acesta a subliniat că sistemul antigrindină beneficiază anual de un buget de peste 50 de milioane de euro care „pur și simplu sunt aruncați în aer”

„Niște băieți deștepți iau 50 de milioane de euro, fac ce fac iar pe noi ne nenorocesc”; spune Mocanu.

Acesta invocă studii, dar și experiența altor state din lume care ar arăta că folosirea sistemelor antigrindină poate proteja unele suprafețe, dar expune secetei alte suprafețe, mai mari.

Fermierii susțin că, din informațiile primite de la alți cultivatori noștri europeni, „acest tip de sistem este interzis în majoritatea statelor europene”.

În prezent, în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) sunt operaționale 6 unități de combatere a căderilor de grindină, cu 99 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!