5.9 C
București
sâmbătă, decembrie 7, 2024

Analize și Trenduri – Criză de programatori la nivel european: 6 din 10 companii au întâmpinat dificultăţi în angajarea de specialişti IT – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Peste 6 din 10 companii, la nivelul Uniunii Europene, au întâmpinat dificultăți în procesul de recrutare a specialiștilor IT, relevă o analiză realizată de o companie ICT specializată în furnizarea de soluții software de business, relatează Agerpres.

Realizatorii studiului citează un raport Eurostat, potrivit căruia una din zece companii a încercat în 2021 să recruteze specialiști IT.

Astfel, Slovenia (78%), Cehia (77%) și Germania (76,6%) sunt țările membre ale UE în care companiile au întâmpinat cele mai mari dificultăți în angajarea de specialiști IT.

Peste 6 din 10 companii, la nivelul Uniunii Europene, au întâmpinat dificultăţi în procesul de recrutare a specialiştilor IT, relevă o analiză realizată de o companie ICT specializată în furnizarea de soluţii software de business, relatează Agerpres. Realizatorii studiului citează un raport Eurostat, potrivit căruia una din zece companii a încercat în 2021 să recruteze specialişti IT. Dintre acestea, 62,8% au întâmpinat dificultăţi în ocuparea locurilor de muncă. Astfel, Slovenia (78%), Cehia (77%) şi Germania (76,6%) sunt ţările membre ale UE în care companiile au întâmpinat cele mai mari dificultăţi în angajarea de specialişti IT. La polul opus, cele mai mici dificultăţi au fost întâmpinate de companiile din Spania (32,8%), Bulgaria (46%) şi Polonia (46,5%).

„În România, 58,6% dintre companii au întâmpinat dificultăţi în recrutarea de specialişti IT, situându-ne, astfel, uşor sub media UE. Însă, provocările sunt şi aici majore. În ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile din România continuă să întâmpine dificultăţi în procesul de recrutare a programatorilor. Anual, aproximativ 10.000 de absolvenţi de IT intră pe piaţa muncii, un număr important, dar care, totuşi, nu reuşeşte să acopere cererea”, a afirmat Simona Pavelescu, director general al High-Tech Systems & Software (htss), compania care a făcut studiul.

Giganţii tech de peste ocean, printre care Oracle, Meta, Google sau Amazon, au anunţat încă din primele luni ale anului disponibilizări în masă. Potrivit Simonei Pavelescu, există mai multe motive pentru care acest val de concedieri nu afectează, momentan, o piaţă emergentă precum România, printre acestea numărându-se costurile mai mici cu forţa de muncă calificată, precum şi infrastructura adecvată.

„Ţara noastră continuă să fie o destinaţie atractivă pentru dezvoltare software şi outsourcing. Costurile cu forţa de muncă calificată sunt mai mici decât în economiile dezvoltate şi, în acelaşi timp, România se bucură de o infrastructură IT performantă. Astfel, companiile autohtone continuă să atragă chiar şi în această perioadă noi clienţi şi proiecte. Însă, bineînţeles că vorbim de un sistem de pieţe interdependente şi nu excludem ca ecouri ale valului de concedieri de peste ocean să-şi facă apariţia şi la nivel regional. Deocamdată, însă, nu este cazul”, a adăugat Simona Pavelescu.

Într-o industrie cu o piaţă a muncii atât de competitivă, companiile se văd nevoite să recurgă la tactici inedite pentru a-şi asigura forţa de muncă necesară pentru a scala businessul. Printre măsurile practicate se numără externalizarea activităţilor, colaborarea cu diverse instituţii educaţionale, dezvoltarea de programe speciale pentru îmbunătăţirea retenţiei angajaţilor şi chiar înfiinţarea de academii interne de IT.

„Companiile autohtone de dezvoltare software activează, constant, sub riscul de atingere a unui platou. De cele mai multe ori, riscul nu se datorează poziţionării din piaţă sau cererii pentru produsele proprii, ci numărului insuficient de specialişti IT necesari pentru scalarea business-ului. Tocmai de aceea, companiile sunt nevoite să devină din ce în ce mai inventive în eforturile lor de recrutare, formare şi retenţie (…)”, a precizat Simona Pavelescu.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!