27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Analize și Trenduri – Colliers: Piaţa de investiţii imobiliare din România a încheiat primul trimestru cu tranzacţii de 120 de milioane de euro – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Primul trimestru din 2023 s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de 120 de milioane de euro în România, aproape dublu față de primele trei luni din 2022, tranzacțiile în segmentul industrial și logistic reprezentând aproximativ 50% din volum, iar cele din segmentul birourilor circa 40%, arată raportul Colliers "CEE Investment Scene Q1 2023", relatează Agerpres.

România a avut o performanță mult mai bună decât principalele țări din regiunea ECE (Europa Centrală și de Est), în condițiile în care volumul cumulat al celor șase economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) s-a redus cu mai mult de jumătate.

Consultanții Colliers apreciază că, în măsura în care niciun eveniment extern nu determină o scădere semnificativă a activității economice în zona euro, ECE va continua să își depășească partenerii occidentali pe termen lung, datorită fondurilor UE și a unui mediu de afaceri ofertant, iar România este bine poziționată.

Primul trimestru din 2023 s-a încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de 120 de milioane de euro în România, aproape dublu faţă de primele trei luni din 2022, tranzacţiile în segmentul industrial şi logistic reprezentând aproximativ 50% din volum, iar cele din segmentul birourilor circa 40%, arată raportul Colliers „CEE Investment Scene Q1 2023”, relatează Agerpres. România a avut o performanţă mult mai bună decât principalele ţări din regiunea ECE (Europa Centrală şi de Est), în condiţiile în care volumul cumulat al celor şase economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) s-a redus cu mai mult de jumătate.

Consultanţii Colliers apreciază că, în măsura în care niciun eveniment extern nu determină o scădere semnificativă a activităţii economice în zona euro, ECE va continua să îşi depăşească partenerii occidentali pe termen lung, datorită fondurilor UE şi a unui mediu de afaceri ofertant, iar România este bine poziţionată.

În ansamblu, volumele de investiţii din ECE au scăzut cu aproape 57% faţă de primul trimestru din 2022, până la aproximativ 1,3 miliarde de euro, un volum mai bun decât rezultatele din alte regiuni ale UE, unde scăderea de la un an la altul a fost de 62% (conform MSCI). Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiţii reprezentând 50% din totalul celor mai mari 6 ţări din Europa de Est, urmată de Republica Cehă şi Ungaria, cu o pondere cumulată de 31% din volumele din primul trimestru al anului.

„Interesant este că, atât România, cât şi Bulgaria, au avut un început de an mai bun decât în 2022 şi 2021. O redresare semnificativă depinde în continuare în mare măsură de o îmbunătăţire a perspectivelor inflaţiei şi a ratei dobânzii pentru a închide decalajul dintre preţuri. Este dificil să estimăm activitatea de pe piaţa românească pentru restul anului, având în vedere condiţiile actuale, dar, dacă toate tranzacţiile majore aflate în curs de finalizare se vor încheia, am putea chiar să vedem volumul la nivelul record de anul trecut. Astfel, principala provocare este costul finanţării care se situează în prezent undeva între 5% şi 6%, determinat de ratele dobânzilor semnificativ mai mari decât în urmă cu doar 12 luni, precum şi de costurile altor instrumente financiare, cum ar fi IRS-ul”, a explicat Anca Merdescu, director Investment & Debt Advisory la Colliers.

Sectorul industrial şi logistic a fost dominant în România în primul trimestru al anului 2023 în ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, cu o pondere de circa 50% din volumul total al investiţiilor, urmat de spaţiile de birouri, cu o pondere de aproximativ 40%.

În mod similar, la nivelul ECE, sectorul industrial şi logistic şi-a recâştigat locul de lider în faţa sectorului birourilor şi al retailului în primul trimestru al anului, pe măsură ce activitatea s-a redus, iar lipsa ofertei a devenit din ce în ce mai vizibilă. Bucureştiul are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru sectorul industrial (7,5%), faţă de cel mult 4,75% în Praga, 5,25% în Varşovia sau 6% în Budapesta.

„Perspectivele rămân în continuare mixte: deşi începem să avem mai multă claritate în privinţa inflaţiei, acest lucru nu înseamnă neapărat mai multă claritate şi în ceea ce priveşte ratele dobânzilor de finanţare. Tensiunile pe plan geopolitic şi cele provocate de COVID rămân un factor de stres, ceea ce explică de ce perspectivele economice globale, împreună cu cele ale ECE-6, s-au înrăutăţit faţă de acum câteva luni. Creşterea economică pentru perioada 2023-2027 este estimată la puţin sub 3% pentru regiunea ECE-6, aproape dublu faţă de cea din zona euro, dar o recesiune rămâne totuşi un scenariu de risc real care trebuie urmărit. Inflaţia din regiune a atins un nivel maxim urmând să scadă în următorii ani şi să revină la o singură cifră până în 2025”, a adăugat Anca Merdescu.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!