25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

IT & E-commerce – Devine total interzis în Europa! Decizia luată chiar acum de Parlamentul European. Au anunțat oficial – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția de negociere referitoare la Legea privind inteligența artificială (IA), care va servi la discuțiile cu statele membre ale Uniunii despre forma finală a legii. Au fost înregistrate 499 voturi pentru, 28 împotrivă și 93 abțineri. Normele vor garanta că IA dezvoltată și utilizată în Europa respectă pe deplin drepturile

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția de negociere referitoare la Legea privind inteligența artificială (IA), care va servi la discuțiile cu statele membre ale Uniunii despre forma finală a legii. Au fost înregistrate 499 voturi pentru, 28 împotrivă și 93 abțineri.

Normele vor garanta că IA dezvoltată și utilizată în Europa respectă pe deplin drepturile și valorile Uniunii Europene, inclusiv supravegherea umană, siguranța, viața privată, transparența, nediscriminarea și bunăstarea socială și de mediu, a transmis Parlamentul European într-un comunicat.

Practici interzise în contextul IA

Normele urmează o abordare bazată pe riscuri și stabilesc obligații pentru furnizori și pentru cei care implementează sisteme de IA, în funcție de nivelul de risc pe care îl poate prezenta inteligența artificială. Astfel, sistemele de IA cu un nivel inacceptabil de risc pentru siguranța oamenilor ar urma să fie interzise, precum cele care utilizează evaluarea comportamentului social (clasificând oamenii pe baza comportamentului social sau a caracteristicilor personale).

Eurodeputații au inclus în listă interdicții referitoare la utilizările intruzive și discriminatorii ale IA, cum ar fi:

– utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanță „în timp real” sau „ulterioară” în spații accesibile publicului;

– sistemele biometrice de clasificare care folosesc caracteristici sensibile (de exemplu, genul, rasa, etnia, statutul de cetățenie, religia, orientarea politică);

– sistemele polițienești bazate pe analiza predictivă (bazate pe profilare, localizare sau comportamentul infracțional anterior);

– sistemele de recunoaștere a emoțiilor folosite la locul de muncă sau în cadrul instituțiilor de învățământ, ori în domeniul aplicării legii sau al gestionării frontierelor; și

– extragerea fără scop precis a datelor biometrice din imaginile faciale de pe internet sau înregistrări făcute de televiziunile cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială (încălcând drepturile omului și dreptul la viață privată).

Sistemele de IA cu grad ridicat de risc

Eurodeputații s-au asigurat de clasificarea aplicațiilor cu grad ridicat de risc și că aceasta va include acum sistemele de IA care afectează în mod semnificativ sănătatea, siguranța sau drepturile fundamentale ale oamenilor ori mediului înconjurător.

Sistemele de IA folosite pentru a influența alegătorii și rezultatul alegerilor și în sistemele de recomandare utilizate de platformele de comunicare socială (cu peste 45 de milioane de utilizatori) au fost adăugate pe lista cu risc ridicat.

Obligații pentru IA de uz general

În ceea ce privește furnizorii de sisteme de inteligență artificială de uz general – o branșă nouă, cu evoluție rapidă în domeniul IA – aceștia vor trebui să evalueze și să atenueze posibilele riscuri (față de sănătate, siguranță, drepturile fundamentale, mediu, democrație și statul de drept) și să își înregistreze modelele în baza de date a Uniunii înainte de a le lansa pe piața UE.

Sistemele de IA generative bazate pe astfel de modele, cum ar fi ChatGPT, ar trebui să respecte cerințele de transparență (adică trebuie să divulge când un conținut a fost generat de IA, inclusiv pentru a ajuta la distingerea așa-numitelor imagini „deep fake” de cele reale) și să introducă garanții împotriva generării de conținut ilegal. Ar trebui să fie puse la dispoziția publicului și rezumate detaliate ale datelor protejate prin drepturi de autor folosite pentru a antrena aceste sisteme.

Sprijinirea inovării și protejarea drepturilor cetățenilor

Deputații au adăugat și derogări pentru activitățile de cercetare și componentele de IA furnizate sub licențe cu sursă deschisă, astfel încât este stimulată inovarea în domeniul IA și sunt sprijinite IMM-urile. Noua lege promovează așa-numitele „spații de testare în materie de reglementare”, adică medii controlate similare cu cel real, create de autoritățile publice pentru a testa IA înainte de a o folosi în situații reale.

În fine, eurodeputații doresc să consolideze dreptul cetățenilor de a depune plângeri despre sistemele de IA și de a primi explicații despre deciziile bazate pe sisteme de IA cu grad ridicat de risc care au un impact semnificativ asupra drepturilor lor fundamentale. De asemenea, eurodeputații au actualizat rolul Oficiului pentru IA al Uniunii Europene, care va avea sarcina de a monitoriza modul în care este pus în aplicare cadrul de reglementare privind IA.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!