Autor: Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est)
În perioada recentă am asistat la stabilizarea comerțului internațional, după deteriorarea din 2023 (ritm anual de doar 0,8%, cea mai slabă evoluție din anul pandemic 2020, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional), determinată de consecințele tensiunilor geo-politice – fragmentarea fluxurilor comerciale și intensificarea politicilor industriale și a restricțiilor comerciale.
De altfel, în cadrul reuniunilor anuale ale Instituțiilor de la Bretton Woods din 2024 directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI) (doamna Kristalina Georgieva) a subliniat ritmul lent al comerțului internațional din ultimele trimestre și faptul că acesta nu mai reprezintă un vector de creștere pentru economia mondială. Conform previziunilor de toamnă ale instituției financiare internaționale, cu sediul la Washington, economia mondială va continua să crească cu un ritm anual superior celui înregistrat de comerțul internațional și în 2024 (3,2% spre deosebire de 3,1%).
Stabilizarea comerțului internațional în perioada recentă a fost determinată de o serie de factori, inclusiv efectul bază și adaptarea agenților economici la consecințele tensiunilor geo-politice.
Astfel, conform datelor comunicate recent de Departamentul de analiză a politicii economice din Olanda (CPB) volumul comerțului internațional cu bunuri a crescut pentru a cincea lună consecutiv în august 2024, cu o dinamică anuală în accelerare la 2,8%. Este cea mai bună evoluție din luna octombrie 2022, aspect evidențiat în graficul de mai jos.
Cu toate acestea, în perioada ianuarie – august 2024 volumul comerțului internațional cu bunuri a înregistrat un avans anual de doar 1,3%, pe fondul restricțiilor comerciale și politicilor industriale în implementare în principalele blocuri economice ale lumii.
Se evidențiază divergența între creșterea puternică a exporturilor de bunuri în China și ajustarea înregistrată la nivelul Zonei Euro (nucleul dur al Uniunii Europene, cu o contribuție de 85% la PIB și, totodată, principalul partener economic al României).
Astfel, în China (a doua economie a lumii) volumul exporturilor de bunuri s-a majorat cu o rată medie anuală de 11,3% în primele opt luni ale anului curent, evoluție susținută de investițiile puternice derulate în tehnologie.
Totodată, volumul exporturilor de bunuri a crescut în Statele Unite (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 29 de mii de miliarde de dolari în trimestrul II) cu un ritm mediu anual de 3,4% în perioada ianuarie – august 2024.
La polul opus, volumul exporturilor de bunuri din Zona Euro s-a redus pentru a 17-a lună consecutiv în august (cu un ritm anual în intensificare la 3,1%) și s-a diminuat cu o rată medie anuală de 3,0% în intervalul ianuarie – august 2024.
Cu alte cuvinte, tendința de deteriorare a competitivității internaționale în Zona Euro a continuat în 2024, fiind determinată de o serie de factori, inclusiv nivelurile ridicate ale prețurilor la energie și ale costurilor de finanțare și ritmul lent al productivității muncii.
Atrag atenția cu privire la faptul că dinamica comerțului internațional are impact, în principal, la nivelul producției industriale, dat fiind că bunurile industriale au cea mai mare pondere în fluxurile comerciale mondiale.
Astfel, potrivit statisticilor comunicate de instituția din Olanda volumul producției industriale a crescut în perioada ianuarie – august 2024 cu o dinamică medie anuală de 5,7% în China.
Pe de altă parte, volumul producției industriale s-a diminuat în primele opt luni ale anului curent cu ritmuri medii anuale de 0,3% în Statele Unite, respectiv 3,3% în Zona Euro.
Subliniez faptul că în discursul susținut la Fondul Monetar Internațional, la finalul reuniunilor anuale ale Instituțiilor de la Bretton Woods din 2024, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (doamna Ngozi Okonjo-Iweala) a atras atenția cu privire la importanța cooperării pe baza multilaterale pentru susținerea comerțului internațional și contracararea modificărilor climatice, aspect fundamental pentru generarea de locuri de muncă și prosperitate și tranziția la economia verde (creștere verde și comerț verde, noul proces de globalizare) și eliminarea blocajelor din lanțurile de producție.
Totodată, reprezentanta Organizației Mondiale a Comerțului a atras atenția cu privire la rolul noilor tehnologii (inteligența artificială) în reducerea costurilor asociate comerțului internațional. Conform estimărilor acestei instituții internaționale, comerțul mondial cu servicii digitale a devenit un important motor de creștere pentru comerțul internațional, cu un volum total în amplificare în ultimii ani, până la 4,2 trilioane de dolari în 2023 (de peste patru ori mai ridicat comparativ cu nivelul din 2005). Cu alte cuvinte, viitorul comerțului internațional este verde și digital.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).